Адреналин – извън пистата? Няма застрахован от лавини!

Няма екипировка, която да ти гарантира, че ще оцелееш
14 яну 2019 09:45,
7

В преследване на адреналина двама млади сноубордисти загинаха затрупани от лавина, която самите те са предизвикали в западните склонове на връх Тодорка. Сходен инцидент имаше и в неделя, когато петима македонци бяха извадени живи, след като се заклещили в улей в Банско, отново след каране извън пистите.

Още по темата

Алпинистът Елисавета Първанова посочи пред Bulgaria ON AIR, че тези инциденти в планината напоследък са зачестили. По думите ѝ 21 век е векът на дързостта, а опасностите в планината не са спирали да съществуват и винаги са отнемали животи.

"Когато човек започне да се занимава с екстремни спортове, първо трябва да развие инстинк за контакт с планината. Да се явяват информирани, подготвени и винаги готови за оцеляване в екстремна ситуация", подчерта тя.

Първанова се обяви за контрол на присъствието в планината, като според нея хората да заявяват своите намерения пред Планинската спасителна служба.

"Никой не е застрахован от лавини. Всичко е въпрос на снежна покрива - дали снегът е прясно навалял, дали има добро сцепление, дали е имало време да се споят пластовете... Лавината може и сама да се предизвика", обясни още тя.

Радослав Мирчев от Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил отбеляза, че адреналинът от свободното каране на ски и сноуборд не е по-различен от този, който изпитват хора, гледащи вкъщи любимия си сериал по телевизията.

"Няма екипировка, което да ти гарантира, че ще оцелееш. Хора загиват дори когато карат ски по пистите. Можем да се образоваме, което е едно от най-важните неща. Най-важното е да мислим с главата си", коментира той.

Мирчев съобщи, че Асоциацията по ски свободен и екстремен стил провежда 3-дневни курсове по безопасност, които в последните години са набрали популярност.

"В подобен момент твоят живот зависи само от твоите приятели", подчерта той и добави, че около 92% от затрупаните от лавини оцеляват в първите 15 минути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Онзи: Онзи, доста си ограничен да говориш по този начин за хора, които явно не са ти приятели, но може би се вклиняваш в компанията им, когато ти изнася...също си и доста неосведомен, защото те не са се спускали по ПИСТИ! А ти най-добре си ръфай свинската пържола и тлъстей...
4
1
 
6
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Защо им давате ефир на тия откачалници?! Вчера някакъв председател на скиорите и сноубордистите в БГ се хвали по национална телевизия, че бил предизвиквал лавина, разбираш ли!?!. Какво искат да кажат/покажат на другите/децата? Ходете в планината да се мятате по скатовете, щото е голяма работа, голямо геройство. Който иска да ходи да си троши главата, ама не да го изкарвате голямо геройство и да занимавате планинските спасители с тъпотията си...и после...ама той нямал застраховка и кой плаща?...
3
0
 
4
 
! Отговори
Ако преди 5 години
българи имат проблеми в Македония, и то по собствена вина дали някой ще им помогне? Нали помните корабчето по Охридското езеро? Колко българи се удавиха? Кой и на колко години затвор беше осъден? Яростната антибългарска кампания придружена с териториални претенции продължава. Беше ли осъден оня Миленков или както там му е името, за чупенето на български войнишки паметници? Пък и не е само той. Чупенето на български светини там е постоянно.Има и читави, но повечето ни мразят!
2
2
 
8
 
! Отговори
Онзи преди 5 години
Имам 1 група приятелчета, които редовно карат по тези писти, търсейки адреналин. 2 от момчетата, лека им пръст, починаха. Въпреки това, останалите продължават да карат. За мен това е пълно безумие!
1
4
 
4
 
! Отговори
Тръгнали преди 5 години
македонци да спасяват! Бе оставете ги за изпукат тези гадове!