Китно родно плажче със 100 капанчета отпред: Бутилки, боклуци бетон...

"Дер щандарт" с материал за Българското черноморие
14 сеп 2018 16:30,
56
Китно родно плажче със 100 капанчета отпред: Бутилки, боклуци бетон...
Снимка: архив Impact Press Group

7.30 ч. Идеално време за плаж. Грабваш чантата, хавлиите и бързаш, да не би наглите рускини да заемат шезлонгите преди теб. Хотелът ти не е точно на плажната ивица, но пък така имаш прекрасната възможност да изгориш обилната вечеря от предишната вечер с кратка разходка до плажа. И без това слънцето не е започнало да жули твърде жестоко кожата ти, та решаваш максимално да се възползваш от последните дни на почивката.

Ето го и плажа. В далечината виждаш хоризонта, а морето и небето сякаш се сливат в един и същи нюанс на синьото. Мислиш си вече за студената бира и наближаваш все повече плажа. Мирише на море.

И тъкмо, когато си мислиш, че почивката ти е прекрасна, Българското черноморие не изневерява на себе си.

Още по темата

Стъпваш в ситния пясък, но усещаш, че нещо не е както трябва. Поглеждаш надолу и... краката ти са заровени в тарелки от пържени картофи, бирени бутилки, а 380 километровата плажна ивица е зялата от бетон.

"Дер Щандарт“ публикува статия за тежкия сезон по родните морски курорти, цитирани от "Дойче веле".

Дивият капитализъм VS. дивите къмпингуващи е мач, който се води от години. Плажовете по Черноморието са нещо като "последна граница" на печалбата и добрия вкус, пишат от изданието. Мачът се води на няколко ринга, а изглежда резултатът "алкохолни туристи – министри" не изглежда никак обнадеждаващ за една от двете страни.

Само преди месеци по морето започнаха поредица от акции срещу култови заведения в Слънчев бряг от страна на вицепремиера Валери Симеонов. В резултат бяха затворени "Какао бийч" и "Хедон" заради системни нарушения на Закона за шума. "Какао бийч" реши, че е редно да спазва правилата и така заведението, което е олицетворение на нощния живот в Слънчака, отново отвори врати.

В публикацията на "Дер Щандарт" се посочва, че българското крайбрежие е с дължина 380 км., но вместо да стъпват по пясък, морските туристи газят в тарелки от пържени картофи и бирени бутилки, купонджии и бетон.

"Тази плажна "магистрала" е прекъсната на места от защитени територии, които трябва да бъдат опазени - от изкусни строителни предприемачи", пишат още от изданието.

Междувременно обвиненията на Валери Симеонов срещу министърката на туризма се изпариха във въздуха, пише австрийското издание и доптълват, че и Николина Ангелкова се е задействала: министърката наложи тлъсти глоби на ресторанти, позволили си да асфалтират плажната ивица, превръщайки я в паркинг за клиентите си.

Сред глобените има и концесионери на плажове, работещи без спасители, или собственици на капанчета, открити директно върху дюните. Между 25 хиляди евро и половин милион евро прибира държавата годишно от плажните концесии - в зависимост от големината и мястото на плажа.

А дивите плажове заприличат на оазиси в пустинята. Все по-рядко човек може да си почине на девствен плаж, а когато попаднем на такъв, той по-скоро е мираж, който изчезва "за секунди" под жестоката ръка на българския строителен кран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТова за храната е истина,затова внимаваме къде ще се храним,а в краен случай КФС или Макдоналдс.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще го прекръстим на Дойче Лъжеле,псва му идеално това име.
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За застахователните фирми е вярно, но те правят фалшиви клеймове не само за натравяния, но и че са биле ограбени, така че почивката да им излезе безплатна. На края на сезона, курортите миришат на повърнато и пикня, все едно че ураган от *** е ударил черноморското ни крайбрежие.
37
3
 
9
 
! Отговори
Миткалото преди 5 години
Хотелите и ресторантите преди, принадлежаха на България - бългрският народ. Сега принадлежат на чужденци, които не се интересуват от околната среда а само от печалбите, които се изнасят веднага извън страната ни. Обслужващият персонал са българи, които работят като бели роби за жълти стотинки.Наздраве за бетонната джунгла в която идват на почивка отайките на Евростания и поцял ден и вечер се наливат с евтин алкохол! На края на почивката си се оплачат че са получли хранително натравяне, за да могат да одерат застрахователните фирми.
36
12
 
4
 
! Отговори
Маке-Ариец преди 5 години
Никой не иска дори да помирише клоа.ката Панелистан - дори и Гане заделя по някоя копейка да отиде на нормално море в цивилизования свят (Гърция, Турция) - ФАКТ!
35
0
 
5
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
колко е показно какви културни европейци сме само дето малко ни е спестено от още по кофти състоянието тук идват работническа и бедна класа европейци и стандартни колхозници заради евтинийката и компромис към качеството
34
3
 
