Мазутът от "Мопанг" си тече, а на морето ни – пече ли, пече...

Разливат е достигнал дължина от 20 километра на юг от Созопол
Обновена: 24 авг 2018 10:37 | 24 авг 2018 09:30,
73

Източването на мазут от потъналия преди близо век кораб "Мопанг" още не е започнало, заради силното вълнение на морето. Два кораба и два контейнера със специализирано оборудване вече са ситуирани на Созополското пристанище. 

В същото време разливат е достигнал дължина от 20 километра на юг от Созопол, съобщиха екоорганизации.

Опасност за туризма и морската екосистема обаче няма, увери в морския град премиерът Бойко Борисов, който вчера инспектира лично подготовката за специфичната операция по източване на горивото от кораба.

Още по темата

Адвокат Петър Славов и екологът Петко Цветков обвиняват държавната администрация в бездействие и безхаберие, поради което се е допуснал този разлив от потъналия плавателен съд.

Самият Славов е подавал сигнал до РИОСВ за мазут в морето в същия район още през 2016 година, но от там са му върнали отговор, че проблем няма.

"След като този потънал кораб е там от преди 100 години, не мога да си представя, че РИОСВ - Бургас не е знаело за това, че басейнова дирекция не е знаела, че морска администрация не е знаела и че виждайки този сигнал не са могли тогава 2016 година да направят връзката и съответно тогава още да предприемат съответните мерки", категоричен беше Петър Славов в студиото на "България сутрин".

По думите му добре е, че водолазите са заснели самото изтичане на видео, за да им повярва администрацията, че има проблем.

Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие" също е на мнение, че институциите е трябвало да действат своевременно.

"Вече определени количества са изтекли от кораба и са изтичали през годините. Говорим за 1, 2, 3 или 5 милиона лева, които ще отидат за изпомпването, какво пречеше тези неща да се отделят преди 5 или 10 години и да намалее наистина рискът", настоя екологът пред Bulgaria ON AIR.

Двамата бяха категорични, че виновните трябва да понесат отговорност и да се спре да се действа постфактум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
9
 
7
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен Не лъжи за Белене и ЮП. Добре, че не заработиха, че горе долу свързваме двата края. Ако Белене работеше, Козлодуй трябваше да е затворен. Също и Мариците и да плащаме огромни неустойки и продаваме ток навън с огромен дъмпинг. А ЮП , както беше замислен, щеше само да пълни джобовете на руснаците.
43
6
 
5
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До едно питане Ти през живота си мазут виждал ли си? Явно и твоя мозък за да заработи трябва да се загрее доста повече.
42
10
 
5
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен По време на соца редовно краката ни се омазваха с мазут по морето и на никой не му пукаше нито за туризма, нито за екологията. А тези лъжи с фракинга ги пробутвайте на старата ми шапка. Двете неща нямат нищо общо.
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам да се забрани фракинга в ЕС и няма да има екологични катастрофи и отравяне на околната среда и водата с токсични коктейли и радиоактивни вещества!
40
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя да не приказва за Белене,защото ако Белене и ЮП поток бяха построени,сега нямаше да имаме екологични катастрофи,а енергоизточниците щяха да са по-евтини и да изнасяме ток.
39
1
 
10
 
! Отговори
Бургас преди 5 години
Ами всички директори и отговорни за бездействието лица от изброените агенции - УВОЛНЕНИ ДИСЦИПЛИНАРНО. Така другите ще имат едно на ум.
38
1
 
0
 
! Отговори
MOPANG преди 5 години
MOJ BRATKO_,,RODINA,, - 19 sept 1941 -CARGO (?) , - PAK V BURGAZKATA AKVATORIA !!!
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В случая Бийко не е виновен,а тежката,безхаберна администрация към която са подали сигнал за замърсяванията и не е реагирала по никакъв начин.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Незнам в Молдова къде е разположен фракинга,но в Румъния не е далеч от Дунав,според това което четох.Фракинга замърсява и подземните води,не само природата на горния слой.А Дунав се излива в Черно море.В много страни в ЕС фракинга е напълно забранен,включително и във Франция,Германия,Англия.
35
6
 
15
 
! Отговори
едно питане преди 5 години
Два елементарни въпроса - как така след като първия кораб работещ на мазут е пуснат на вода през 1938г. и минималната температура за движение на горивото е 45градуса, от този кораб тече мазут? Задавам ОТГОВОРИ на герберчетата. Или пак прикриваме някой "приятелски кораб оцапал мерията или просто трябва да се усвоят едни пари. За да се източи мазута с шлангове трябва да се загрее с пара или с ток! Нека някой "Специалист - експерт" от ГРОБ обясни!
34
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Два кораба и два контейнера ... вече са ситуирани на Созополското пристанище."Ало, авторчето! Не знам как си с английския, но с българския ... чувства се недостиг на речников запас. Бях в Созопол и видях, че корабите "вече са разположени" в пристанището.Т.е. "вече се намират" там. Хората не знаят, че са 'ситуирани'.Кой ли те е "ситуирал" в сайта?
33
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дунав също е замърсен от страна на румънците,там също правят фракинг.Трябва да се направи нещо веднага,защото Черно море е почти затворено море.Всички хора трябва да се предупредят да спре риболова и къпането,да се алармира и не трябва да попада във водни пътища, канализацията или почвата, а ако това се случи, незабавно трябва да бъдат уведомени службите за предотвратяване на екологични замърсявания.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един или 5 милиона - няма голяма разлика, а ?
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
https://dnevnik.bg/bulgaria/2018/07/04/3207157_dulbokite_taini_okolo_edin_incident_na_morskoto_duno/
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
".........изтичащото количество е било между 200 и 300 л на ден, а след 30 януари сондажите са станали напълно неуправляеми."
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мазутът от "Мопанг" си тече, а на морето ни пече ли, пече...НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ!! Нали Боко Тиквунят беше в Созопол?Нали"лично Борисов нареди" на мазута да спре да тече ... :)
28
0
 
16
 
! Отговори
Стефка преди 5 години
Най-много се плаша като кажат,че няма опасност.
27
5
 
3
 
! Отговори
KURSK преди 5 години
XOLANDIA__SVETOVEN LIDER PO VODEN BIZNES ME IZVADI OT VODATA !!!!!!
26
1
 
20
 
! Отговори
БГ преди 5 години
"ситуирани" на Созополското пристанище - просто нямам думи
25
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учудвам се, че Корнелия Нинова още не е поискала оставката на правителството за изтеклия мазут. Как така, г-жо Нинова?