Около 170 хил. българи стягат куфарите за Гърция, Турция...

Нашенците ще похарчат по около 450 лв. на човек
22 сеп 2018 07:45, Петя Славова
68
Около 170 хил. българи стягат куфарите за Гърция, Турция...
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 170 хил. души ще се възползват от възможността да пътуват през трите почивни дни. Това каза Константин Занков от Института за анализи и прогнози в туризма, предаде "Монитор".

35 хиляди от тях ще изкарат празниците в съседните балкански държави - Гърция, Турция, Македония, Румъния и Сърбия. "За пътуванията си в чужбина нашенци ще похарчат по около 450 лв. на човек. Това включва всички начини на придвижване - с автобус, със собствен транспорт и със самолет. Хората, които ще останат в родината, пък ще дадат по около 220-230 лв. на човек за трите почивни дни в някои от курортите ни", пресметна експертът.

По думите му основно извън страната пътуванията ще бъдат в Гърция и Турция, следвани от Македония, Сърбия и Румъния. Според него южната и югоизточната ни съседка остават най-атрактивни, като причината е последната възможност за българите за почивка, макар и кратка, на добра цена на морския бряг. „Стотици автобуси тръгнаха за Гърция и Турция", уточни Занков.

Още по темата

Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА), също смята, че българите тръгнали по празниците за чужбина, ще предпочетат съседните страни.

"35% от пътуванията за почивните дни по Деня на независимостта се падат на съседните Гърция и Турция и след тях на по-малък интерес се радват други държави“, каза Джамал Лютви от една от туристическите агенции. Той потвърди, че българите се стремят да използват първите дни на циганското лято и за това избират да пътуват най-вече в тези балкански страни.

От друга туристическа фирма обясниха, че някои нашенци ще слеят трите почивни дни с още отпуска и ще направят 7-дневни самолетни турове до Италия и Португалия. Мария Бъчварова, служителка в агенцията уточни, че на Апенините те предпочитат да почиват в Сицилия и Кампания, а в Португалия изборът им пада основно на столицата Лисабон, Коимбра и Порто.

Ирина Найденова от друга агенция, обясни, че хората, за които неработни са само трите почивни дни са избрали кратки турове със самолет до някоя от европейските столици и остров Малта например, а у нас - в спа центровете или на българското море. "Българите, искащи да съчетаят тези почивни дни с късната си лятна ваканция пътуват на 7-дневни почивки до курорти в Египет, Италия, Испания", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УжасТ!
16
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Животът в България е прекрасен.Ама лузърите,които мият задниците на старците в чужбина,няма как да го разберат.
15
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То по принцип и аз обичам повече да се возя, отколкото да карам, но в България и Сърбия пътищата не са хубави. В Сърбия са по-добри от тези тук, но пак не стават. В Гърция е удоволствие да караш по магистралата, все едно е писта, колата като вдигнеш висока скорост се залепва за пътя. В Румъния също пътищата не струват. В Турция също не ми харесват. Като асфалта на Гърците на Балканите няма.
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да пътуват сега им се е паднало, лошото е че 80% са със собствен транспорт,а за пътуване по-далеч от 200-300 км по претоварена магистрала , това те уморява . Аз 2 пъти съм ходил, до Хърватска и до Румъния и винаги с автобус- по цял ден шофирам предостатъчно из София, че и в почивните дни да се хвана с това.
13
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак сте прибавили още една нула.
12
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 80% от тези пътуващи са софиянци, които поради доходите си могат да си го позволят. 15%- от останалите 5 големи града. Другите 5% си ги разхвърляйте по желание. И нека коментираме остатъка.
11
8
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Да живей България!
10
9
 
12
 
! Отговори
Oli преди 5 години
Каква средна класа в България , луд ли си , още няколко поколения , можеби 1 век е нужен на България , че да стигне жизненият стандарт на развитите страни , а до тогава , развитите няма да живеят на земята
9
6
 
14
 
! Отговори
Вашия Премиер преди 5 години
Ето това е прогрес!Направих ви магистрали,вдигнах ви доходите/данъци и такси повече,ама това е друга тема/ и сега пътувате,пътувате,пътуватееее.......
8
3
 
14
 
! Отговори
65 преди 5 години
Затова ще има увеличенияна всичко.Щестанем като гърците-богати ,а Гърция бедна и затова и дават заеми.Лошо няма ,че бякои ходят на почивки,трагичното е че други не могат и да мечтаят.Ама всички ,,опъваме хомота
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е определено не е фейк новината, София се изпразва по празници и после пак се пълни. А и, който е ходил по Гърция в такива дни знае какъв ужас е на връщане, опашката понякога започва от Горна Джумая и се тътриш до София. Е хубаво, че от време на време се отпушва движението, че иначе...
6
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Де се твърди, че всички българи са бедни някак си... Като видиш пълните заведения в София...Да има много бедни, но има и някаква "средна класа" вече сформирана, въпреки относителността на това понятие в България. Вече не говоря за богатите, които са с къщи около Витоша.По принцип богатите не ги интересуват почивните дни, те си хващат самолета и си правят шопинг в Лондон например.Така че това сега е "средната класа", а не богаташите. Но според мен е малко като процент за държава като България
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 6Е, няма как да ни накараш да почиваме в Крим...
4
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде побягнахте "патриоти"?
3
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
герберската корумпирана администрация отива на курорт в Гърция и Турция, а простолюдието отива на лозето с чушкопека да прави консерви и да подготвя джибрите за ракия, останалите дето нямат пари за чушки от 2.00лв зяпат Биг Брадър..
2
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето са социализма нямаше банани и портокали.Сега има опашки от екскурзианти за Гърция и Турция.Много е лошо!
1
4
 
6
 
! Отговори
fake news преди 5 години
ммда само бензина е повече. супер харчена от богатите панелни скотове