10 факта за Джанет Йелън - жената, която вероятно ще оглави Федералния резерв

Йелън е омъжена за Нобеловия лауреат за икономика Джордж Акерлоф
9 окт 2013 16:48, Екип на Bulgaria On Air
8
10 факта за Джанет Йелън - жената, която вероятно ще оглави Федералния резерв
Снимка: архив Reuters

С оглед на изтичащия през януари 2014 г. мандат на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке вниманието на всички пазарни участници и наблюдатели логично се обърна към заместник-председателя Джанет Йелън като възможен негов наследник. Последните сигнали от Белия дом потвърдиха едно подобно развитие – по информация на Bloomberg днес американският президент Барак Обама ще номинира Йелън за нов ръководител на централната банка.

В последните седмици сред останалите основни кандидати за поста бяха спрягани бившият финансов министър Тим Гайтнър, както и бившите заместник-председатели на Фед Доналд Кон и Роджър Фъргюсън. В списъка попадна дори и Уилям Дъдли, бивш главен икономист на Goldman Sachs.

Въпреки това името на Йелън най-често стоеше на повърхноста. По време на проведена неотдавна конференция, организирана от изследователската компания International Strategy & Investment (ISI), около две трети от присъстващите посочиха именно настоящия заместник-председател на Фед за най-възможен следващ ръководител на институцията. По-малко от една пета заложиха на Бернанке, а останалите анкетирани поделиха мненията си между множество други кандидати.

Очаквайки номинацията на Обама, за всеки наблюдаващ с интерес развитието на ситуацията би следвало да представлява интерес кой се крие зад името Джанет Йелън. Ето 10 от най-интересните факти за настоящия заместник-председател на Фед:

1. Ако бъде номинирана и избрана, тя ще стане първата жена, заемаща председателския пост в основания през 1913 г. Федерален резерв на САЩ.

2. Тя е определяна като “гълъб“ на монетарната политика – експерт, който поставя постигането на заетост чрез ниски лихвени проценти пред притесненията за инфлацията.

3. Тя е ветеран във Фед, като първият ѝ престой в институцията датира от далечната 1977 г. Тя бе член на Борда на директорите на Фед през 1990-те, а също така бе и президент на звеното на централната банка в Сан Франциско – сигнал, че притежава опит както на централно, така и на регионално ниво.

4. Тя предвиди глобалната финансова криза. През 2007 г. тя сравни проблемите на жилищния пазар в САЩ с 600-паундова (около 272 кг) горила, натикана в ъгъла на заседателната зала на Фед.

5. Тя вярва, че повишаването на лихвените проценти е "глупав инструмент " за предотвратяване на образуването на балони, когато икономиката е слаба. Тя би предпочела да разчита на "надзор и регулации като основна линия на защита", както посочи самата тя в изнесена на 16 април реч.

6. Тя е почетен икономист от Калифорнийския университет в Бъркли, като има изготвени трудове на теми като причините за безработицата, неравенството в доходите, същността на либерализацията на търговията, икономиката на Източна Германия и други.

7. Омъжена е за Джордж Акерлоф, който спечели Нобелова награда за икономика през 2001 г.

8. Лекционните бележки от курса, който е завършила заедно с икономиста в Йейлския университет Джеймс Тобин (също носител на Нобелова награда за икономика) са толкова ясни, че поколения студенти се позовават на тях при подготовката си за изпити.

9. Тя е от Бруклин. Завършила е гимназията Форт Хамилтън в Бей Ридж – същото училище, от което е излязла и баскетболната легенда Бърнард Кинг.

10. Тя председателства подкомитет към Фед, който препоръчва по-голяма прозрачност. Това доведе до приемане на подробен план за публичните обстоятелства, при които централната банка ще започне да свива мащабните си парични стимули.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Атмаджа, с 11-я факт не откриваш топлата вода;)но има още един 12-ти, който ще рече че на Подполковника и др. Си Дзинпин, вече им е през к... кой ще оглави фабриката за тоалетна хартия.пп Нобелова награда по икономика - НЯМА. Има награда на Шведската национална/народна/държавна банка в памет на А. Нобел. Учредена е през 1969 г, т.е. 68 години по-късно.
4
0
 
11
 
! Отговори
qwerty` преди 10 години
ФР е създаден много преди 1913 година,но просто от тогава е частен,собственост на фамилия Ротшилд.Именно затова постоянно вдигат тавана на външния дълг на САЩ,заемите се теглят от ФР с 30% лихва и както се досещате тя няма как да се покрие.Така че,хората управляващи САЩ могат да фалират държавата когато си поискат.
3
0
 
10
 
! Отговори
Баба Гюра преди 10 години
Е*аси яката случайност а Ястреб. А на мен ми се чини че и нобеловите лауреати като мъжа и по съвсем случаен принцип са се паднали и те около две трети евреи! А бе все ги гони хората тая конспирация, ама и аз не вярвам, и тия 20 масонски организации дето ги създадоха по нашите ширини са само да помагат на българският народ! И тоя Робърт Максуел барабар с Луканов помагаха много ама какво говоря като и те нямат нищо общо ....
2
0
 
31
 
! Отговори
9667 преди 10 години
И аз да добавя 11'я факт, който всъщност е най-важният в случая - тя е еврейка! Както бяха всички предишни председатели на ФЕД, и както ще са всички следващи! Но, хей, да не си помислите, че тука има някаква конспирация! Факта, че всички досегашни председатели на ФЕД'а са евреи, е резултат на случайност! Както, че всички бъдещи председатели ще са евреи, ще е пак случайност. Божа работа, що да чиниш!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това бабе ще плати сметката за стогодишния пир на хиените от федералния резерв.