Банско готово! Чака снега, чака и втори лифт. Ще го бъде ли?

Кметът не вярва, че ще има ръст на туристи
24 ное 2018 09:45, Петя Славова
25
Банско готово! Чака снега, чака и втори лифт. Ще го бъде ли?
Снимка: архив, Булфото

Община Банско е напълно готова за зимния сезон с изключение на факта, че няма втори лифт.

"Осигурили сме снегопочистваща техника и инфраструктура, но липсата на втори кабинков лифт си остава най-сериозният проблем", заяви кметът на града Георги Икономов по време на среща,организирана от Министерството на туризма с местната власт.

"Като община и като туристически бранш може и да сме готови, но често когато журналистите ме питат готови ли сме за зимата, им отговарям, че не сме, защото няма втора кабинка. Аз вече не виждам много светлина по тази тема", обясни още Икономов, цитиран от "24 часа".

Още по темата

През последните месеци в града е затегнат режимът с паркирането на коли. Вече има монтирани камери и снимките на неправилно паркираните коли се предоставят на МВР, за да се съставят по-лесно и бързо наказателните актове.

Липсата на втори лифт, който да поеме желаещите да карат ски кара Икономов да смята, че общината не може да има много очаквания за ръста на туристите и ще бъде добре, ако броят им поне се задържи.

Зам.-миситърът на туризма Ирена Георгиева обаче заяви, че прогнозите са за поне 5% ръст на туристите от чужбина в зимните курорти в сравнение с миналия зимен сезон, когато в Банско са дошли общо около 202 000 гости. През лятото е имало 241 000 туристи в града.

42-ма служители на реда ще бъдат командировани през предстоящата зима, като четирима от тях са от Гърция и Румъния, обясниха представители на полицията в Благоевград.

По време на срещата хотелиери  бяха помолени да не задържат личните документи на гостите си, особено ако са чужденци. Този апел отправи към тях старши инспектор Георги Траянов, началник на ГКПП Кулата. Те често ги забравяли на рецепцията и миналата година имало десетки случаи на чужденци, които напускат страната, но не могат да минат през пункта, защото чак тогава се сещат, че са забравили личните си карти и паспорти.

От Планинската контролно-спасителна служба отбелязаха, че са закупени две спортни моторни шейни, с чиято помощ техните служители могат да навлизат дълбоко в планината. Според представител на службата тя разполага с модерна техника.

"При нужда през телефон 112 се получават и GPS координати на бедстващи в планината и става много бързо намирането им", каза представител на службата. От тази зима терминал на 112 ще има и в самата служба. Доброволците тази година са над 50 човека, за разлика от миналата година, когато били 20-30 души. През цялата зима те имат около 1200-1500 случая на хора, които са се загубили в планината или са претърпели инциденти в нея.

Пенсионерите над 75 години ще карат тази зима ски на Банско срещу 1 лев на ден, обявиха от фирмата концесионер. Новата програма за лоялни клиенти предвижда също хората, които са притежавали сезонна карта за миналата зима и закупят нова и за този сезон, да стане Silver Card и притежателите да имат привилегиите на този вид карти. Собствениците им имат бърз достъп до кабинковия лифт и получават 5 % отстъпка в редица заведения на територията на ски курорта.

Децата до 7-годишна възраст също ще ползват днедни карти от 1 лев. Същата е цената и за картите за инвалиди.До края на ноември цената за сезонна карта е 1300 лв. за възрастни. Пенсионери, студенти и ученици ще могат да си купят сезонна карта за 1200 лв, а за деца от 7 да 12-годишна възраст картата до края на ноември ще струва 1100 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Калина преди 5 години
Вървим нагоре и тъкмо привлякохме чуджи туристи, а сега ще спрат да идват, защото и развитието ни замря, ами не се прави така!
21
1
 
2
 
! Отговори
Ники преди 5 години
Втори лифт вече трябваше да има и сега хората да го ползват, а не да чакат по 100 часа. Но уви, старата песен пак ще се пее, на нов глас.
20
0
 
7
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
А, персонал има ли?
19
0
 
4
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Да връщат концесията.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакат втори лифт, за да имат пари да си купят нова бричка, нови пластмасови китайски изделия, и за да се разпорят от ядене. Продаваш планината, за да си купиш отпадъци. Ето така загива светът.
17
0
 
