Украйна част от СССР ли е била или от Югославия?

Американците и техният интерес към новините от света
4 окт 2014 17:19,
173
Украйна част от СССР ли е била или от Югославия?
Снимка: архив, Reuters

Авторитетният център за изследвания на общественото мнение “Pew Research Center” публикува резултатите от проучване сред 1002-ма пълнолетни американци за знанията им по ключови факти от водещите новини – местни и световни. Някои от 12-те въпроса получават едва 20% верни отговори. А едва 10 души успяват да отговорят правилно на всички въпроси.

От БиБиСи правят обстоен преглед на резултатите в търсене на отговор на един често поставян въпрос: “Наистина ли американците са толкова незаинтересовани за случващото се извън тяхната страна?”.

Най-много верни отговори има на един от въпросите, които съвсем естествено вълнуват най-много американската общественост – колко е минималната работна заплата в страната. 73 на сто от анкетираните избират точната сума от възможните 4 отговора – 7.25 долара на час.

В същото време обаче, когато става дума за по-детайлни познания по отношение на международните новини, резултатът е в другата крайност. На въпрос “В коя държава шиитите са повече от сунитите: Иран, Саудитска Арабия, Афганистан, Индонезия?” верният отговор “Иран” дават 29% от анкетираните.

Според експертите вина за тази неосведоменост носят самите медии, които не представят международните новини по-задълбочено, с повече подробности и интересни факти.

И доказателството за това идва от следния въпрос “В коя от страните “Ислямска държава” контролира големи територии?”. Правилният отговор “Сирия” е посочен от двама на всеки трима. Просто американците са наистина стреснати от тази радикална организация и вниманието им беше приковано от серията публични екзекуции, извършени от екстремистите. А кръвта определено се харесва на продуцентите на новини, защото гарантирано продава.

До голяма степен е сходна ситуацията и по въпрос за друга гореща точка от света. 60 на сто от анкетираните знаят, че Украйна, където се води гражданска война, е била част от Съветския съюз, а не от Чехословакия, Югославия или Скандинавия. За българите подобен процент може да е смехотворно нисък, но отвъд Океана подобни геополитически познания са завидни на ниво средностатистически американски гражданин.

Никак не лош резултат са 50-те процента, които знаят конкретната африканска държава (Либерия), в която избухна настоящата епидемия от смъртоносния вирус ебола. А след като се появи и първият случай на заразен след визита в Либерия американец, то този процент със сигурност ще нарастне неимоверно много.

Прави впечатление, че американците дават грешни отговори и на въпроси от вътрешния политически живот. Например, едва 24% знаят името на настоящия шеф на Федералния резерв. Но от БиБиСи посочват, че сходна е ситуацията и във Великобритания, където шефът на британската централна банка “Bank of England” Марк Карни далеч не е най-популярният човек.

Проучване показва, че по-малко от 1/3 от британците могат да назоват ключови членове на правителството като здравния министър Джереми Хънт или министъра на труда и пенсиите Йън Дънкан Смит.

Интересни данни от американското проучване идват от демографската разбивка. Завършилите колеж дават средно по 6,8 верни отговора или малко над 50% успеваемост. За тези, които са започнали, но не са завършили висшето си образование, правилните отговори са 5,3. А анкетираните само с гимназиално образование дават средно по 3,7.

По-старите хора определено се справят по-добре от младото поколение по отношение на осведомеността за събитията по света. Едва 19% от тези под 30 години знаят, че Бенямин Нетаняху е премиер на Израел, докато при хората над 65 години този процент е 48.

По принцип въпросите с посочване на конкретни имена са по-трудните в подобен тип проучвания, но според професорът по политически науки Дан Касино американците се справят доста добре за международните стандарти. Касино посочва и причината за това свое твърдение – той изтъква, че американските медии имат основен подход да фокусират вниманието на зрителите върху конкретни личности за сметка на подробностите за самите процеси и събития.

