Пишман гидове: Царевец е българският "замък на вампирите"

?120 на ден изкарват екскурзоводи доброволци в големите градове
13 окт 2018 10:51, Анисия Иванова
47
Пишман гидове: Царевец е българският "замък на вампирите"
Архив: Булфото

По 120 евро на ден от бакшиши може да изкарат екскурзоводите, които правят доброволни разходки на чужденци из София. В Бургас също броят бакшиши, след като разгледат забележителностите на морския град. Така ако на една разходка се съберат повече от 20 чужденци, екскурзоводът може да приключи тура с над 100 евро в джоба, сочи проверка на "Монитор".

Безплатните обиколки в столицата се организират от неправителствена организация, както и от общинското предприятие "Туризъм". Екипът на сдружението разполага с 20 души. Те провеждат разходки всеки ден по три пъти на английски, включително и на националните празници. Сборният пункт е пред Съдебната палата.

Отскоро Free Sofia Tour провежда три пъти в седмицата и турове на испански. Организацията предлага и тематични турове – комунистически, културен и алтернативен. В рамките на три часа чужденците научават историята на 45-годишния комунистически период у нас.

Турнето включва бившите щабове на Българската комунистическа партия, разузнавателната служба на тайната полиция, унищожения мавзолей, Паметника на Съветската армия, Националния дворец на културата и др. По време на пътешествието се разисква и теорията на комунизма, в която е включено какво е марксизъм-ленинизъм, както и плюсовете и минусите на периода и връзката между комунистическото управление и религията, индустрията, икономиката, културата и ежедневието на хората. Културният тур представлява опознаване на българските традиционни дрехи, танци, музика, храна, известни хора, празници, религия, език и историята на нашата гордост - розата. Ако екскурзиите на Free Sofia tour се организират всеки ден, то тези от общинското предприятие стават с предварително записване.

Пешеходната обиколка "Опознай София – централна градска част“ включва 36 обекта и е като комплимент от общинските власти към жителите и гостите на града. От 2016 до края септември 2018 г. 5800 души са проявили интерес да опознаят столицата. Голям интерес към туровете тази година е имало от страна на еврочиновниците, посетили София заради българското председателство.

Над 1000 делегати и придружаващи ги лица с интерес са се запознали с историята и културата на града. От Центъра за градска мобилност също се включват в лов на туристи, като пуснаха миналата година тридневна карта за градския транспорт на стойност 20 лв., с която може да се ползва намаление в кръчми, музеи и книжарници. От април в десет пункта за продажба на превозни средства са купени 150 такива карти.

Частни туристически гидове подбиват цената и изяждат хляба на великотърновските екскурзоводи. За своите музейни обекти Регионалният исторически музей разполага със свои екскурзоводи, като цената за ползване на услугите им е 10 лв. за беседа на български език, 20 лв. с превод и 30 лв. на чужд език. Цените са на започнат час.

Голяма част от чуждите организирани туристически групи обаче идват в старата столица със самостоятелен екскурзовод, нает от туроператорската фирма. В някои случаи, за да предизвикат интерес, тези частни гидове говорят, меко казано, небивалици и глупости. Така в един от случаите Царевец бил представен като българския "замък на вампирите”, а в средновековната църква "Св. 40 мъченици” в подножието на крепостта според частния пишман гид нощем излизали духовете на българските царе.

Друг учил-недоучил история, нает от туроператорска фирма, частен гид пък разказвал на поверената му група, че цар Калоян убил не само латинския император Балдуин Фландърски, защото кръшкал с жена му, а и самата неверница. А трети техен колега обединил двата рода – на Асеневци и на Шишмановци, като представил последния български цар Иван Шишман за потомък на царете Асен и Петър.

Вероятно за да не изпаднат в комични ситуации, някои от частните пишман гидове изобщо не си правят труда да качват групите си на Царевец и да им изнасят беседи, а им показват крепостта от първата порта, а след дежурните минута-две за снимки ги събират и ги ориентират към сергиите със сувенири. Това, разбира се, далеч не е безплатно. За ориентирането на чужденците към „правилните” магазини гидовете получават "дребни суми" от техните собственици.

