Протести в Ню Джърси след клип с убийство на чернокож от полицай

Щатската прокуратура води разследване
Обновена: 22 яну 2015 12:32 | 22 яну 2015 12:20, Елка Василева
23
Протести в Ню Джърси след клип с убийство на чернокож от полицай
Снимка: архив, Reuters

Нов видеоклип с убийство, извършено от полицай, предизвика протести в градчето Бриджтън в американския щат Ню Джърси, съобщи Асошиейтед прес.

Видеозаписът е направен с полицейска камера на 30 декември, но е публикуван сега. На него се вижда как спиране на автомобил за рутинна полицейска проверка заради дребно пътно нарушение бързо се превръща в кървава драма, завършила с убийството на единия от двамата чернокожи пътници в колата.

Още по темата

Единият от двамата полицаи, след като надникнал в колата на нарушителите, предупреждава своя колега, че вижда пистолет в жабката. Проверяващият полицай Брейъм Дейз, също чернокож, изважда оръжието си и извиква на возещия се на лявата предна седалка пътник Джеръми Рийд: "Покажи си ръцете! Ако мръднеш и посегнеш към нещо, моментално ще бъдеш мъртъв!"

После полицаят се навежда навътре в колата, за да отстрани пистолета. През това време Рийд нарушава заповедта да не мърда и излиза от колата с очевидно празни ръце, вдигнати на височината на раменете. Полицаят отново му заповядва да не мърда, но Рийд, явно стъписан, изглежда решава, че ще е по-безопасно да легне на земята пред колата, за да не поражда подозрение, че може да посегне за оръжие.

Тогава обаче проехтяват шест полицейски изстрела и Рийд рухва мъртъв. Според Асошиейтед прес стрелят и двамата полицаи. Колегата на Дейз е бял.

И двамата са пуснати в принудителен отпуск, докато местната прокуратура разследва инцидента, в който според АП има доста неуточнени моменти. Оказва се, че 36-годишният Рийд е лежал 13 години в затвора за стрелба срещу полицаи в Ню Джърси, когато бил тийнейджър.

Миналата година е бил арестуван за притежание на наркотици и за неподчинение. Арестуващият полицай отново е бил Дейз. Изглежда, че при сегашния фатален инцидент той е познал своя стар "клиент", което е довело до изостряне на ситуацията.

Видеоклипът от полицейския архив е бил направен публично достояние по искане на два местни вестника въз основа на правото за достъп до информация, след като местни правозащитници са отнесли въпроса до щатската прокуратура.
 

/БТА/

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало, демократите вие имате ли идея колко голям е проблемът с черните в УСА. Там полицията пипа твърдо щото черните са непредсказуеми и всичките гета са тъпкани с оръжие. Тия имат арсенал за поне две войни.
11
0
 
1
 
! Отговори
За неколко $ повече преди 9 години
А тука реват ли реват, че като ги спрял старшината Тръпков, дори не изтръпвали, ами давали 20 лева ...Ако нашите са в САЩ и ги спре някой офисър Тръпкофф, не ще изтръпнат, ами и другото - дето не го огрява слънцето ще дадат, само и само да отърват кожата ...
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не може просто еи така да се разстрелват хора без значение от какъв етност са/ това в америка се превръща в расова основа а говорим че уж америка има наи голямата демокрация , вече съм убеден че е точно обратното
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
MRASNI DOLNI FASHISTI SA AMERIKANCITE NQMA PO DOLNA POLITIKA OT TQHNATA
8
1
 
6
 
! Отговори
Винету преди 9 години
сега черните ще застрелят някое ченге за отмъщение и всичко става един омагьосан кръг ...
7
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Черен застрелял черен-кой и за какво протестира не е ясно.Уйдурма да става.Във Франция се подиграват на всяка крачка и от време оно с полицията, а напоследък взеха и да ги отстрелват показно.В Америка откога бият тупана, че всички полицаи са корумпирани.И на какво отгоре полицая да има авторитет и да му изпълняват разпорежданията?Ще стрелят не ами и скалпове ще вземат да свалят.
6
4
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Истината е такава:Навъдиха се няколко поколения,които нямат респект към закона и реда,напълно асоциални са и невъзможни за интеграция!Полицаите там са в постоянен стрес заради опасността и резултата не закъснява!У нас направиха същото,само че по-лошо,забраниха на полицията да защитава себе си и нормалните граждани!В случая явно тоя си е чист престъпник-рецидивист!
5
6
 
7
 
! Отговори
mason преди 9 години
*** паникиорите.Шубето е голям страх
4
3
 
9
 
! Отговори
Праз преди 9 години
Добре де, като ти кажат стой и не мърдай не би ли трябвало да стоиш и да не мърдаш, а не да импровизираш?Друг е въпроса защо трябва да го направят на решето, вместо само да го ранят???
3
5
 
20
 
! Отговори
DARK преди 9 години
До АзСамата полиция пуска записите официално.Какво да очакваш в фашистка америка :) Със техните закони , че всеки може да носи оръжие така се получава ченгетата треперят като лист да не ги гръмнат като кучета и превръщат напълно нормално нарушение на правилника за движение по пътищата в публична екзекуция чрез разстрел!
2
5
 
20
 
! Отговори
морски преди 9 години
Днес от 16 ч. пред президентството ще се проведе протест срещу посещението на гл.секретар на НАТО у нас и световната агресия на НАТО.
1
6
 
8
 
! Отговори
Аз преди 9 години
Сега е модерно да се протестира за това.Дуъг е въпроса кой има записи от полицейски камери и защо ги прави общодостъпни?