3
 
! Отговори
Korset преди 5 години
Ana kakvi hubai strelbi imaaa na bg morski bregove...za parkomestaaa...
33
1
 
9
 
! Отговори
BGN преди 5 години
'Начиии, яко отидеш на някой по- голям язовир си е точно така, *** ама ***. Но на бетоненото черноморие бирени бутилки не съм видял. На Иракли да, 'дето свободно къмпингуващите " опазват" природаТа.
32
2
 
19
 
! Отговори
wer преди 5 години
В Австрийските Алпи бирата е вкисната и се въргалят тарелки. Къщите съдържат бетон. Отвън нещата са боядисани, но в задните дворове се крият педофилите. Дали това мнение ще го публикуват в австрийските новини?
31
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МНОГО Е ЛЕСНО-на който не му харесва да не ходи
30
7
 
15
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
Евротлантиците капиталисти до каквото се докопаха това унищожиха . Морето планината......Ама имате банани нали затова унищожихте държавата си
29
4
 
2
 
! Отговори
Dedeseey преди 5 години
Der standart kak da vidi kolko miliona litra vseki den otivat ot banite i klozetite na hotelskite stai , kuhnite, klozetite na restorantite i barovete pravo v chernoto more na plaja do belite germanci....?...kak da znae der standart kolko miliona litra bira, vino, rakia, vodka, shots, rom bakardi, coffee, cokteils ...drugi ...minavat prez koremite na hiliadite turisti, za da minat prez bg klozetite i da pluvat setne pravo v vodite na chernoto bg more?! Na 6 miliona turisti otpadnite vodi samo
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
31 ЛЕВА ЗА ДВАМА СЪС ЗАКУСКА ТОВА Е ОФЕРТАТА НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ В МОМЕНТА И ВОДАТА ЩЕ Е ТОПЛА ДО 24-ТИ СЕПТЕМВРИ!ДАЛИ ЧИСТЯТ ПЛАЖОВЕТЕ ТОВА СИ ЗАВИСИ ОТ ВСЕКИ КОНЦЕСИОНЕР!!! МИНАЛАТА ГОДИНА НА ПЛАЖА НА СЛЪНЧЕВ БРЯГ КЪДЕТО БЯХ БЕШЕ ЧИСТО!НЕ КОМЕНТИРАМ ОСТАНАЛИТЕ ПЛАЖОВЕ В БЪЛГАРИЯ САМО СЛЪНЧЕВ БРЯГ :)
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
някой ще ме светне ли затова кои са хотелите на снимката или поне къде се намират . мерси
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мунчоЗнаем го твоето море *** - щайгата с доматите, дамаджаната с парцуцата, жената реже салатата, зареждаш голфа с евтина българска газ и палиш към Кавала.100Е ти стигат за цяла седмица.И след тебе - ***.Такива мизерни въшкари по-добре да не идват на Черно море.
25
1
 
8
 
! Отговори
Шефа преди 5 години
Да не идват бре!Пак плюят , а не спират да идват - авантата тук е голяма!
24
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На врмето инвестирах в няколко малки апартамента на нашето море- от интерес. Проверен строител- едни от малкото с наистина качествено строителство. Звукоизолирах ги, обзаведох ги прилично с идеята да ги давам под наем и да ги ползвам и аз. Цяло лято бяха препълнени- даже назначих човек да се грижи за тях- аз нямам време (програмист съм, пътувам много). Не съм стъпил там. Не става на нашето море, колкото и да ми е болно. Купих малка къща до Вурвуру, Ситония- там ходя с удоволствие.
23
18
 
26
 
! Отговори
художника преди 5 години
Нашия бетон е нищо пред бетона в Маями бийч/САЩ/, в Ипанема/Бразилия/, Палма де Майорка/ Испания/, Римини /Италия/..... да изброявам ли повече? Просто обичаме да плюем всичко и всички, които не са като нас. На мен си ми е гот` на нашето море. Имам приятели там и си изкарваме страхотно. И най-важното..... НЕ Е ВАЖНО КЪДЕ СИ, А С КОГО СИ !!! /това е към претенциозните комплексари/
22
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като сте глупави и ходите на кофти курорти, така става. Аз нямам оплаквания от плажовете, на които бях тази година, ама те не са пет звезди и няма хотели на всеки метър.
21
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че има прекомерно застрояване е вярно ,че има заведения и хотели ,като тоя на снимката , които изобщо не трябва да съществуват -също е вярно ,но и има доста неточности и лъжи във въпросната статия . Написано манипулативно също както " новината" на DW,че някакви шваби не щели да живеят у нас на село ...очакват се и други подобни статии и повода е ,че онзи ден в ЕП нашите депутати повечето от тях са гласували в подкрепа на Унгария!!Така че нищо не е случайно !