Малките Венеции: Къде другаде можем да се насладим на венецианската красота?

Влиянието на Ла Серенисима се простира чак до Кипър
25 апр 2021 19:00, Нели Христова
16

Град Корфу, Гърция

Снимка: Getty

 

Ако има нещо, което знаем за Венеция, то е, че тя е уникална. Кой друг град е построен върху вода, изпълнен с неповторима пищна архитектура?

Оказва се, доста.

Република Венеция - или най-спокойната република Венеция, каквото е пълното й име - съществува в продължение на 1100 години, от 697 г. до 1797 г., когато Наполеон завладява града.Това е удивително дълго време за период, когато сътресенията, преврата и завоеванията са били редовни събития.

Докато набираше власт, Венеция изгради псевдо империя по Адриатическо море - не толкова от италианска страна, а на източния бряг, в страни като днешна Словения, Хърватия, Албания и Гърция. Пипалата й се простираха чак до Крит и Кипър.

Като един от краищата на търговския маршрут на "Пътя на коприната", градът-държава беше един от най-космополитните в Европа, вдъхновявайки със своята пенлива архитектура и блестящ интериор от цял ​​свят. Той отнесе тази красота и в градовете, в които управляваше и с които се съюзяваше.

Това означава, че източната страна на Адриатика някога е била осеяна с мини Венеции - не кръстосани с канали, а с лъва на Сан Марко - емблемата на Венеция, изваяна върху градските стени, сложни кладенци във венециански стил кампи (площади) и онези прочути пищни сгради, с портици, прозорци с ръбове и навсякъде, кампанили (камбанарии), приличащи на този на площада на Сан Марко.

Днес много от тези мини Венеции продължават да съществуват. Ето някои от тях:

Пиран, Словения

Призовавайки ви както от море, така и от сушата, камбанарията на красивия Пиран напомня на тази от площад Сан Марко.

Това е Венеция, ако Венеция беше село.

Пиран е част от Венецианската република от 1283 до 1797 г., когато австрийците поемат властта, той е бил полуавтономен град. Но не е застинал в миналото - смята се, че това е първият град в бивша Югославия, който избира чернокож кмет - роденият в Гана Питър Босман, който беше избран през 2010 г.

Разбира се, няма канали, а малките риболовни лодки, акостирали в центъра на града, са далеч от фериботите и круизните кораби във Венеция, но този малък оазис на спокойствието на Адриатическо море има пенливи сгради във венециански стил на площад Тартини, включително червената готическа "венецианска къща" от 15-ти век и лъв на Сан Марко в кметството си. Камбанарията принадлежи към катедралата Свети Георги, кацнала високо върху скалите.

Истрия - този огромен, клиновиден полуостров в северния край на Адриатика - е осеян с венециански градове. Днес това е предимно част от Хърватия, а върхът му е част от Словения. Ако предприемете крайбрежно пътуване, ще видите кампанили във венециански стил в много градове. Изола, която се намира наблизо, е много подобна.

Копер, Словения

Намирате ли моста Риалто във Венеция за твърде претъпкан? Само два часа на изток и през словенската граница до Копер, където градският фонтан Да Понте (Da Pontejev vodnjak) е репродукция на най-известния мост във Венеция.

Мини Риалто, въведен в експлоатация през 1666 г., е само един от многото венециански елементи. Копер някога е бил столицата на Венецианска Истрия. Всъщност, той се намира почти точно срещу Венеция, като между тях е само Адриатика.

Преторианският дворец с кремообразен цвят има огромно външно стълбище, което ви напомня за двореца на Дожите, а катедралата "Успение Богородично" има венецианска камбанария, излята от Венеция камбана и произведение на Карпачо, един от най-големите художници на Ренесанса във Венеция.

Градо, Италия

Разположен върху изпълнена с острови лагуна и върху собствена пясъчна ивица, Градо изглежда много познат. Всъщност това, в съседния регион Фриули Венеция Джулия, на 90 минути североизточно от Ла Серенисима, е известно като "майката на Венеция" - основана през римско време, но дом на бежанци, бягащи от континента през пети и шести век.

