Всеки трети българин - турист, харчим средно €156 в чужбина

Пътуваме два пъти по-малко от европейците, сочи анализ на Евростат
Обновена: 21 авг 2018 08:17 | 21 авг 2018 08:11, Александър Попов
22
Всеки трети българин - турист, харчим средно €156 в чужбина
Снимка: Булфото, архив

Около 30 процента от българите, или почти всеки трети наш сънародник, е направил поне веднъж туристическо пътуване зад граница или вътре в страната, показват данни от анализ на Евростат за туристическите пътувания на гражданите на ЕС през 2016 г. Средният показател за пътуванията на европейците е почти двойно по-голям от нашия - 62 на сто от европейските граждани са пътували поне веднъж с цел туризъм през въпросната година.

Според данните на европейската статистика, у нас над 1,8 млн. сънародници са направили поне веднъж пътуване с цел туризъм през 2016 г. В огромната си част обаче тези пътувания са били вътре в страната (около 26 на сто от общо 30-те процента), като само 2 процента от пътуващите българи са правили туризъм зад граница, а други 2 процента са предприели комбинирано пътуване.

Средният разход на пътуващ българин с цел туризъм зад граница е бил 156 евро, при 336 евро среден разход за туризъм за жител на ЕС, отчита още Евростат.

Данните на европейската статистика в общи линии съвпадат и с данните на НСИ за пътуванията на българите през изминалата 2017 г. - най-голям дял са били пътуванията на българите вътре в страната, около 85 на сто от всички пътувания. Около 11 на сто от пътуванията на българите са били зад граница, а около 4 на сто са били смесени - вътре в страната и зад граница.

Средният разход на едно лице при пътуване в страната е бил около 200 лева, а зад граница - малко над 500 лева, отчита НСИ. Най-голямото перо при пътуването на българите вътре в страната са били нощувките и храната (около 40 на сто), а зад граница - транспорта (около 30 на сто).

Най-активни в туризма са били българите във възрастовата граница 25-45 години - близо половината от всички пътувания са били на хора в тази възрастова категория.

Най-активни в туристическите пътувания са финландците - близо 92 процента от тях са пътували поне веднъж. Следват Холандия (85%), Люксембург (84%) и Чехия (80%). В дъното на класацията по този показател са били жителите на Румъния - 24 процента, Португалия - 25 процента, България - 30 процента, Гърция - 35 процента и Италия - 41 процента.

Най-платежоспособни при пътуванията си с цел туризъм са били жителите на Люксембург средно по 768 евро на човек. Най-малко пари за туризъм са заделяли в Латвия - 107 евро на човек, в Румъния - 124 евро, в Чехия - 129 евро и в Унгария - 140 евро на едно лице с цел туризъм.

Средният разход на българина е бил 156 евро на едно лице или почти два пъти по-малко колкото средният европеец е отделял за туризъм - 336 евро.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Есеки кой пореден човек рови по кофите и проси?
Всички возила на градскиябъранспорт в европейската столица софия са вонящи развъдници на зарази от пренасянето на торби и торби и торби с вонвщ бoклук от клошарите, които също така опипват всичко със същите вонящу ръце, бурникали до раменете из неописуемо смърдящите и, като правило, НЕдезинфекцирани контейнери за бoклук. Градският транспорт също никога не практикува дезинфекция на еозилата.
Икономиите са за сметка здравето на пътуващите.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
стига долнопробни г.рбераски лъжи
20
2
 
1
 
! Отговори
Тоо преди 7 месеца
Всеки втори селянин - биче културист!
19
0
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 7 месеца
Сега как е? Колкото и да работи човек, заплатата е мизерна.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Почивките в България стават все по-кратки. Бяха по 20 дни по соцвремето после бяха две седмици,

За това западняците почиват регулярно и често, защото като работят, работят здравата и знаят как да почиват. А ние от мързеланковци- дървени философи не можем се отърва. Соца доведе до обезценяване на човешкият труд:"защо да работя по-усърдно от Анастас, когато в края на месеца ще вземем по-равно?
Колкото и да работи човек, заплатата беше константа!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Почивките в България стават все по-кратки. Бяха по 20 дни по соцвремето после бяха две седмици, сега една седмица или само събота и неделя, евентуално и още един ден, ако е неработен. За 2-3 дни колко пари ще похарчиш, но НСИ те отчита като бил на почивка.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Когато бях ученик по соцвремето ходех два-три пъти по 20 дни на море - един път с родителите и един-два детски лагери.
15
0
 
3
 
! Отговори
Муньо преди 7 месеца
Да ви имам сметките да ви имам ….
14
0
 
5
 
! Отговори
турист преди 7 месеца
абе смешна медия оакана, 156 евро пари ли са бе *** такива, до просешка тояга ни докара тоя ГРОБ ... в европейска столица ти е поне 100 евро нощувка със закуска в среден клас хотел, не говоря за 5 звездните .... мизерници
13
1
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 7 месеца
Кажи умнико преди 40-50-60 години как почиваха на запад? Пари имаха ли. Чоплеха ли си носа? После сравни как са почивали при социализма и преди това при монархофашизма.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
През комунизма кво правихте :) Бъркахтеее си в носа на "лозето" понеже за друго пари нямаше в богатия социализъм. Малко компоти , малко ракия и доволни . Даже африканците са живеели по-добре от вас.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отивам някъде с кола или самолет. Похарчвам в казино примерно 1 милиард откраднат от еврофондовете. Това как влиза в статистиката на НСИ?
10
3
 
6
 
! Отговори
??? преди 7 месеца
Интересно ми е откъде НСИ ги взима тези данни?! На практика такива данни няма.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Изхарчената сума е толкова ниска, защото половината от екскурзиантите са държавни хрантутници от всички сфери и харчат краденото, и рушветите в брой. От две-три години на мода сред тях, са Малдивите. Пъpдят десет дена по ведомствените станции за двеста лева четирима и после шест дена гледат да не ходят по голяма нужда, докато са някой остров.
8
3
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 7 месеца
Над два милиона пенсионери, всеки ден по двама биват излъгани да си дадат спестяванията и за умниците като теб, това означавало, че всички пенсионери са богати.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 4
Светни ме защо всеки ден от джоба на пенсионери изхвърчат по няколко хидарки през бълкона за "ало измамници". А?
6
0
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 7 месеца
Много пенсионери пътуват на евтини екскурзии в България. Не знаеш колко евтини екскузии има.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всеки втори столичанин - турист
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да бе особено пенсионерите всеки ден се отправят към магазините на пазарен туризъм белким намерят нещо което им е по джоба.
3
5
 
6
 
! Отговори
ББ преди 7 месеца
Много харчите,ей! Ще се вдигат май данъците...