Но общата картина е ясна, категоричен е Касино. “В Европа отразяването на международните новини е много силно застъпено, хората се вълнуват какво става извън пределите на страните им и медиите предлагат точно това. Далеч по-лесно е да останеш встрани от новините от света, ако живееш в Съединените щати”, убеден е професорът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Той е преди 9 години
До Анонимен Ами щото,Спартак не е българин,а от тракийско племе,населявало днешните български земи!Траките са по-скоро от елинистичната група в древността,много по-късно,се асимилират от славяни и прабългари!А за американците, не съм учуден,те са си зомбирани *** по рождение,на тях, само пари и консумиране им е в акъла,затова интелекта им е като на ***!
90
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно защо в американския игрален филм за Спартак, който гледахме неотдавна по кината, нито веднъж не уточниха, че е българин ... Или пък също бях потресен, когато в друга епична американска филмова продукция Орфей е *** ...
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За сметка на това всички българи знаят кой са 50-те американски щата, както и каква точно е историята и населението им. Американците са в голямата си част мили и услужливи хора, които винаги са готови да изслушат чуждото мнение и да научат нещо ново. В енциклопедиите им пише че Бг е родината на Спартак, кирилицата ,че на два пъти е била империя, както и че до скоро македонците са били българи. Я сега проверете какво пише в "братските" руски енциколопедии.
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
soni преди 5 часаама те открай време са си невежи. Навремето не знаеха "България" яде ли се, пие ли се....---a ти без да търсиш у гуглето ми кажи що е туй Рийлфут ?
87
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щатските *** не знаят какви ужаси е причинило тяхното правителство по целия свят. Нация от ***...
86
19
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Руснаците са несравнимо по-*** народ.Не казвам нация, защото руска нация няма, това е орда от племена, които паразитират върху човечеството.
85
2
 
8
 
! Отговори
Цомби преди 9 години
Хамериканците винаги са били облъчвани и простият народ е биван използван като робска *** сама че без видими вериги.
84
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До нео " Един човек който се интересува само от пари и секс не може да е креативен духовен и да движи човечеството"....в споровете за това кой живее по-добре,привържениците на Путин винаги изтъкват колко богати са новите руснаци,колко много пътуват по света,как в магазините им има всичко което има и в САЩ..как купуват най-много скъпи автомобили в Европа....и когато им е удобно"американците са консуматори не се интересуват от политика и т.н."нарича се "ДЕМАГОГИЯ"
83
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До нео и как става така,че една мноооооготъпа маса успява да поддържа един от най-високитв стандарти на свобода и живот???
82
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 9 години
навсякъде има и умни и глупави. Да ви обяснявам ли как се правят социологически проучвания или сами ще се сетите?:)
81
0
 
7
 
! Отговори
soni преди 9 години
ама те открай време са си невежи. Навремето не знаеха "България" яде ли се, пие ли се....
80
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казах вече, направете една анкета сред руснаците и тогава сравнявайте, Американците са изкарали 60%, а руските крепостници я докарат до 20, я не.
79
0
 
6
 
! Отговори
Очински дебил преди 9 години
До До-137Да си чул нещо за Свети Киприян? Хайде, поинтересувай се и сам ще разбереш как сме им дали азбуката!
78
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поживял съм в Америка,дори се върнах преди няколко месеца.Смея да твърдя,че представите ви са доста грешни за тях.А руснак имах съсед тук в българия,бивш артист играл с Висотски в Тагнка.Та представа имам от първо лице,какви са и едните и другите.;)
77
3
 
13
 
! Отговори
нео преди 9 години
До Анонимен 137не мисля че си живял в Русия за това няма да споря с теб. Има всякакви хора но масата в САЩ е мноооооого по *** от масата в Русия. *** поживей в двете страни и пак ще говорим ) no hard feelings ))
76
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Факт е,че руснаците и до днес си мислят,че те са ни дали азбуката,бъркайки,че сме зели само шрифта им.Не знаят,че първият патриарх на Киевска рус е българин.Че идеята за трети Рим е първо българска и след това тяхна.Че първите царе са български а не руски.Че всъщност те пишат на старобългарски,или по-удобното за тях църковно-славянски.Та смятам,че американците хич не са зле.:)
75
0
 
11
 
! Отговори
нео преди 9 години
юдеомасонската *** от стотици години се мъчи да опорочи познанието и да поведе хората към култ към парите секса и чалгата. Чалгата имам пред вид пошлото и низкото. Един човек който се интересува само от пари и секс не може да е креативен духовен и да движи човечеството напред. Тия ционистки *** искат всички ние да сме лесно управляемо стадо без мозък. Консуматори без край. А те да дърпат конците. Пресен пример е САЩ, където са успели на 100%. Пове4ето американци не знаят нищо за никого....
74
6
 
1
 
! Отговори
До bg преди 9 години
А ти големия патриот даже и зачиташ кирилицата. Що не си стоите под статиите за Русия?!
73
3
 
4
 
! Отговори
Дио преди 9 години
Какво го интересува обикновения американец Украйна или Иран? Те си живеят на друг континент.Виж,заплатата е друга работа,нещо ,което пряко засяга всеки и трябва да се знае.
72
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
появи ли се такава тема *** веднага "блесва" със забележителните си познания. Иначе да изкара 20лв днес не може.Много му дреме на някой в америка къде е тая и оная държава и коя от коя е била част.Колкото вие знаете коя е столицата на Ню Хемпшир толкова и те знаят за БГ и Украйна...