Епископите от близката Аквилея преместват своя щаб в Градо, като се обединяват първо с византийците, а след това с Венеция. Ето защо ще видите Campo dei Patriarchi - както във Венеция, площадът се нарича campo, а не площад - с църквите, които приличат на тези на остров Torcello във Венеция, камбанария във венециански стил и дълги пясъчни коси, като Венецианското Лидо.

Град Корфу, Гърция

В устието на Адриатика Йонийските острови са били ключова част от венецианските територии, а защитеният от ЮНЕСКО град Корфу е един от най-добрите примери за влиянието на републиката.

Франция изтръгва контрола през 1797 г., когато републиката пада, но преди това венецианците са построили не по-малко от три крепости, които все още съществуват - както и безбройните пастелни цветове, неокласически палацота и величествени лоджии.

Така че, въпреки че това не е точно мини Венеция, помислете за него, сякаш Венеция е била изтласкана в градска среда. Според Анастасия Миари, дори храната напомня и на Венецианската република.

Други венециански селища в Гърция включват Нафплион, на Пелопонес, Цикладският остров Сирос и Крит, където венециански фар все още се извисява над пристанището в Ханя.

Светвинченат, Хърватия

Светвинченат не е във водата. Все още. 

И все пак, половин час на север от Пула и дълбоко в полуостров Истрия, това красиво село все още излъчва венециански стил.

Някога това е била гранична страна - което обяснява защо селото е доминирано от крепостния замък Моросини-Гримани, възстановен през 1500-те години от патрицианското семейство Гримани (във Венеция можете да посетите Палацо Гримани, който е принадлежал към един от семейните клонове) .

Но гледката, която ще ви отведе направо до Ла Серенисима, е главният площад. Най-добрият пример за градско планиране в Истрия, църквата и камбанарията са с изглед към кокетни къщи, лоджия и типичен венециански кладенец. Чудите се как е изглеждала жилищната Венеция през 1500-те? Именно така.

Киоджа, Италия

Когато тълпите станат твърде големи във Венеция, вземете вапоретото до остров Лидо и се качете на ферибот номер 11, който ще премине през лагуната и ще пристигне в Киоджа - кацнала на пет острова, в южния край на венецианската лагуна.

Голяма част от този риболовен град ще изглежда познат: красивите канали, осеяни от древни мостове, големите площади, пълнените с изкуство църкви и блестящите гледки към лагуната с Доломитите на заден план.

За разлика от Венеция обаче в Киоджа се допускат коли, така че главната улица е натоварен път, а някои от тези сладки мостове позволяват автомобили да се движат върху тях.

Той е и голям риболовен град, затова ще видите големите лодки, акостирали под църквата "Св. Доминик", както и народно изкуство от местните рибари в самата църква.

Ровин, Хърватия

Поредната мини Венеция на Адриатическо море, Ровин може да е популярна дестинация, но все още е сравнително спокойно място в сравнение с града-майка. Днес част от Хърватия, този риболовен град на полуостров Истрия е прехвърлян между византийците, Дубровник и Аквилея (друг град, свързан с Венеция), преди да отстъпи на La Serenissima през 1283 г., в замяна на тяхната защита.

Камбанарията на катедралата "Света Евфимия" може да ви изглежда позната. Това е така, защото е създаден по модела на Свети Марко. Тънките, привличащи вниманието комини също датират от венецианското управление.

Днес, след като разгледате лъвовете на Сан Марко, осеяни из града, можете да се разходете по крайбрежието. Ще се преминете покрай дебели борови дървета до изумително модерния хотел Lone, който изглежда - може би подходящо заради връзките си с Венеция - като гигантски круизен кораб с изглед към Адриатика.

Муджа, Италия

Забита дълбоко в "подмишниците" на Адриатическо море, на два часа източно от Венеция на границата със Словения, красивата малка Муджа е друга селска Венеция. Неговата здрава камбанария доминира над града, който е влязъл във Венецианската република през 1420 г. Ако го посетите, ще получите красива гледка от пристанището, където акостират малки яхти.

