Мазутът от "Мопанг" си тече, а на морето ни – пече ли, пече...

Разливат е достигнал дължина от 20 километра на юг от Созопол
Обновена: 24 авг 2018 10:37 | 24 авг 2018 09:30,
73

Източването на мазут от потъналия преди близо век кораб "Мопанг" още не е започнало, заради силното вълнение на морето. Два кораба и два контейнера със специализирано оборудване вече са ситуирани на Созополското пристанище. 

В същото време разливат е достигнал дължина от 20 километра на юг от Созопол, съобщиха екоорганизации.

Опасност за туризма и морската екосистема обаче няма, увери в морския град премиерът Бойко Борисов, който вчера инспектира лично подготовката за специфичната операция по източване на горивото от кораба.

Още по темата

Адвокат Петър Славов и екологът Петко Цветков обвиняват държавната администрация в бездействие и безхаберие, поради което се е допуснал този разлив от потъналия плавателен съд.

Самият Славов е подавал сигнал до РИОСВ за мазут в морето в същия район още през 2016 година, но от там са му върнали отговор, че проблем няма.

"След като този потънал кораб е там от преди 100 години, не мога да си представя, че РИОСВ - Бургас не е знаело за това, че басейнова дирекция не е знаела, че морска администрация не е знаела и че виждайки този сигнал не са могли тогава 2016 година да направят връзката и съответно тогава още да предприемат съответните мерки", категоричен беше Петър Славов в студиото на "България сутрин".

По думите му добре е, че водолазите са заснели самото изтичане на видео, за да им повярва администрацията, че има проблем.

Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие" също е на мнение, че институциите е трябвало да действат своевременно.

"Вече определени количества са изтекли от кораба и са изтичали през годините. Говорим за 1, 2, 3 или 5 милиона лева, които ще отидат за изпомпването, какво пречеше тези неща да се отделят преди 5 или 10 години и да намалее наистина рискът", настоя екологът пред Bulgaria ON AIR.

Двамата бяха категорични, че виновните трябва да понесат отговорност и да се спре да се действа постфактум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питам какво правим с румънските полици които реално източват фонда с катастрофите си из цяла европа където обещетенията са огромни.
3
7
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айде народе, юруш на Мутроморието - освен бетон, лошо обслужване, развалена храна, вече имате и мазут в морето.Това го няма никъде. Тичайте да не изпуснете.И да не забравите да гласувата за Тлъстия неандерталец.
2
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами какво да действат институциите, като хал хабер си нямат какво да правят? Известно е, че в държавната администрация изобилства с некомпетентници от ГЕРБ и цари абсолютна шуробаджанащина.
1
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, че Запретнатите ръкави и Детеубиецът се разходиха вжано важно по плажа в Созопол.