САЩ губят военното си превъзходство

За да наваксат, ще трябва да инвестират повече в нови технологии
Обновена: 13 юни 2015 20:08 | 13 юни 2015 19:33,
417
САЩ губят военното си превъзходство
Снимка: Reuters

Почти всяко нещо има край и скоро този ден може да дойде за американската военна доминация, пише сп. “Икономист”. От изданието уточняват, че САЩ все още са най-могъщата държава по отношение на въоръжението, но другите започват да наваксват.

Вашингтон действа с презумцията за превъзходство в световен мащаб от края на Студената война насам, но тази водеща позиция във военно отношение вече не изглежда толкова непоклатима.

Войната в Залива в началото на 90-те показа ефективността на високотехнологичните оръжия, ползвани от американската армия. Но, разбира се, с времето това въоръжение вече е далеч от съвременното ниво.

През последното десетилетие Съединените щати водиха битки в Ирак и Афганистан с бунтовници, далеч от високите технолигии. В същото време потенциални врагове като Китай, Русия и дори Иран и Северна Корея регистрират огромен прогрес.

Китай е най-голямата заплаха, притеснено признават стратезите отвъд Океана. Войските на азиатската страна са все по-добре оборудвани. Пекин изглежда твърдо решен да засили влиянието си в региона и определено насочва усилията си да ограничи присъствието на американски военни части в близост до границите си.

Прецизни далекобойни ракетни установки, подводници и изстребители последно поколение, електронни и кибер оръжия, целящи “заслепяване” на американските комуникационни мрежи по света – това е само част от настоящия арсенал на Китай. Пекин прави всичко по силите си, за да отреже всеки канал за евентуална военна намеса от страна на Вашингтон в определени зони.

За да запази военната си доминация, Пентагонът вече обяви програма за разработване на нови оръжия с най-модерните налични технологии. В това число безпилотни самолети, които да не бъдат засичани от радарите.  Както и подводни машини, които да оперират самостоятелно, без необходимост от екипаж.

Американското военно министерство работи и върху нови балистични ракети с широк обсег, които да проникнат и през най-сериозните защити. С не по-малък приоритет са и “екзотични” нововъведения като лазерни и електромагнитни оръжия.

Разбира се, техническите препятствия за постигането на тези цели са огромни, но същото важи и за бюрократичните. Конгресът и президентската администрация винаги са загърбвали различитията си, когато стане въпрос за военен бюджет и дългосрочна стратегия. Но вече не.  Политическите интереси застават над националните.

Каквото и да стане, бюджетът за отбрана няма да бъде раздуван кой знае колко. За да се намерят пари за следващата крачка напред, парите трябва да дойдат отнякъде другаде. Като за начало Конгресът може да позволи на Пентагона да затвори ненужните военни бази.

Нужно е и оздравяване на цялостната наборна програма. Разходите за един войник на служба са се увеличили с цели 76% за последните 16 години. Ако продължават с това темпо, тези разходи биха погълнали целия военен бюджет през 2039-та година.

Топ командването също трябва да промените мисленето си по отношение на старото въоръжение. Генералите много често са силно привързани към “играчките” си, макар и полезното действие на тези машини да е паднало драстично. А разходите по поддръжката им да растат пропорционално.

Само бюрократичните разходи на година са десетки милиарди долари. Според “Икономист” Пентагонът трябва да насочи усилията си към стратегия, сходна с тази на инвеститорите в Силициевата долина – да търси цивилни технологични компании, които да разработват изкуствен интелект, самообучаващи се роботи и т.н.

А технологичното предимство, както показва историята, е ключово в борбата за надмощие и поддържането на реда и стабилността по света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


417
Още по темата: оръжиеСАЩизтребители
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
260
1
 
0
 
! Отговори
Ако...ако преди 8 години
До "42"Акото мирише. Рузвелт е бил пацифист, ако знаеш какво означава тази дума.Не са искали война и не са били готови за война. Но са имали страхотна индустрия и постепенно са обърнали нещата.
259
1
 
