Полицаи застреляха цветнокож в Сейнт Луис

Разследват убийства на цветнокожи от полицаи и в Ню Йорк и Лос Анджелис
Обновена: 20 авг 2014 09:34 | 20 авг 2014 08:57, Елка Василева
88
Полицаи застреляха цветнокож в Сейнт Луис
Снимка: Reuters

Мъж, въоръжен с нож, беше застрелян от полицията в американския град Сейнт Луис, предадоха световните агенции.

Началникът на полицията на града Сам Дотсън обясни в акаунта си в Туитър, че полицаите са се намесили, след като са получили сигнал от полицейски патрул за очевидно буйстващ човек, носещ нощ и крещящ: "Убийте ме незабавно", докато се приближавал към патрулиращите служители на реда.

"Полицаите му отправиха няколко предупреждения. Но после се изплашиха за сигурността си и двама полицаи използваха оръжието си. Заподозреният почина", заяви Дотсън в Туитър.

Веднага на мястото, което беше оградено от жълта полицейска лента, се събраха хора, които започнаха да скандират един от лозунгите на протестите във Фъргюсън: "Вдигни ръце, не стреляй!".

По данни на местни медии убитият е бил цветнокож.

Междувременно в Ню Йорк ще бъде свикано голямо съдебно жури, което да разследва смъртта на цветнокож, починал малко след като е бил задържан от полицията заради незаконна продажба на цигари, предаде Франс прес.

Ерик Гарнър, на 43 години и баща на шест деца, оказал съпротива по време на арестуването си и няколко бели полицаи го притиснали на земята в Стейтън айлънд на 17 юли. В интернет се появи аматьорски видеозапис на арестуването, в който се вижда как бял полицай стиска врата на Гарнър, който губи съзнание. След като е откаран в болница, той е обявен за мъртъв.

Съдебен лекар от Ню Йорк определи смъртта на Гарнър като убийство. Случилото се породи силна емоция и няколко протеста в града. След убийството на Майк Браун във Фъргюсън за случая на Гарнър отново се заговори.

Прокурорът на Стейтън айлънд Дан Донован поясни, че голямо съдебно жури във връзка със случилото се ще бъде свикано идния месец. "Решен съм да извършим справедливо, задълбочено и отговорно разследване", каза той.

Полицаят, който е притиснал врата на Гарнър, се казва Даниъл Панталео и беше отстранен от работа.

Гарнър е страдал от наднормено тегло и асма. Когато Панталео го е притиснал към земята, той не е можел да диша, се вижда от аматьорския запис на ареста.

Десетки жители на Лос Анджелис пък излязоха на протест в града с призив към властите да разследват убийството на двама цветнокожи от полицаи по време на задържането им, предаде ИТАР-ТАСС.

Инцидентите са станали на 2 и на 11 август. При задържането им са убити 37-годишният Омар Абрего и 25-годишният Изел Форд.

Роднини на двете жертви казват, че полицаите са превишили правомощията си.

Участниците в протеста настояха за справедливо разследване на двата инцидента.

По данни на свидетели, цитирани в местни медии, Форд бил убит, защото започнал да спори с полицая, когато той му наредил незабавно да легне на земята. След неподчинение полицаят застрелял Форд. Полицията казва, че Форд е оказал съпротива и се опитал да вземе оръжието на полицая.

По данни на свидетели Абрего пък бил пребит до смърт, след като полицаи се опитали да спрат колата му заради превишена скорост. Последвало преследване и Абрего налетял на пешеходец, а после се опитал да избяга от местопроизшествието. Полицията твърди, че не е пребила Абрего, а се е опитвала само да го обезвреди, защото той оказвал голяма съпротива.

Междувременно стана известно, че Майкъл Браун - цветнокожият тийнейджър, който беше застрелян невъоръжен от бял полицай в предградието на Сейнт Луис - Фъргюсън, в щата Мисури, ще бъде погребан идния понеделник. Това предаде Франс прес, като цитира Бенджамин Кръмп, един от адвокатите на семейството на Браун. Той съобщи новината в акаунта си в Туитър. Подробности за погребението ще бъдат изнесени на по-късен етап.