Докато в София безплатните туристически турове са ежедневие, за бургазлии те са новост. Този вид услуга тръгва в Бургас за първи път през лятото на 2018 година. Зад инициативата стои неправителствената организация Burgas Free Tours и ентусиазмът на трима младежи. Две момчета, току-що завършили гимназия, и девойка, която все още е ученичка, са се заели в началото на сезона да организират безплатни разходки. Партнират си с общинския туристически център, който рекламира туровете пред туристите.

"Принципът е, че туристите не заплащат пари, ние ги развеждаме из града и изнасяме лекция на английски език. В края на разходката тези, които са останали доволни, оставят бакшиш. Но това е доброволно", казаха младите екскурзоводи. Безплатните турове се провеждат всеки ден само в рамките на града и основно в централната част на Бургас, а сборният пункт е пред Часовника, до общината.

Безплатните туристически обиколки на Варна се провеждат в партньорство със Съюза на екскурзоводите в България, като за целта в началото на сезона се изготвя график за провеждането им, разказа Тихомир Патарински, ръководител "Туристически информационен център“ при община Варна. Обиколките и беседите се водят от 10 лицензирани екскурзоводи. Седмично се организират по 4 обиколки. Графикът е вторник, сряда, петък и събота, като периодът на провеждане е от началото на май до края на септември.

Тази година безплатните пешеходни обиколки се организират за 5-о поредно лято. С всеки изминал сезон интересът към тях нараства. Типично за този тип туристи е, че са доста любознателни и за кратко време желаят да се възползват от повече услуги и да видят колкото се може повече забележителности. Именно затова и този пешеходен тур е насочен точно към този сегмент. През 2016 г. в обиколките се включиха общо 724-ма души. През 2017 – 760 туристи, а през настоящата 2018-а те бяха 1434-ма. Най-много туристи са участвали от Великобритания - 11%, Русия - 10%, Германия - 9,8%, България - 9,6%, Полша, Финландия и др. Една от причините за големия ръст е, че тази година броят на обиколките беше увеличен с близо 30%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ZYALATA ISTORIA NA BALGARIA E EDNA BUTAFORIA IZMISLENA NEBIVALIZA.V ZYAL SVYAT ISTORIZITE SE SMEYAT ,CE BALGARIA IMA ISTORIA.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в Италия и Гърция екскурзоводите казват на туристите да "почерпят"шофьорите на автобусните екскурзии с някое и друго евро,така че това не е български "патент".
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно е да доизградиш нещо, чиито основи и част от руините са запазени. съвсем друго е да сътвориш бутафория. Правете разлика.Не ми е ясно, защо винаги най-речовити и най-гласовити са онези, които се опияняват, когато някой се опитва да принизи общността, към която те самите принадлежат? Има някакъв мазохизъм в това, някакъв гърч като при гъделичкане в очакване някой по-силен от теб да замахне и да те смаже. Това не може да е друго, освен някакъв ментален недъг.
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Шломо ВайсИма ли по-големи манипулатори и фалшификатори от твоето племе? Така че, най-добре е да си мълчиш!
39
0
 
9
 
! Отговори
Не принизявайте преди 5 години
Една от портите на крепостта е била запазена, но я сринали, защото била тясна и през нея не можела да мине каретата на Фердинанд.Запазени неща са били съсипвани и в ново време. Но не всичко, което виждаме днес е бутафория.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА СОФИЯ СПЕЦИАЛНО ДА ПОКАЗВАТ ЗАМЪКА НА ВАМПИРИТЕ НА ДОНДУКОВ 1
37
0
 
13
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"В някои случаи, за да предизвикат интерес, тези частни гидове говорят, меко казано, небивалици и глупости."Вие в днеса ги вършите съвсем същите. Пишман журналисти пишат за пишман гидове.
36
3
 
1
 
! Отговори
Шломо Вайс преди 5 години
До Иван11Иван11 - Вие прозряхте собственният си фалш ! Браво !
35
2
 
