В САЩ издирват последовател на Сноудън

Журналистите са намерили нов източник на информация според службите
Обновена: 6 авг 2014 11:43 | 6 авг 2014 11:43, Елка Василева
18
В САЩ издирват последовател на Сноудън
Едуард Сноудън. Снимка: Reuters

Най-новите разкрития за методите на работа на разузнавателните агенции на САЩ са убедили американските власти, че журналистите са намерили нов източник на информация от техните редици, предаде Франс прес, като цитира американски медии.

Подозренията се породили от публикуването от Intercept (сайт, който преди това бе публикувал документи, предоставени от бившия сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън) на нови разкрития за размерите на списъка на лица под наблюдение от американските антитерористични служби.

Електронното издание заяви просто, че е получило информациите от източник, който е част от разузнавателната общност. Преди сайтът не криеше, че Сноудън е източникът му, което говори, че последната му сензация има друг произход, пояснява АФП.

Телевизия Си Ен Ен, позовавайки се на американски правителствени представители, съобщи, че службите за национална сигурност се опасяват от нов теч на класифицирана информация.

Intercept, който пръв разкри документите на Сноудън, помести текст от 12 страници с гриф secret/noforn, който означава, че не трябва да бъдат предавани на съюзнически държави. Текстът, озаглавен "Стратегически резултати 2013 – терористични самоличности", е с дата август 2013 година - тоест след заминаването на Сноудън от Хаваите, където е работел за Агенцията за национална сигурност, през Хонконг за Русия.

Данните са събрани от Националния център за антитероризъм. Документът разкрива, че най-малко 680 000 души в целия свят са заподозрени от американските служби, че са замесени в дейности, свързани с тероризма. От тях 280 000 души нямат призната връзка с терористична група, докато 400 000 са заподозрени, че членуват или подкрепят групи, смятани за терористични, като Ал Кайда и Хамас.

Друга база данни - наречена Tide (Terrorist Identities datamart environment) наброява един милион души според източниците, цитирани от Си Ен Ен. Сайтът също така разкри, че от встъпването в длъжност на президента Обама броят на лицата в списъка за забрана за полети - които не могат да се качат на борда на самолети за или от САЩ, се е удвоил до 47 000 души.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
тра-ла-ла преди 9 години
... хм, ограничаване на свободите, повече отколкото в СССР...
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам колега тук в Америка от Донецка област (наскоро е дошъл). Казва ми , че било страшно, бомбандират цивилни згради. Родителите му са избягали в Русия. Казва , че е пълно информационно затамнение. Там си е воина, самолети , танкове, гаубици...
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
скоро гледах един документален филм за бъдещето на америка и там имаше много истина! казва се "зората на планетата на маймуните"!
8
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 9Ти май си пропуснал последните коментари на Сноудън относно Владимир Путин. Путин се прави, че нямали пари като Американците да подслушват, но Сноудън въобще не му вярва и си го обвинява, че са същите ***.
7
2
 
21
 
! Отговори
Идеалист преди 9 години
Господ здраве да им дава! Да се множат!
6
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ко страна тя?Системата на САЩ изпреварва репресивния апарт на СССР? Какво стана със демокрацията, свободата на словото и личността?
5
2
 
12
 
! Отговори
лудия преди 9 години
НЕ МЕ ТЪРСЕТЕ СМЕШНИЦИ ,ТУКА СЪМ. АЗ СЪМ НЕ Е ДРУГ! ЩЕ ПРИЗНАЯ ВСИЧКО ЗА СВОБОДА И ДРУГ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ДА КАЖЕ ТОВА. АЗ ЛИ СЪМ ИЛИ Е ДРУГИЯ ИЛИ Е ТРЕТИ ИЛИ СМЕ ВСИЧКИ СВОБОДНИ! ЦРУ ДА МЕ ХВАНЕ ЗА КъРА ,АЗ СЪМ КРЕДА ВИ ИМФОРМАЦЯТА И Я СПДЕЛЯМ *** НЕМА ДА ГО ДОКАЖЕТЕ ТА БЪЛГАРСКИТЕ ВИ СЛУГИ ОТ ДАНС ДА МЕ АРЕСТУВАТ ЗА ШПИОНАЖ И ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА КЪМ НАТО И КОЛОНЯЛНИЯ ГОСПОДАР.
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия пък се посраха вече с техните специални служби, шпиони и ****к майни....Все едно му дреме някой за Америка. Сами си гръмнаха небостъргачите...никой не го е еня за тях. Терористи, Ал-кайда..пълни глупости...Кат не искат шпионски скандали, да си намалят шпионите, а не всеки втори в тази страна да е доносник. По-зле от комунизма баси...
3
0
 
9
 
! Отговори
Хиршел Мордехай Леви преди 9 години
До АнонименА ти си смрад *** !
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много скоро ще излязат наяве и кирливите ризи
1
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На репресии ли понамирисва? А нееее, невъзможно, там е демокрация и циЛИвилизация.