Полицаи застреляха цветнокож в Сейнт Луис

Разследват убийства на цветнокожи от полицаи и в Ню Йорк и Лос Анджелис
Обновена: 20 авг 2014 09:34 | 20 авг 2014 08:57, Елка Василева
88
Полицаи застреляха цветнокож в Сейнт Луис
Снимка: Reuters

Мъж, въоръжен с нож, беше застрелян от полицията в американския град Сейнт Луис, предадоха световните агенции.

Началникът на полицията на града Сам Дотсън обясни в акаунта си в Туитър, че полицаите са се намесили, след като са получили сигнал от полицейски патрул за очевидно буйстващ човек, носещ нощ и крещящ: "Убийте ме незабавно", докато се приближавал към патрулиращите служители на реда.

"Полицаите му отправиха няколко предупреждения. Но после се изплашиха за сигурността си и двама полицаи използваха оръжието си. Заподозреният почина", заяви Дотсън в Туитър.

Веднага на мястото, което беше оградено от жълта полицейска лента, се събраха хора, които започнаха да скандират един от лозунгите на протестите във Фъргюсън: "Вдигни ръце, не стреляй!".

По данни на местни медии убитият е бил цветнокож.

Междувременно в Ню Йорк ще бъде свикано голямо съдебно жури, което да разследва смъртта на цветнокож, починал малко след като е бил задържан от полицията заради незаконна продажба на цигари, предаде Франс прес.

Ерик Гарнър, на 43 години и баща на шест деца, оказал съпротива по време на арестуването си и няколко бели полицаи го притиснали на земята в Стейтън айлънд на 17 юли. В интернет се появи аматьорски видеозапис на арестуването, в който се вижда как бял полицай стиска врата на Гарнър, който губи съзнание. След като е откаран в болница, той е обявен за мъртъв.

Съдебен лекар от Ню Йорк определи смъртта на Гарнър като убийство. Случилото се породи силна емоция и няколко протеста в града. След убийството на Майк Браун във Фъргюсън за случая на Гарнър отново се заговори.

Прокурорът на Стейтън айлънд Дан Донован поясни, че голямо съдебно жури във връзка със случилото се ще бъде свикано идния месец. "Решен съм да извършим справедливо, задълбочено и отговорно разследване", каза той.

Полицаят, който е притиснал врата на Гарнър, се казва Даниъл Панталео и беше отстранен от работа.

Гарнър е страдал от наднормено тегло и асма. Когато Панталео го е притиснал към земята, той не е можел да диша, се вижда от аматьорския запис на ареста.

Десетки жители на Лос Анджелис пък излязоха на протест в града с призив към властите да разследват убийството на двама цветнокожи от полицаи по време на задържането им, предаде ИТАР-ТАСС.

Инцидентите са станали на 2 и на 11 август. При задържането им са убити 37-годишният Омар Абрего и 25-годишният Изел Форд.

Роднини на двете жертви казват, че полицаите са превишили правомощията си.

Участниците в протеста настояха за справедливо разследване на двата инцидента.

По данни на свидетели, цитирани в местни медии, Форд бил убит, защото започнал да спори с полицая, когато той му наредил незабавно да легне на земята. След неподчинение полицаят застрелял Форд. Полицията казва, че Форд е оказал съпротива и се опитал да вземе оръжието на полицая.

По данни на свидетели Абрего пък бил пребит до смърт, след като полицаи се опитали да спрат колата му заради превишена скорост. Последвало преследване и Абрего налетял на пешеходец, а после се опитал да избяга от местопроизшествието. Полицията твърди, че не е пребила Абрего, а се е опитвала само да го обезвреди, защото той оказвал голяма съпротива.

Междувременно стана известно, че Майкъл Браун - цветнокожият тийнейджър, който беше застрелян невъоръжен от бял полицай в предградието на Сейнт Луис - Фъргюсън, в щата Мисури, ще бъде погребан идния понеделник. Това предаде Франс прес, като цитира Бенджамин Кръмп, един от адвокатите на семейството на Браун. Той съобщи новината в акаунта си в Туитър. Подробности за погребението ще бъдат изнесени на по-късен етап.

Същевременно друг адвокат на семейството Антъни Грей поясни, че на погребението ще може да присъства всеки, който поиска, и церемонията ще бъде под егидата на национални лидери, чиито имена юристът не уточни.

Убийството на Майкъл Браун на 9 август породи вълна от протести във Фъргюсън и национален дебат за расизма в САЩ, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
1
 
! Отговори
smaZanGuLub преди 9 години
Проблемът в БГ е, че като има гражданско неподчинение (от сорта ББ и поскъпването на тока) българи бият българи. А в участъка може да си те утрепат и после да измислят оправдание. Дори не ми се мисли за Сейнт Луис, Мисури, когато знам че ако съм в правото си да си изразя мнението никой няма да чуе, а ако предприема нещо ще има шанс да умра от пребиване. Макар, че пак ще направя каквото мога, просто е тъпо че е факт.
57
2
 
