Уволниха белия полицай, застрелял невъоръжен чернокож в САЩ

Над $5 млн. обезщетение получава семейството на убит от полицията друг мъж
9 апр 2015 08:55, Елка Василева
26
Уволниха белия полицай, застрелял невъоръжен чернокож в САЩ
Майкъл Слейгър. Снимка: Reuters

Белият полицай, застрелял невъоръжен чернокож в Южна Каролина, бе уволнен, предаде Франс прес, като се позова на кмета на град Норт Чарлстън Кийт Съми.

На 33-годишния Майкъл Слейгър вчера бяха повдигнати обвинения в убийство, след като бе разпространен видеоматериал, на който е записано как той убива с няколко изстрела в гърба 50-годишния Уолтър Скот.

Слейгър, който е задържан в ареста, може да бъде осъден на смърт или на 30 години затвор.

За тази вечер в Норт Чарлстън е свикана демонстрация. Иначе градът вече стана сцена на няколко спонтанни протеста срещу полицейското насилие.

Слейгър и Скот са се сбили непосредствено преди убийството, разкри в интервю за американската телевизия Ен Би Си авторът на смразяващия клип Фейдин Сантана. Той разказа, че двамата са били на земята точно преди да започне да снима, и посочи, че полицаят е имал контрол над ситуацията.

Слейгър спрял Скот, който пътувал с кола, за рутинна проверка. След убийството полицаят първоначално твърдял, че чернокожият мъж му е отнел парализиращия пистолет.

Междувременно, на фона на засиленото обществено внимание в Съединените щати към извършени от полицаи убийства, особено на чернокожи, властите в окръг Лос Анджелис, щата Калифорния, се съгласиха да изплатят обезщетение в размер на 5,3 милиона долара на семейството на застрелян от полицаи невъоръжен мъж, предаде Ройтерс.

Хосе де ла Тринидад бил убит от заместник-шерифи при преследване с автомобили на 10 ноември 2012 г. Служителите на реда твърдят, че видели как братът на жертвата, Франсиско, му дал огнестрелно оръжие.

Още по темата

Според очевидец, цитиран от вестник "Лос Анджелис таймс", обаче убитият мъж, баща на две деца, бил сложил ръце на главата, за да се предаде на заместник-шерифите, когато те открили огън по него.

Съдебният медик, работил по случая, установил, че Хосе де ла Тринидад е бил улучен със седем куршума, с пет от които в гърба. Прокуратурата обаче отказала да повдигне обвинения на заместник-шерифите.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
10
 
! Отговори
ме преди 9 години
Не разбирам коментиращите. Полицаят буквално разстрелва невъоражен човек бягащ от него, но спрян за напълно произволна проверка. Това е все едно някой да спре тинейджър за несветещи фарове, той да носи трева и да се опита да избяга. Заслужава ли да умре заради това според вас? Неподчинението към полицията трябва да се наказва със смърт ли? Това е брутално, дори за САЩ, където на полицаите обикновено им се разминава. Това е екзекуция! Черен, бял, все е екзекуция. Този полицай е чист убиец!
20
3
 
16
 
! Отговори
Гневен българин преди 9 години
Защо това да наречеш един *** "черен" веднага се свързва с измислена дискриминация,а наричането на някого "бял" не е дискриминация?Питам?Щом едното уж е дискриминация на цветови принцип,то и другото задължително е,но "чудно" защо не съм чул за нито един човек ,който е окачествил европеиден такъв "бял",в която и да е страна,който бъде дори само обвинен в расизъм,а не съден.Това няма да се случи,защото да кажеш на някого "бял" не е расисъм,но "черен "е.После черните били дискриминирани...
19
2
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Добре че е имало очевидец и най-важното видео. Иначе чист като сълза щеше да излезе екзекутора. Аз съм за полицаите да имат големи права - защото иначе става пародия като в България кадето им преперят на престъпниците, но си трябва контрол (най-добре видео) защото иначе почват да се чувстват недосегаеми като тоя ***. В това отношение според мен могат да се поучат от британците.
18
5
 