Ще намерите лъва на Свети Марк на лимонената фасада на кметството, бялата катедрала (изваяна с цветни листенца) е ранна венецианска готика, а домовете от епохата на Ренесанса на Calle Oberdan са във венециански стил (макар и без канали).

Диалектът, традиционните носии и фирмените ястия също са венециански - въпреки че днес това е част от Фриули Венеция Джулия.

Остров Корчула, Хърватия

Изследователят Марко Поло е свързван с Венеция, но това, което венецианците няма да ви кажат, е, че той всъщност е роден на остров Корцула, както се нарича, или Корчула, в съвременна Хърватия, на около 400 мили югоизточно от Ла Серенисима.

Днес можете да посетите това, за което се казва, че е неговото родно място, или да посетите катедралата "Свети Марко" от 15-ти век, която не само е кръстена на светеца-покровител на Венеция, но съдържа две творби на суперзвездния ренесансов художник Тинторето.

По време на комунистическото управление след Втората световна война голяма част от венецианското наследство - като лъвовете на Сан Марко, осеяни из острова - е унищожено. Италианското влияние обаче продължава: градските стени са венециански, лъв пази входната порта, а думите на венециански диалект са част бърборенето на местните жители.

Никозия, Кипър

Република Венеция доминира в Средиземно море чак до Кипър - всъщност на всеки 5 септември и до днес Венеция празнува момента, в който кралица Катерина Корнаро предаде острова на венецианците с воден парад по Канале Гранде.

Венециански руини и стени има във Фамагуста, в Северен Кипър - фактическата държава на север от острова, която е призната само от Турция. Но може би най-зрелищната следа, която венецианците са оставили на острова, са стените с форма на звезда в столицата Никозия

Днес Никозия е разделена наполовина - границата между Република Кипър и Северен Кипър се прорязва право през нея, но стените, проектирани през 1567 г. от Джулио Саворнян и Франческо Барбаро, остават.

Приличащ на звезда, комета, слънце или дори клетка на COVID-19, в зависимост от това как го гледате, комплексът е най-впечатляващ, ако се гледа от високо.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Острови служили за изпращане в каторга на Българи.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чак пък някой да се наслаждава на тоя говнярник, не е ли малко пресилено казано?
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стокхолм, Хелзинки и Санкт Петербург са по-готини.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата Адриатика - прекрасна е, вкл. крайбрежните градчета в Черна Гора и Хърватия, напр. стария Котор, Дубровник, Будва, Малта и т.н. Изключително красива е Далмация!
12
2
 
0
 
! Отговори
anon преди 2 години
https://home-design.bg/dizain-na-hol-v-provincialen-stil-uutna-i-romantichna-atmosfera/
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо пропускате Брюж, Белия ?
10
1
 
3
 
! Отговори
Като те гледам, преди 2 години
До Уточнителхич не те виждам. Какво точно е невярно, в това което е написал човека? Всичко си е така.По-побре хОди да уточняваш в бюрото по труда що пак си без работа, като си толкова убав. Бай Нелине Христов.:))))))))
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
половината злато в европа е било българско едно време. венецианците са спонсорирали походите на туршаците.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите е редно да знаят че България пада под османско владичество благодарение на венецианците, които предават кръстоносците и минават на страната на турците в битката при Варна.
7
1
 
8
 
! Отговори
ВиК преди 2 години
Във Варна, като завали по-силен дъжд, всички улици в по-ниската част на града са под вода. Преди време дори потъна цял автобус.
6
3
 
2
 
! Отговори
Уточнител преди 2 години
До Глупости... Верно, добре си се нарекъл.По-верно обаче щеше да бъде, ако се наречеш "функционален ***"
5
2
 
4
 
! Отговори
Уточнител преди 2 години
Като превеждате с чичо Гугльо, поне редактирайте простотиите, които се получават
4
3
 
8
 
! Отговори
Глупости... преди 2 години
Северните Вениции са:1. Копенхаген2. Амстердам3. Санкт Петербург
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте Авейро в Португалия....!!
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в Габрово,гепаджиите построиха абсолютно ненужен мост....
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цветница е! Да ни е Честита!