9
 
! Отговори
А Симеон С. Дракула преди 5 години
Ами щом Царевец е българският,, замък на вампирите" да викат и наш цар Симеон там . Той ще играе българскиятДракула. Нали няма къде да живее след като му взеха ,,Враня". Ето начин да изкара пари. Не знам дали пенсията му има таван, ама това си е добър доход. Да си помисли.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А това бялото дето се ветрее горе са мокрите килоти на балдуин
33
0
 
4
 
! Отговори
Царския комплекс преди 5 години
а в западната и част била кухнята с три тухлени пещи. До северния и южния дворец се намирали помещенията на стражата. В североизточната част на двора се намирало водохранилището. Съществувала и система от канали за отпадъчни и дъждовни води. В източната част на двора се намирала дворцовата църква, която била кръстокуполна
32
0
 
5
 
! Отговори
Царския комплекс преди 5 години
Помещенията в двореца били разположени покрай стените, а средата се оформял обширен двор. В западната част близо до северния вход се намирали две представителни помещения, свързани с обща фасада. Това били тронната зала и приемните помещения, украсени с мрамор и стенопис. Царските покои се намирали на източната стена между северния и южния вход. Долните етажи представлявали изби и вероятно тъмници. В тях се слизало по стълби от горните етажи. До южната крепостна стена се издигала друга постройка, която била трапезарията на двореца, а в западната и част била кухнята с три тухлен
31
0
 
3
 
! Отговори
Царския комплекс преди 5 години
В централната част на хълма, северно от Патриаршията, е разположен Дворцовият комплекс, строен от цар Иван Александър около 1360г. Той представлява сбор от постройки, включващи тронна зала, дворцова църква и царски покои. Обграден е от вътрешна каменна стена, две бойни кули и два входа, от север и юг.Формата му е на неправилна елипса с размери 114 м на 66 м, а общата площ е около 5000 кв.м. Дворецът е бил защитен с крепостна стена и кули като типичен средновековен замък. Главният вход е бил от север и е защитен с три кули. Пред него се е намирал обширен площад. Помещенията в дворец
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименБалдуиновата кула никога не е правена по въображение,откъде ги пускате тези лъжи?Балдуиновата кула е открита и са направени разкопки,но през 1927 няма такъв градеж,защо си измисляш,дори няма никакви занимания и разкопки там през 1927 година,долу ти описах кога и кои години върху какво е работено там.
29
5
 
2
 
! Отговори
Иван11 преди 5 години
Какво стана всичко ли е измама и имитация в тази държава бе..
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
, а през 1935 г. е направено изследване на водоснабдяването на Царевец и Трапезица. След1946 г. започват системни археологически проучвания на двореца на българските царе от Втората българска държава. През 1958 и 1959 г. тогавашният Окръжен исторически музей започва проучвания на крепостната система на Царевец. Създаденият през 1974 г. филиал на Археологическия институт към БАН започва цялостно проучване на вътрешната крепост на Царевец.Реставрацията на крепостта Царевец започва през 1930 г. и е завършена през 1981 г., в чест на 1300 години от създаването на българската държава
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Археологическите разкопки на Царевец започват през 1886г. от чешкия учен Карел Шкорпил и продължават през 1893 и 1900 г.,но липсата на система и организация им придава частичен характер. След 1905г. предприетите разкопки от възобновеното археологическо дружество в Търново се извършват частично и с прекъсване поради липса на средства. През 1930 г. са направени разкопки, които предшестват възстановяването на Балдуиновата кула. През 1932г.-1934 г. е реставрирана първата порта от главния вход, а пр
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление Търновската крепост е била стрината до основи от османлиите. Балдуиновата кула е изградена през 1927 г. Използвано е описание на средновековни автори за местоположението й.Градежите са плод въображението на хората от ХХ - ХХ в.
25
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно пък Балдуиновата лула е най-голямото менте. Направена по модел на бойна кула от северозапада.
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Тертеровци и Шишмановци имат връзка с Асеневия род, макар и по женска линия.Не обвинявайте напразно гидовете!