Същевременно друг адвокат на семейството Антъни Грей поясни, че на погребението ще може да присъства всеки, който поиска, и церемонията ще бъде под егидата на национални лидери, чиито имена юристът не уточни.

Убийството на Майкъл Браун на 9 август породи вълна от протести във Фъргюсън и национален дебат за расизма в САЩ, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
15
 
! Отговори
питащ преди 9 години
Нямат ли си хелзински комитет там да се разпищи защо убиват негъри? Или за великата демокрация САЩ такива въпроси не се задават?
37
5
 
4
 
! Отговори
:-) преди 9 години
До Одисей 1Ако нашите полицаи бяха като американските, трябваше да застрелят Волен Сидеров, когато се репчеше на полицайчето пред Народното събрание с пистолет на кръста и Чуколина и Гаджето зад него :-)
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Одисей 1 - 41а дано от твоите уста в божиите уши
35
6
 
5
 
! Отговори
:-) преди 9 години
До Одисей 1Доживяхме от Атака да защитават правата и свободите на ***. Нали са ви електорат... :-)
34
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
значи за тях застрелян цветнокож е нищо а за нас санкции за нарушаване на човешките права при бой на *** така ли та в Америка човешки права няма ли а или те са само задължителни за България
33
8
 
1
 
! Отговори
:-) преди 9 години
До Одисей 1ТРака и предполагах :-) Охлювът бил от Атака :-)
32
3
 
2
 
! Отговори
:-) преди 9 години
До Одисей 1Още един ***.
31
0
 
9
 
! Отговори
авджия преди 9 години
Сезонът е открит. Пак сме стреляли по носърчета... Ахахах, но сър, но сър...
30
3
 
6
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Проблемът е, че "жертвите" са черни. Каквото търсили, намерили.Ако бяха бели, нямаше да има проблем.Иначе, евала на тамошната полиция! Така се въдворява ред. Иначе - анархия и безнаказаност като у нас
29
1
 
14
 
! Отговори
Защо няма радост преди 9 години
А нашите полицаи защо са меки марии към престъпници, а на нас ни се правят на страшни и се заяждат за едни непуснати през деня светлини, че ни изнудват за рушвет, че и се мръщят на 20 лв.ъ
28
5
 
2
 
! Отговори
Do Mislesht преди 9 години
Tvoq idol e v centura na Moskva ,izvesten pove4e kato GEQ V MAVZOLEQ.
27
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Taka se nalaga spazvaneto na zakonite , drugoto e glezene.
26
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе какво сравнявате американските полицаи с нашите???? Там видят ли *** - бой до дупка и в затвора. Кога ли и в моята страна ще доживея расизъм. Да се почувствам бял човек и аз! А не някви черни, ***, крадливи животни да се возят без билет и да ги пускат. Да задигат имуществото на хората, които им изкарват парите за помощите и наще "полицаи" само да вдигат ръце и да се правят на благородни девици. Ку Клукс Клан и тук...за да си опичат акъла.
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо против Русия, но мисля че има достатъчно медии и в САЩ и няма нужда да цитирате руска (или ако щете дори европейска) медия за случилото се.
24
3
 
3
 
! Отговори
:-) преди 9 години
До МислещТрай бе, ***!
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коло удобно и селективно се представят новините, винаги изглежда така, че сякаш полицията е нямала друг избор. Я напишете нещо за арестите на журналистите от Вашингтон поуст, за полицейската агресия срещу тях и смехотворните основания за арест, от които даже шефа на полицията се е изчервил от срам.
22
5
 
6
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Ей това са полицаи, а не меки Марии като нашите!
21
9
 
11
 
! Отговори
Мислещ преди 9 години
*** фашистка държава, раковао образование за човешката раса! Но ще дойде видов ден, народите се пробуждат, няма вечно да траят американската тирания!
20
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На този журналист-*** ,искам просто да вмъкна едно,...в Америка все още има телевизия и радиа ,и няма нужда ти да втълпявашна читателите си относно Итар-тасс....***,,,,Русия ще съобщава за Америка .....русофилска *** -наречена журналист.....***
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що за полицаи това. От страх разстрелват с по един пълнител в заподозрения, да не би да остане жив, сигурно имало е и контролен изстрел?