0
 
! Отговори
Това е преди 8 години
До анонимника "...До 350: Аман от ***. Вземи напр. Сталинград..." . Просто САЩ са по-внимателни относно своите човешки жертви. Обратно, СССР и Русия никога не са се интересували от човешкият живот, който погубват. Ако си малко обективен трябва да го признаеш.
258
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз незнам защо всички се оплакват от начина на воюване на САЩ. Как иначе да воюва, а? САЩ е сама държава на континента си с Канада и Мексико. Не е като Русия да мобилизира стотици танкове и да премине сухопътна граница, заедно със сухопътни войски. САЩ трябва да прене първо всичките танкове, обурудване и войска, за да води големи мащабни сухопътни битки. Това няма как да стане. За това воюва и чрез съюзници, на чиито територии са разположени някакви войски. САЩ воюва стратегически! Логично е!
257
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А къде ли ще бъдат произведени компонинтите за тези свръх модирни играчки :)
256
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 350: Аман от ***. Вземи напр. Сталинград и стига вече отричайте очевидни неща! Пак да повторя ли? САЩ не са победили нито един сериозен съперник в голяма война сами, без криенето зад съюзници, с каквото всякога закономерно са излизали. Дори Япония би останала непобедена, ако не беше СССР, понеже за сухопътни сражения (срещу Квантунската армия) пиндостанците нямаха силици. Да благодарят на сговорчивостта на Сталин в Потсдам!
255
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ нямат нито една спечелена битка самостоятелно и срещу силен съперник----Русия също няма една битка спечелена самостоятелно и срещу силен съперник.
254
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При САЩ т.нар. "военно превъзходство" всякога е било само на книга. САЩ са най-цивилизованата, а това респективно значи - най-цивилната страна в света. Оттук нататък следва всичко останало - военно силни могат да бъдат само модерни страни с история и традиции в средновековното и изобщо домодерното. САЩ нямат нито една спечелена битка самостоятелно и срещу силен съперник. Воюват само чрез съюзници, и главно по море. Технологиите не помагат. Военщината им куца и в техниката. Смешни и жалки са.
253
7
 
17
 
! Отговори
сержант преди 8 години
подвеждащо заглавие превъзходство никога не са имали пак блъфират за да прикрият факта че изостанаха непоправимо днес в ч море руски СУ налетя 4 американски кораба вече ги гаврят
252
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименСАЩ НИКОГА не са имали военно превъзходство!НИКОГА!Само на думи и срещу Виетнам,Борунди и т.н.,все "ВЕЛИКИ" сили!Така че статията е пълна ТЪПНЯ!Момче, вземи се пообразовай малко, за да не се излагаш с такива писания. Но разбирам те - с тази заплата от 360лв. друго освен да злобееш не ти остава :)
251
2
 
20
 
! Отговори
42 преди 8 години
ДО 345ТОВА СЕ ОТНАСЯ И ЗА САЩ, АКО СССР НЕ БЕШЕ БУФЕРА СРЕЩУ ХИТЛЕР. ЧЪРЧИЛ И РУЗВЕЛТ ЩЯХА ДА ПРАВЯТ МЕТАНИ ДО ПРИПАДЪК НА ХИТЛЕР.
250
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки си играе на анализатор, а никой не го еня за България.Русия гледа да засили още повече пропагандата и политическите си игри на Балканите, докато САЩ пък се опитват да покажат, че са достоен партньор на всички в НАТО. В крайна сметка в момена сме в НАТО и ЕС и трябва да работим с тях, време е България да спре да бъде хлъзгава риба във външната си политика и да избере един път за винаги на коя страна ще е. Ако искаме западните блага работим с тях, ако искаме пияни туристи от Раша се гъзим
249
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ НИКОГА не са имали военно превъзходство!НИКОГА!Само на думи и срещу Виетнам,Борунди и т.н.,все "ВЕЛИКИ" сили!Така че статията е пълна ТЪПНЯ!
248
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Другари цял живот го чакате тоя крах на САЩ и така и не идва а? Ами да ви кажа, че няма и да дойде.
247
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТрибалАбе икономистчето, хайде върви си работи за 360-те лева у завода за вафли където си работиш и остави икономиката на хората, които я разбират.
246
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Задкулистната цел на Америка е да унищожи ЕС
245
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Америка имат пари. Ако имат и акъл ще си купят Путин за президент а Обама ще го пратят да бере банани и да се подготвя за следващи избори .... в Тамбукту
244
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Standarta im me4tajivota im reka ot naslada,kak nqma da mislqt za voina?!Za6to ne misli bulgarina za tova,zaradi mizeriqta i glada.
243
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще си позволя да споделя една мисъл. Не е моя. ПРАВИЛНО Е ДА СИ ДОВОЛЕН ОТ ОНОВА, КОЕТО ИМАШ. ЗА ЦЕЛТА ОБАЧЕ ТРЯБВА ДА ИМАШ НЕЩО. НЕЛЕПО Е ДА СИ ДОВОЛЕН, АКО НЯМАШ НИЩО. 99
242
1
 
20
 
! Отговори
РБ преди 8 години
Ами ся ко ша прайм?
241
5
 
42
 
! Отговори
Звяра преди 8 години
Време е САЩ да бъде изолиран !!! :) И да се наложат санкции на миротворците !!!