8
 
! Отговори
Друг преди 5 години
В банско излиза същото за човек ,ноооо ще се пуснеш 2-3 пъти по пистата,но пък в банско може да идеш без *** защото може да вземеш през балкона гащите на някоя туристка от съседният хотел!! В банско си по близо до народа..вечер слушаш..от другите стаи кой на кого дал,да слушат и теб!! В австрия няма безплатно чалга,няма и преливаща канализация,..за някои тази липса предизвиква носталгия..
16
1
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Пиша за Банско защото преди 1 минута гледах оферта в Австрия - 7 нощувки , закуска и вечеря и карта за лифта - 1000 лева .Какви са цените в Банско за конкуренция /
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И 8 лифта да направят Банско е безвъзвратно съсипано - огромни бетонади една до друга ,да те е страх да ги гледаш ,камоли да идеш в тях на почивка !Банско беше прекрасно преди 30г -автентични къщи,фолклор,планина, трябваше да се строи с вкус и мярка Ама пуста Алчност!
14
1
 
13
 
! Отговори
Мдаа преди 5 години
Някои са в заблуда!! Втори лифт значи нови територии да се изсекат! Ако е само за лифт то може още един до този! Но нов лифт- нови писти,нали?? И за шепа стотинки..някой милиардер! Кво го бърка данакоплатеца от шумен лифта и кяра на цецко и цветан
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Втори лифт трябва да има! Жалко, че щом стане дума за нещо хубаво започват да пишат разни дървени философи и псевдо пазители на природата! Същото се отнася и за Витоша!
12
1
 
4
 
! Отговори
Име преди 5 години
"Община Банско е напълно готова за зимния сезон с изключение на факта, че няма втори лифт."не само втори лифт, но май и снег нема! ше треа са прзаляте само на ***- дойче велевите флагове на дъгата!
11
2
 
14
 
! Отговори
Софиянец преди 5 години
до 11Никой, нищо не ми е отнел!!!Предпочитам истинска планина с дървета, отколкото гол хълм с жици и бетонче!!!
10
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакви псевдо зелени отнемат Витоша от софиянцикакво остава за Банско...
9
0
 
0
 
! Отговори
да чакат преди 5 години
.....
8
0
 
13
 
! Отговори
Защо преди 5 години
Защо трябва цяла държава все да се занимава с Банско? Как се оправят на боровец на пампорово?но мн депотутки и министри получиха получиха безплатни апартаменти и сега натискат! Юлен си оправя таксата от 300 хил лв от 5 рейса с хора при карта 1300 лв,отделно от паркинги от наеми в зоната от чай по 4 лв чашка и кебапче толкова..Е верно и мн кихат в разни министерства за общински съвет...и не знели колко земя ползва??един дрон за час и е ясно,а те..толкоз години не знаели
7
0
 
5
 
! Отговори
ц преди 5 години
Не.
6
1
 
13
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Льольоглу, еколамите си имат своите интереси. Тех ги остави. Питай лами като въпросния економоффф, как всяка година има ръст на каквото се сетиш, долината, в която е сбутано Банско, вече прелива от бетон и керемидки, никой не може да изчисли физическия размер на концесията, а тя е некви си 300 бона... Оборота на средноголям тамошен комплекс... Сметни само от билети за лифтовете, колко нещо правят на сезон. Помисли и защо, и как пари не излизат от тази община... Почни оттам, преклонена чалмице...
5
1
 
21
 
! Отговори
Друг преди 5 години
Снежинка стотинкаСело банско набъбва до 200 хил души.Я си представете на тази селска територия Стара Загора или Русе да се съберат.Никаква инфраструктура,канализацията се връща..паркиране йок,чакане за лифт с часове,рязане на глави в механите. Малко по скъпо но по качествено е ако идеш в австрияА тук продадоха грамадето и чуват парите( *** тях ги няма вече)
4
11
 
1
 
! Отговори
8 преди 5 години
Докато "зелените" маймyни лапат пари от Швейцария и Австрия няма да има лифт, което си е безумие само по себе си, в шредвид алтернативата да се стига с автомобили, но явно парите са много
3
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съботират ни туризма! Банскалии да натиснат по силно за втория лифт. Зелени мелени да ходят да пазят горите дето всеки ден излизат турове с дърва за огрев. Палячовции.