7
 
! Отговори
м... преди 9 години
ЗАЩО НЕ СИ ВНЕСЕМ МАЛКО ОТ ТЕЗИ ПОЛИЦАИ.....
56
1
 
11
 
! Отговори
Както вече писах преди 9 години
До Анонимен70--Никой не му пука за ***,проблема е друг--САЩ се позиционират като етикет на правова държава--нали така.А се оказва,че не е --и нетрябва да учи останалият свят как да живее.Вашингтон се отнася към всички държави по света като че ли са безгрешни и богоизбрани.Разбира се че *** си заслужава куршума,но защо се е стигнало до тази ситуация-значи в обществото има проблем?Е тогава имат ли право Б.Дом да налага своите виждания над останалия свят??? Тук е "ключа от бараката"....
55
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
братя ***, бързо към сейнт луис и лос анджелис, там много хубаво, топло, вода без пари и дават помощ..и ще бъдете бели :)
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на мен ли само ми прилича на *** история това? 'баща на 6 деца', 'оказал съпротива и буйствал', 'имал нож'..и се почва песента за расизма, макар че президентът на държавата е ....черен..?!?..много интересно, ако и полицаят, който е стрелял, беше черен, какви щяха да са обвиненията към него?
53
6
 
5
 
! Отговори
лично мнение преди 9 години
Американският печат не ме интересува, по простата причина, че съм етнически българин и живея в Република България, която е държава членка на Европейския Съюз.По тази причина се интересувам само от българския и европейския печат!За мен такива статии тук, в България, са чист спам.
52
1
 
5
 
! Отговори
SS преди 9 години
Какви са тези черни овце американски? Как може след такъв изблик на расизъм всички чернокожи и цветнокожи да не се надигнат и да раздрусат цяла Америка? Ами то така ще си продължи - през ден ще разстрелват показно по някой от тях...
51
1
 
9
 
! Отговори
**** преди 9 години
До Анонимен 70ха ами за какво да ходят тогава в Америка като и там е като в България белите роби хранят черните тарикати
50
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сащ са държава където законът се прилага еднакво за всички,дали е сенатор,дъщерята на Клинтън или цветнокож психар или това е държава в която има държава. законите са строги и хората се отнасят много сериозно към реда, задълженията ,правата и свободите. при три регистрирани кражби,присъдата за четвъртата е доживотен затвор независимо дали е за чифт чорапи или парче пица. тук в бг имаше случай на съден с 36 присъди и два пъти повече ареста да бъде на свобода
49
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко от пищещите тук са били в САЩ? Почти никой. Америка не е идеалното място но има ред и е помислено за всичко, стига да спазваш правилата. И ще ви кажа, експлоатирания е белия човек между 25 и 45 години които работи здраво и храни милиони черни които живеят от помощите за деца, не учат и не искат да се социализират. Често ще видите черни в кабрио с надута музика бавно из квартала. Ето защо никои не ги обича но те използват проблема да показват като расов а не е така. Има прилика с това у нас
48
4
 
11
 
! Отговори
Stefko 88 преди 9 години
застреляха една печка размахваща нож.. е екстра така трябва , защо вади нож?
47
3
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
може би така трябва да се действа.извършиш нарушение, задържат те,оказваш, съпротива гръм в челото.нашите цветнокожи изнасилват, крадат,убиват имат по 10-15 висящи дела и пак са на свобода и вилнеят.а може би и адвокати и съдии да се стрелят те също са съучастници и то големи.
46
1
 
5
 
! Отговори
SS преди 9 години
https://youtube/watch?v=0AG_-EXd9Eshttps://youtube/watch?v=g-xHqf1BVE4А аз си мислех, че наще са големи б***и и сега се извинявам за мнението си.НАЩЕ СА ТЕМЕНУЖКИ В СРАВНЕНИЕ С US Б****Е
45
6
 
13
 
! Отговори
мм преди 9 години
това не може да е станало във великата демократична америка. Веднага да се търси отговорност на журналистите на статията ( за справка James Risen) и за наказание да напишат по 100 статии как диви кучета разкъсват политически затворници в Северна Кореа!
44
4
 
16
 
! Отговори
Зиг преди 9 години
Дали междувременно няма застрелян нито един бял от полицията някъде из щатите? Но за това няма да се пише. Не е в интересите на тамошния БХК.
43
10
 
10
 
! Отговори
избирател преди 9 години
До Одисей 1Миналата година и тази година гласувах за Атака. През октомври пак за тях ще гласувам.
42
7
 
11
 
! Отговори
БАРАК ОБАМА преди 9 години
Е нали уж в Америка нямало расизъм и никой не биел ***? А тъпите руснаци при всяка среща с американците питали:"А вие защо биете ***?" А то никой не бие *** в Америка и никой не ги убива. Ама как да го обясни на тъпите руснаци?
41
5
 
21
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Ерик Гарнър, на 43 години и баща на шест деца, оказал съпротива--------------- Нормалните бащи на 6 шест деца обикновено са кротки бачкатори, които не се налага да бъдат арестувани. Тук става въпрос за самозабравил се маймун, който се е размножавал на социални помощи.
40
5
 
4
 
! Отговори
:-) преди 9 години
До Одисей 1Яд те е, че и ти не можеш като тях, нали? :-)
39
8
 
7
 
! Отговори
:-) преди 9 години
До АнонименИскам България да е "бедна" като Америка :-)