Все по-малко американци подкрепят смъртното наказание

От началото на тази година са екзекутирани 13 души
Обновена: 17 апр 2015 08:09 | 17 апр 2015 08:00, Камелия Цветанова
5
Все по-малко американци подкрепят смъртното наказание
Снимка: Ройтерс, архив

Макар и мнозинството американци все още да подкрепят смъртното наказание, техният дял е достигнал най-ниското си равнище от четири десетилетия - 56 процента, а против са вече 38 процента, сочи допитване на центъра Пю, цитирано от Франс прес.

Спадът на броя на привържениците на смъртното наказание в САЩ е 6 процентни пункта спрямо 2011 г., когато те са били 62 процента. Този спад е започнал в средата на 90-те години. През 1996 г. техният дял е бил 78 процента.

Смята се, че основната причина за този спад са демократите, чиято позиция вече е в подкрепа на премахването на смъртното наказание. Сега само 40 процента от тях подкрепят екзекуциите, спрямо 56 процента през 2011 г.

Проучването е извършено сред 1500 души между 25 и 29 март.

Все пак 63 процента от запитаните все още смятат, че смъртното наказание е морално оправдано за тежки престъпления като убийство, макар и 71 процента да се безпокоят от риска да бъде екзекутиран невинен човек.

Над половината американци - 52 процента смятат, че има по-голям риск да бъде екзекутиран чернокож. Сред анкетираните на това мнение са 77 процента от чернокожите, 70 процента от демократите и 60 процента от хората с висше образование.

Американците като цяло са зле информирани за положението със смъртното наказание в САЩ и само малко над една трета от тях знаят, че броят на екзекуциите в страната намалява, отбелязва центърът Пю.

От началото на тази година в САЩ са екзекутирани 13 души, а за цялата 2014 г. - 35 души. Този брой е в постоянен спад от 20 години по данни на Информационния център за смъртното наказание (DPIC). През 1999 г. екзекуциите в САЩ са били 98 - най-високият брой от възстановяването на смъртното наказание през 1976 г.

Двадесет и девет американски щата и федералната столица Вашингтон са премахнали смъртното наказание или са престанали да го прилагат. Три щата са извършили 80 процента от екзекуциите през 2014 г. - Мисури, Тексас и Флорида.

Редица особено мъчителни екзекуции, придружени от страдания, обаче предизвикаха бурна обществена реакция и според DPIC са допринесли за отслабването на подкрепата на американците за смъртното наказание, отбелязва АФП. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все по-малко американци стигат до традиционният американски съд. На американските улици триумфално се завръща съдът на Линч чрез разстрел, задушаване, прегазване с полицейска кола.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е защо все повече американци се доближават до него. И аз да бях престъпник, и аз щях да съм твърдо против смъртното наказание.