САЩ може и да разположат танкове в България

Мислят да ни пратят и бойна част от около 750 души
Обновена: 14 юни 2015 07:31 | 14 юни 2015 07:30, Камелия Цветанова
861
САЩ може и да разположат танкове в България
Снимка: Reuters, архив

"Като значителна крачка към възпиране на потенциална руска агресия в Европа от Пентагона подготвят разполагането на бойни танкове, бронирани машини на пехотата и друго тежко въоръжение за нуждите на около 5000 американски войници в няколко балтийски и източноевропейски страни." Това съобщи "Ню Йорк таймс" като се позовава на източници от САЩ и НАТО, пише в. "Дневник".

Още по темата
Предложението е на етап военно планиране, но очаква одобрение от министъра на отбраната Ащън Картър и Белия дом преди срещата на министрите на отбраната на алианса по-късно през юни.

Това, което е известно на "Ню Йорк таймс", е за тежко въоръжение за около 150 американски военни във всяка от трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония. Също толкова, а може и за осигуряване на батальон, т.е. бойна част от около 750 души, може да има във всяка от трите източноевропейски страни членки - Полша, Румъния и България, а може би и в централноевропейската Унгария.

Това не е постоянно базиране на американски или партньорски войски в страни от НАТО по източния фланг на алианса, а складиране на бойна техника, която при нужда бързо да е на разположение на прехвърлените в тези страни западни военни.

Ако бъде одобрено, това ще е първото от края на студената война разполагане на американско въоръжение в новите членове на НАТО на изток, които преди четвърт век бяха в съветската сфера на влияние. Чрез този ход САЩ ще изпратят и най-категоричният досега сигнал, че ще отбраняват съюзниците си, които са най-близо до руските граници.

Количеството въоръжение, за което става дума, е малко в сравнение с това, което Русия може да стовари срещу страна от НАТО или да струпа по западните си граници, но е сигнал за ангажираността на Америка да възпира агресия по същия начин, по който действаше малката американска Берлинска бригада по време на кризата от 1961г., когато започна изграждането на Стената, разяснява "Ню Йорк таймс".

Изнесеното напред въоръжение, складирано в съюзническите бази, ще е достатъчно да оборудване на бригада от 3000-5000 души и ще наподобява поддържаните в Кувейт наличности в продължение на повече от 10 години след Първата война в Залива през 1991г.

Американски специалисти са огледали за най-добрите места за складиране в изброените държави и се консултират с партньорите си, но още не е взето никакво решение за това дали и кога да се премества въоръжение, казва полк. Стивън Уорън, говорител на Пентагона.

Една стандартна бригада на САЩ в Европа разполага с около 1200 различни бойни, транспортни и обслужващи машини, включително близо 250 танка M1-A2 Abrams, бронетранспортьори Bradley и самоходни гаубици.

Министерството на отбраната все още изчислява разходите за обновяване на жп линии, строителство на нови складове и инсталации за почистване на техниката, които да заменят халетата за старо съветско оръжие. Обектите ще се охраняват от местните военни или от частни компании, а не от американската армия.

В интервю пред италиански вестник преди броени дни президентът Владимир Путин заяви, че "само луд човек и то само в сънищата си може да си представи, че Русия внезапно ще нападне НАТО. Мисля, че някои държави просто се възползват от страховете на хората по отношение на Русия. Те просто искат да играят ролята на фронтови държави, които да получат някаква допълнителна военна, икономическа, финансова или друга помощ".

Фактът, че Пентагонът е готов на новата крачка, се възприема като признание в САЩ, че заплахата от Русия за сигурността на Европа няма да изчезне скоро, коментира "Ню Йорк таймс". Има готовност това да се направи, въпреки че би било възприето от Кремъл като нарушаване духа на споразумение от 1997г. между НАТО и Русия, с което започна партньорството им. В него под формата на декларация НАТО обявява, че "при настоящото и обозримо състояние на сигурността" няма да се "разполагат допълнителни постоянни и значителни бойни сили" в страните, близо до Русия.

В същия документ обаче се заявява, че НАТО и Русия не се смятат за врагове, докато днес мнозина от членовете на алианса твърдят, че агресивните действия на Москва са обезсмислили договореностите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


861
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
526
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Иван--714;Иване казвал ли ти е някой колко си глупав. В Б--я имаше бази и то 2 ядрени/ .Едната до Боровец.И локаторни станции се обслужваха от рашите.На 2 пъти искахте да ни залепите за СССР.Мълчете защото сте много ***.
525
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"окупаторът е длъжен да се грижи за сигурността и прехраната на окупираните територии"Ако Русия окупира България, като ги знам колко са грижьовни руснаците, ни чака сиурна гладна смърт.Направи ми впечатление един факт от миналата година, някакъв германец намерил в мазето консерва американска мас от помощите от 1945 год., оказало се че маста все още е годна за консумация. Сега искам да питам, някой русофил намирал ли е руска консерва от периода 44-46 година когато сме били окупирани от СССР.
524
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нещастна земя населена от *** управлявани от продажници наречена българияелка василева ще побалза да го изтрие
523
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Във този сайт доста хора не гледат реалните факти и се базират на историята,а света върви стремлаво напред
522
10
 
