Всеки трети българин - турист, харчим средно ?156 в чужбина

Пътуваме два пъти по-малко от европейците, сочи анализ на Евростат
Обновена: 21 авг 2018 08:17 | 21 авг 2018 08:11, Александър Попов
22
Всеки трети българин - турист, харчим средно ?156 в чужбина
Снимка: Булфото, архив

Около 30 процента от българите, или почти всеки трети наш сънародник, е направил поне веднъж туристическо пътуване зад граница или вътре в страната, показват данни от анализ на Евростат за туристическите пътувания на гражданите на ЕС през 2016 г. Средният показател за пътуванията на европейците е почти двойно по-голям от нашия - 62 на сто от европейските граждани са пътували поне веднъж с цел туризъм през въпросната година.

Според данните на европейската статистика, у нас над 1,8 млн. сънародници са направили поне веднъж пътуване с цел туризъм през 2016 г. В огромната си част обаче тези пътувания са били вътре в страната (около 26 на сто от общо 30-те процента), като само 2 процента от пътуващите българи са правили туризъм зад граница, а други 2 процента са предприели комбинирано пътуване.

Средният разход на пътуващ българин с цел туризъм зад граница е бил 156 евро, при 336 евро среден разход за туризъм за жител на ЕС, отчита още Евростат.

Данните на европейската статистика в общи линии съвпадат и с данните на НСИ за пътуванията на българите през изминалата 2017 г. - най-голям дял са били пътуванията на българите вътре в страната, около 85 на сто от всички пътувания. Около 11 на сто от пътуванията на българите са били зад граница, а около 4 на сто са били смесени - вътре в страната и зад граница.

Средният разход на едно лице при пътуване в страната е бил около 200 лева, а зад граница - малко над 500 лева, отчита НСИ. Най-голямото перо при пътуването на българите вътре в страната са били нощувките и храната (около 40 на сто), а зад граница - транспорта (около 30 на сто).

Най-активни в туризма са били българите във възрастовата граница 25-45 години - близо половината от всички пътувания са били на хора в тази възрастова категория.

Най-активни в туристическите пътувания са финландците - близо 92 процента от тях са пътували поне веднъж. Следват Холандия (85%), Люксембург (84%) и Чехия (80%). В дъното на класацията по този показател са били жителите на Румъния - 24 процента, Португалия - 25 процента, България - 30 процента, Гърция - 35 процента и Италия - 41 процента.

Най-платежоспособни при пътуванията си с цел туризъм са били жителите на Люксембург средно по 768 евро на човек. Най-малко пари за туризъм са заделяли в Латвия - 107 евро на човек, в Румъния - 124 евро, в Чехия - 129 евро и в Унгария - 140 евро на едно лице с цел туризъм.

Средният разход на българина е бил 156 евро на едно лице или почти два пъти по-малко колкото средният европеец е отделял за туризъм - 336 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Есеки кой пореден човек рови по кофите и проси?Всички возила на градскиябъранспорт в европейската столица софия са вонящи развъдници на зарази от пренасянето на торби и торби и торби с вонвщ *** от клошарите, които също така опипват всичко със същите вонящу ръце, бурникали до раменете из неописуемо смърдящите и, като правило, НЕдезинфекцирани контейнери за ***. Градският транспорт също никога не практикува дезинфекция на еозилата.Икономиите са за сметка здравето на пътуващите.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
стига долнопробни г.рбераски лъжи
20
2
 
1
 
! Отговори
Тоо преди 5 години
Всеки втори селянин - биче културист!
19
0
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Сега как е? Колкото и да работи човек, заплатата е мизерна.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почивките в България стават все по-кратки. Бяха по 20 дни по соцвремето после бяха две седмици,За това западняците почиват регулярно и често, защото като работят, работят здравата и знаят как да почиват. А ние от мързеланковци- дървени философи не можем се отърва. Соца доведе до обезценяване на човешкият труд:"защо да работя по-усърдно от Анастас, когато в края на месеца ще вземем по-равно?Колкото и да работи човек, заплатата беше константа!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почивките в България стават все по-кратки. Бяха по 20 дни по соцвремето после бяха две седмици, сега една седмица или само събота и неделя, евентуално и още един ден, ако е неработен. За 2-3 дни колко пари ще похарчиш, но НСИ те отчита като бил на почивка.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато бях ученик по соцвремето ходех два-три пъти по 20 дни на море - един път с родителите и един-два детски лагери.
15
0
 
3
 
! Отговори
Муньо преди 5 години
Да ви имам сметките да ви имам .
14
0
 
5
 
! Отговори
турист преди 5 години
абе смешна медия оакана, 156 евро пари ли са бе *** такива, до просешка тояга ни докара тоя ГРОБ ... в европейска столица ти е поне 100 евро нощувка със закуска в среден клас хотел, не говоря за 5 звездните .... мизерници
13
1
 
4
 
! Отговори
До 12 преди 5 години
Кажи умнико преди 40-50-60 години как почиваха на запад? Пари имаха ли. Чоплеха ли си носа? После сравни как са почивали при социализма и преди това при монархофашизма.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През комунизма кво правихте :) Бъркахтеее си в носа на "лозето" понеже за друго пари нямаше в богатия социализъм. Малко компоти , малко ракия и доволни . Даже африканците са живеели по-добре от вас.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отивам някъде с кола или самолет. Похарчвам в казино примерно 1 милиард откраднат от еврофондовете. Това как влиза в статистиката на НСИ?
10
3
 
6
 
! Отговори
??? преди 5 години
Интересно ми е откъде НСИ ги взима тези данни?! На практика такива данни няма.
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изхарчената сума е толкова ниска, защото половината от екскурзиантите са държавни хрантутници от всички сфери и харчат краденото, и рушветите в брой. От две-три години на мода сред тях, са Малдивите. Пъpдят десет дена по ведомствените станции за двеста лева четирима и после шест дена гледат да не ходят по голяма нужда, докато са някой остров.
8
3
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
Над два милиона пенсионери, всеки ден по двама биват излъгани да си дадат спестяванията и за умниците като теб, това означавало, че всички пенсионери са богати.
7
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Светни ме защо всеки ден от джоба на пенсионери изхвърчат по няколко хидарки през бълкона за "ало измамници". А?
6
0
 
7
 
! Отговори
До 4 преди 5 години
Много пенсионери пътуват на евтини екскурзии в България. Не знаеш колко евтини екскузии има.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки втори столичанин - турист
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да бе особено пенсионерите всеки ден се отправят към магазините на пазарен туризъм белким намерят нещо което им е по джоба.
3
5
 
6
 
! Отговори
ББ преди 5 години
Много харчите,ей! Ще се вдигат май данъците...