Осъден на смърт в САЩ без вина 26 г. чака екзекуцията в затвора

Мъжът бил освободен след получена нова информация
12 мар 2014 16:45, Елка Василева
34
Осъден на смърт в САЩ без вина 26 г. чака екзекуцията в затвора
Глен Форд. Снимка: БТА

Мъж, прекарал почти 26 години в очакване да бъде изпълнена смъртната му присъда, беше освободен от затвора в американския щат Луизиана, предаде Асошиейтед прес.

64-годишният Глен Форд е бил признат за виновен през 1984 г. за убийството на бижутер и е бил осъден на смърт. От август 1988 г. той е очаквал изпълнението на наказанието. Форд винаги е отричал да е извършил убийството.

Тази седмица съдът обяви за недействителна присъдата на Форд въз основа на нова информация в подкрепа на твърдението му, че не е замесен в смъртта на бижутера.

Форд заяви след освобождаването си, че се чувства добре.

Попитан дали таи недоволство от това, че е бил погрешно лишен от свобода, той каза: "Да, защото бях затворен почти 30 години за нещо, което не съм извършил."

В момента в Луизиана има 85 души, които очакват изпълнението на смъртните си присъди. Законът в щата дава право на тези, които са излежали определен срок в затвора, но впоследствие са били оправдани и освободени, да получат обезщетение. Предвижданите суми са от 25 000 до 250 000 долара на година за погрешно лишаване от свобода плюс до 80 000 долара за пропуснати "възможности за живот", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: смъртна присъдаСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
А у нас или в СССР?? преди 10 години
А у нас или в сегашния съветски съюз някога някой да е бил свидетел на подобен закон? У нас съдът е непоклатим и не се предвиждат никакви обезщетения за незаконно правораздаване.Нашият съд е безгрешен.....
26
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Всъщност американската система е единствената, в която подобна съдебна грешка може да бъде поправена. Във всяка друга страна, в която има смъртно наказание, а и у нас преди, присъдата щеше да е отдавна изпълнена и невинният отдавна изяден от червеите. Кел файда, че след 26 години щеше да е реабилитиран посмъртно.
25
2
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 10 години
Ако за тебе 13000000 $ не са нищо ми ги дай на мене ! Мн си *** ! За този пропилян живот тези пари са нищо!!! *** Хамериканска Система .
24
3
 
4
 
! Отговори
Strict преди 10 години
Няма безгрешен! Все за нещо е виновен.
23
2
 
5
 
! Отговори
за Витков! преди 10 години
Е...ахти! Гледах я тази новина преди малко в новините и направо ми стана меко казано тъпо. Значи съсипват му живота на човека и после получава потупване по рамото и някви там смешни пари! Е...хти тъпнята неземна. Няма по-ценно от свободата!
22
3
 
3
 
! Отговори
не син преди 10 години
Смрад ! САЩ,демокрация,права на човека !!! Смрад и пълна демагогия !
21
1
 
9
 
! Отговори
До 24 преди 10 години
Ти в кой свят живееш бе, човек? Несправедливости - колкото искаш. Ежедневно, да не кажа ежеминутно. Много хора в страни като нашата дори не биват обезщетявани, биват унижавани и подритвани. Отворете си очите, такъв е животът. Има късмет, че е жив и е излязъл от затвора, защото някои нямат този шанс. И кой точно предполагаш да бъде екзекутиран? Следователите, прокурора, заседателите, съдията? А може би обикновените полицаи, които са го арестували? Уточни се поне, въпреки че няма как да стане.
20
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Бог да пази всеки да не пада в ръцете на тези убийци. Нямам думи това е ужасно нещо отвратително. И 100 милиона д аму дадът все в ***, такива грешки са недопустими, става въпрос за невинен човек и за живота му. Бил е на 38 год мъж, млад и свободен, а те му отнеха свободата е *** хората, заслужават те да бъдат екзекутирани, поне тщхната вина ще е доказанна и сигурна.
19
1
 
6
 
! Отговори
Циника преди 10 години
20, ти си много наивен. Ти наясно ли си, че ако си бедняк и не можеш да си позволиш истински адвокат и го караш на служебен, просто си отиваш зад решетките като изкупителна жертва. Този човечец е изкарал огромен късмет, че все пак истината е излязла наяве и поне името му е било изчистено, а неговите роднини няма да изпитват срам. Мир на праха им на всички онези, на които системата е лепнала обвинение,за да си пише актив с висока разкриваемост
18
1
 
7
 
! Отговори
pacata34 преди 10 години
Здравейте.Човека не се е стряскал като му хлопат на килията защото е надживял всичко това още след първата година,а след 26 та-вече му хлопа дъската.С парите ще ощастливи роднините си.
17
4
 
9
 
! Отговори
Мамантос преди 10 години
Американски ***! Съсипали 2/3 от живота на човека! Едно от много малкото порожителни неща, дошли с демокрацията у нас, е отмяната на смъртното наказание. А тия *** още убиват хора в затворите на някои щати!
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Системата не е съвършена, дори в страни като САЩ, където действително ИМА правосъдие. Стават грешки и това е напълно в реда на нещата. Все едно в болниците да не умират хора - няма как да няма жертви на системата. Та, като гледаме реално на нещата, така и така тези години няма как да му ги върнат, поне ще вземе някой и друг долар (направо ще си е милионер) и до края на живота си ще живее като цар. За предпочитане е пред това да си остане в затвора и да го убият или да излезе и да бъде просяк.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В такива моменти се питам, колко ли са тези като него, които са похарчени заради имиджа на американската съдебна система. Колко ли невинни гният по затворите в момента, а колко ли са били екзекутирани без да имат вина.
14
2
 
40
 
! Отговори
stan31 преди 10 години
Сега да осъдят на 26 години съдията който го е осъдил.
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тука пишат някакви хлапета ,които хабер си нямат какво нещо е живота. Мислят си ,че парите са всичко, но всеки като си мине по пътя, се научава (може би) кои са важните неща
12
1
 
28
 
! Отговори
svetlio преди 10 години
Всеки път когато се е потропвало на врата му е изтивал целия,като е мислил,че идват за изпълнението на присъдата...
11
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единствената "демократична" държава ,в която има концлагер, където с години хора лежат без съд и присъда това е сащ и лагерът е Гуантанамо ! Този *** обаче е бил съден !
10
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 6Хах на 65 години -милионер.Пропилян живот или не милионите са си милиони.В БГ като свободен гражданин може да ти си пропилее живота съществувайки с месечни доходи колкото тия пандизчии изкарват седмично.На 65 (ако въобще докреташ до толко) вместо милиони ще се чудиш дали си събрал достатъчно кеш за погребение или ще бъде в кашон.Твоят живот като не е пропилян дори половината от неговите пари имаш ли?Нямаш.Е тогава на кой е пропилян животът?
9
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колкото и пари да му дадат младостта му никога няма да се върне.Вие какво бихте предпочели?
8
4
 
37
 
! Отговори
До 6 преди 10 години
Абсолютно точно казано. Това е един пропилян живот. Да не говорим за разбитата психика на човека. Всеки момент в продължение на 26 г. да очаква да го повикат за изпълнението на смъртната присъда. Колкото и много пари да му дадат, нищо не може да го обезщети. Това е пореден пример за "демокрация" по американски. Всички злини в света идват от "великите" САЩ.