Около 170 хил. българи стягат куфарите за Гърция, Турция...

Нашенците ще похарчат по около 450 лв. на човек
22 сеп 2018 07:45, Петя Славова
68
Около 170 хил. българи стягат куфарите за Гърция, Турция...
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 170 хил. души ще се възползват от възможността да пътуват през трите почивни дни. Това каза Константин Занков от Института за анализи и прогнози в туризма, предаде "Монитор".

35 хиляди от тях ще изкарат празниците в съседните балкански държави - Гърция, Турция, Македония, Румъния и Сърбия. "За пътуванията си в чужбина нашенци ще похарчат по около 450 лв. на човек. Това включва всички начини на придвижване - с автобус, със собствен транспорт и със самолет. Хората, които ще останат в родината, пък ще дадат по около 220-230 лв. на човек за трите почивни дни в някои от курортите ни", пресметна експертът.

По думите му основно извън страната пътуванията ще бъдат в Гърция и Турция, следвани от Македония, Сърбия и Румъния. Според него южната и югоизточната ни съседка остават най-атрактивни, като причината е последната възможност за българите за почивка, макар и кратка, на добра цена на морския бряг. „Стотици автобуси тръгнаха за Гърция и Турция", уточни Занков.

Още по темата

Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), също смята, че българите тръгнали по празниците за чужбина, ще предпочетат съседните страни.

"35% от пътуванията за почивните дни по Деня на независимостта се падат на съседните Гърция и Турция и след тях на по-малък интерес се радват други държави“, каза Джамал Лютви от една от туристическите агенции. Той потвърди, че българите се стремят да използват първите дни на циганското лято и за това избират да пътуват най-вече в тези балкански страни.

От друга туристическа фирма обясниха, че някои нашенци ще слеят трите почивни дни с още отпуска и ще направят 7-дневни самолетни турове до Италия и Португалия. Мария Бъчварова, служителка в агенцията уточни, че на Апенините те предпочитат да почиват в Сицилия и Кампания, а в Португалия изборът им пада основно на столицата Лисабон, Коимбра и Порто.

Ирина Найденова от друга агенция, обясни, че хората, за които неработни са само трите почивни дни са избрали кратки турове със самолет до някоя от европейските столици и остров Малта например, а у нас - в спа центровете или на българското море. "Българите, искащи да съчетаят тези почивни дни с късната си лятна ваканция пътуват на 7-дневни почивки до курорти в Египет, Италия, Испания", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
3
 
! Отговори
а? преди 5 години
До Анонимен36Абе грамотния бесепар.К'во е т'ва "Согия"?
36
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прави впечатление че прогерберските коментари са написани изключително неграмотно което показва профила на електората и троловете от тази банда("партия").Другото което показва е че хората свързани с ГРОБ са от провинцията..Толкова неграмотни хора в Согия НЯМА.
35
5
 
12
 
! Отговори
Ами преди 5 години
Сонсуматорско мислене.Лентяи.. 170 хиляди.А на протестите 170 човека.Народа е слаб. Тъжно.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 25Точно така.4ти мандат за Тиквата ама този ще е в ЗАТВОРА!!!
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до Първан170 хиляди означава че хората които живеят добре в България са 3%.Странна логика.Как реши, че всеки, който има пари, задължително заминава за Гърция или Турция по празниците?
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Стотици автобуси тръгнаха за Гърция и Турция"Представям си какви aмуджи има в автобусите.С автобус преъ 2018та?!?!?!?!
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък няма да дам никви пари, а ще изкарам 200-300 кинта, защотото бачкам на празника.
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Основно стягат куфарите за родната провинция.Ще правят зимнина а после обратно с подънкващи буркани в багажниците обратно "На София".
29
3
 
8
 
! Отговори
Макс преди 5 години
По заглавието помислих,че няма и да се върнат. Така би било по-умно.
28
8
 
20
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
до 24По принцип тук всички герберастки *** сте калинки от администрацията, на които правителството плаща големи заплати за нищоправене. Именно този раздут чиновнически апарат пътува на почивка в чужбина.Сега Тиквата пак ви вдигна с 10% заплатите.Това било средната класа на България ...Средна класа от търтеи не се прави обаче !Пчели трябват на народа, не търтеи !Иначе кошерът загива ...
27
5
 
22
 
! Отговори
Първан преди 5 години
170 хиляди означава че хората които живеят добре в България са 3%. Кой би искал да живее в такава държава? Гласувайте с краката си и бягайте.
26
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пътищата и "магистралите" в България не струват още от едно време. тя Ладата като вдигнеше 100 км/ч по "магистралата" и трябваше да дършиш волана, че колата да не излети от пътя. И тогава се крадеше от асфалт, бетон и т. н. България след 1944 г. хубави пътища не е правила. То се вижда като се качиш в кола и се повозиш.
25
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4ти мандат за Борисов
24
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По принцип тук червените платени *** на Кутев са до един пенсионери. Разбира се с 200 лв. пенсия те не могат да си позволят почивки и животът им е ужасен, но нали партията им окраде пенсиите, и им направи таван, за да могат да живеят в мизерия. Те разбираше ще плюят по всичко и ще са недоволни от всичко. Няма как да е иначе.Но по времето на комунизма, при минимална пенсия 36 лв. пенсионерите не можеха да си позволят да ходят на почивка. Комунистите се стремят да не се оправи България.
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До15Ти какво? Отричаш творенията на Асфалт паша ли?
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си го кажем "право куме в очите", че там е по-евтино и затова ....а не че българина се прехласва по разни чужди красоти...
21
11
 
7
 
! Отговори
ПРАЗНИК НА ТИКВАТА преди 5 години
Днес в Търново ще идва Тиквата.Всички тиквопоклонници са започнали да резервират хотели и квартири още от края на август.На 400 000 калинки от държавната администрация са раздадени пари на ръка (командировъчни), за да дойдат да правят калабалък в старата столица.Целта е да изглежда, че българския народ празнува масово измисления празник Ден на независимостта.Също трябва да се покаже, че Кралят-Слънце се радва на огромна народна подкрепа.Щеше да е много смешно, ако не плащахме ние този цирк.
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е като толко им харесва, що се връщат после? Макар че по-скоро им харесва да се лашкат по колите. Тва от 3 "почивни" дни да изхараш 2 седнал в няква кола си е мазохизъм.
19
7
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Прекрасен защото имаш голям избор на контейнерите в Люлин...и на дали от 2 000 000 който са в чужбина мият ***...ама ти от къде да ги знаеш тези неща,то на контейнерите кабеларка няма...а само да те питам ***...та. топли ли ги ядеш или си ги притопляш на варвла вечер...??
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Криза няма, пари има бил, хората пътуват, карат колите, ядат, пият, 3*@т, веселят се! От какво сте недоволни?!? Сметките ви и хладилниците ви са пълни, всичко е точно!