5
 
! Отговори
за 726 преди 8 години
До До 718Единствените чуждопоклонници в България са българомразците-РУСОФИЛИ.
521
2
 
4
 
! Отговори
Pencho преди 8 години
Българите винаги ще си останат роби!!!!!
520
0
 
10
 
! Отговори
До 718 преди 8 години
А, бе "Джон", чуждопоклоннико с промито пипе...Сега парвителството чие е?Да не би да претендираш, че е на българския народ?Такъв слугинаж правят на американците, че човек да го хване гнус.Виж се само себе си - като героите Гочооолу и другия там, дето си говорели на гръчки, та да се разберат.Джон! Ти явно не си българин, а ***, що си не идеш в чужбина, а пускаш тука във форума отровните си коментарчета?
519
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Украйна подготвя закон за пълна забрана за икономически връзки с Крим и Донбас. По спогодбите на ООН подписани и от Русия, окупаторът е длъжен да се грижи за сигурността и прехраната на окупераните територии. Досега украинците хранеха Крим и Донбас, но потока ще секне всеки момент. Освен това ще бъде забранен и икономическия туризъм с който се издържат окупираните територии, няма да могат да ходят в Украйна да си получават пенсиите и социалните и да си пълнят торбите.
518
20
 
7
 
! Отговори
Ура ! преди 8 години
Добре дошли, братя Освободители !10 Айбрамса са достатъчни да докарат инфаркти на местните *** :)))
517
16
 
9
 
! Отговори
Джон до Иван преди 8 години
"45 години бяхме с руснаците 1 руски войник нямаше"Щото направо цялото правителство беше руско, хаха. Даже щяхме да влизаме в СССР, ама беше икономичекса безсмислица...
516
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo! Rusnazite ot drugo ne razbirat!
515
4
 
27
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Някои тук пишат пълни глупости.45 години бяхме с руснаците 1 руски войник нямаше ,за танкове и ракети на Варшавския договор --да не говорим.Сега само за 4-5години искат Щаб на НАТО и допълнително танкове и войници.А може и ракети след време.Представят ли си ,някои тук,че от миролюбива България се превръщаме в някаква ,която кого ще плаши?Но пък ще трябва да плаща.Няма безплатен обяд...
514
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига да са край ромчетата няма лошо.
513
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА ОТПАДНАТ ВИЗИТЕ ИНАЧЕ МАРШ , Я ИСКАМ ДА ВИДА МАЯМИ БИЙЧ , РУСКИТЕ "БЛАГА" ГИ ГЛЕДАМ ЦЯЛ ЖИВОТ ПЛЮЙТЕ МЕ КОЛКОТО ИСКАТЕ.
512
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко по малко биваме окупирани!!! Благодарение на продажните ни политици.ХОРА, ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ НАЙ-ПОСЛЕ. СМЕЕХТЕ СЕ КОГАТО СЕ ГОВОРЕШЕ, ЧЕ НИ ПРЕВРЪЩАТ ВЪВ ФРОНТОВА ДЪРЖАВА, А СЕГА ТОВА Е ФАКТ!!!!
511
2
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 8 години
Той и Хитлер беше разположил танкове в България, но после се обърнаха срещу него. По-добре да разположат тук междуконтинентални ракети. Ще ни улеснят.
510
13
 
5
 
! Отговори
до тими преди 8 години
Глупости, по-богати сме от всякога, ако знаеше за мизерията през комунизма или още по-рано, щеше да се разревеш.
509
2
 
13
 
! Отговори
тими преди 8 години
да България винаги си е била в европа но сега за жалост се намира в европа бедна по бедна от всякога без икономика с ниски доходи и пенсии сигорно е била така бедна само по времето на кастрофите и войните а сега без катастрофи и войини пак си е много бедна и без икономика и развитие
508
6
 
3
 
! Отговори
до 699 преди 8 години
ще, ще, ще... всичко при вас *** е в бъдеще неосъществимо време! Нямате един успех да покажете и една сбъдната прогноза! Клоуни.
507
2
 
14
 
! Отговори
Няма протести преди 8 години
Българският президент Петър Младенов каза:"Подобре танковете да дойдат". Режисьорът *** Михайлов го записа и протестира. Сега не протестира, защото дойдоха техните танкове.