5
 
! Отговори
Путев преди 9 години
Това е то.. вместо да го наградят, те ще го уволняват. Докаде го докарахме..
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах някакво документално филмче, в което полицаите преследваха дълго един бял. Накрая го спряха някак, но той имаше глупостта да държи нож като излезе от колата. Беше на минимум 10 м. от една редица с полицаи, които не пропуснаха шанса да го направят на швейцарско сирене. Със сигурност имаха възможност да го неутрализират по много други начини. Въпросът ми е защо няма заглавия с големи букви когато полицаи застрелят бял?
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами взели са се над закона!!!Щом убиваш някой застанал на колене с вдигнати ръце в гърба ясен си :DА оня другия!!!! Ами и той се е взел за господ щом е полицай но сега ще му разкатаят играта!!!!НЕОПРАВДАВАМ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ НО ТУК СИ ГОВОРИМ ЗА ЧИСТИ УБИЙЦИ ПОЛИЦАИ Е ИМА И ТАКИВА!
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм полицай и искам да мога да защитя хората и себе си адекватно,когато се наложи да използвам оръжие,тоя пич обаче направо си го екзекутира....
14
1
 
5
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
Я напишете че няма никакво пролетно почистване и миене на улиците кво ме занимавате с психо болни американци
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
има и нещо друго,няма как ей така да си е наред всичко и да тръгнеш да бягаш..друг е въпроса,че не е трябвало да стреля в гърба на човека,и тия като нашите роми,неможеш да ги разбереш..и кой крив кой прав..
12
3
 
10
 
! Отговори
Генерал Гадорян преди 9 години
Щатите яко им куца демокрацията. Колкото повече африканоси, толкова повече проблеми! С латиносите е същата работа. Както и с наще мургавелковци. Не спазват елементарни закони и правила.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I strelba im e malko na boklucite, ne se nauchiha da se podchinqvat na policaite, mnogo ot tqh sa vuorujeni, nagli I provokativni.Malko im e, malko im e .......
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах видеото. Това си беше направо екзекуция. Черния бягаше, а тоя юнак горе стреляше постоянно по него. Накрая отиде и му подхвърли нещо.Много ще се учудя, ако смахнатите американоси не го изпържат на стола.
9
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Снежинката не бягал и е оставил полицая да си извърши проверката всичко е щяло да мине и замине. Но *** е бил в нарушение, изскочил да се разправя а в САЩ се знае, спре ли те полиция стой спокойно без резки движения и направи това което трябва. И нищата ескалират.
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не забравяйте, всяка седмица в САЩ се убива по един полицай. Напрежението е голямо!!!
7
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едно време като ги бесеха по дърветата, маймуните си кротуваха, а сега вече и права имат. Отидете в едно гето в УСА да видите за какво става въпрос. Факултето ще ви се види като алпийски курорт.
6
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нека пишат тези които ходят в САЩ. Ходя в Ню Йорк. Черните се държат нагло и.провокативно навсякъде. Всяко забележка се обръща в расова дискриминация. Често ще видите стара Импала - кабрио, 4-5 черни *** с ланци с надута музика на втора арабска. Гледат нагло и провокативно белите в метрото. Когато ги спре полиция не остават спокойни а скачат, че е расистко отншение. На белите полицаи толкова им се е събрало от това отношение, че се стига и до стрелба. *** защо е тръгнал да бяга?
5
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бял, черен, жълт, какво е значението? Ако вие се бяхте родили черни?!Абсолютно нищо не оправдава полицая, дори и ако минути преди разстрела Уолтър е бил напердашил белия орган на мира.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полицаите в САЩ имат огромни права. От една страна това е прекрасно (тук би било полезно и хиляди *** ще намерят смъртта си само, ако държат тон на полицай). От друга страна- доста хора протестират относно този произвол и искат закони, като в Европа. И европейската система си има недостатъци, и американската. Трудно е да се намери баланс.
3
4
 
10
 
! Отговори
Кристин преди 9 години
Вижте клипчето. Чернокожият тръгна да бяга и полицаят го застреля в гръба с 7-8 куршума. После му сложи белезници !!! изтича, намери тъйзъра в тревата и го хвърли до тялото на черния. Не стига, че убива хладнокръвно, ами с еопитва и да се прикрие.
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Черният гръмнат, защото колата му била със счупен стоп. Така в щатите извършват техническите прегледи. Спират те от движение завинаги!