САЩ може и да разположат танкове в България

Мислят да ни пратят и бойна част от около 750 души
Обновена: 14 юни 2015 07:31 | 14 юни 2015 07:30, Камелия Цветанова
861
САЩ може и да разположат танкове в България
Снимка: Reuters, архив

"Като значителна крачка към възпиране на потенциална руска агресия в Европа от Пентагона подготвят разполагането на бойни танкове, бронирани машини на пехотата и друго тежко въоръжение за нуждите на около 5000 американски войници в няколко балтийски и източноевропейски страни." Това съобщи "Ню Йорк таймс" като се позовава на източници от САЩ и НАТО, пише в. "Дневник".

Още по темата
Предложението е на етап военно планиране, но очаква одобрение от министъра на отбраната Ащън Картър и Белия дом преди срещата на министрите на отбраната на алианса по-късно през юни.

Това, което е известно на "Ню Йорк таймс", е за тежко въоръжение за около 150 американски военни във всяка от трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония. Също толкова, а може и за осигуряване на батальон, т.е. бойна част от около 750 души, може да има във всяка от трите източноевропейски страни членки - Полша, Румъния и България, а може би и в централноевропейската Унгария.

Това не е постоянно базиране на американски или партньорски войски в страни от НАТО по източния фланг на алианса, а складиране на бойна техника, която при нужда бързо да е на разположение на прехвърлените в тези страни западни военни.

Ако бъде одобрено, това ще е първото от края на студената война разполагане на американско въоръжение в новите членове на НАТО на изток, които преди четвърт век бяха в съветската сфера на влияние. Чрез този ход САЩ ще изпратят и най-категоричният досега сигнал, че ще отбраняват съюзниците си, които са най-близо до руските граници.

Количеството въоръжение, за което става дума, е малко в сравнение с това, което Русия може да стовари срещу страна от НАТО или да струпа по западните си граници, но е сигнал за ангажираността на Америка да възпира агресия по същия начин, по който действаше малката американска Берлинска бригада по време на кризата от 1961г., когато започна изграждането на Стената, разяснява "Ню Йорк таймс".

Изнесеното напред въоръжение, складирано в съюзническите бази, ще е достатъчно да оборудване на бригада от 3000-5000 души и ще наподобява поддържаните в Кувейт наличности в продължение на повече от 10 години след Първата война в Залива през 1991г.

Американски специалисти са огледали за най-добрите места за складиране в изброените държави и се консултират с партньорите си, но още не е взето никакво решение за това дали и кога да се премества въоръжение, казва полк. Стивън Уорън, говорител на Пентагона.

Една стандартна бригада на САЩ в Европа разполага с около 1200 различни бойни, транспортни и обслужващи машини, включително близо 250 танка M1-A2 Abrams, бронетранспортьори Bradley и самоходни гаубици.

Министерството на отбраната все още изчислява разходите за обновяване на жп линии, строителство на нови складове и инсталации за почистване на техниката, които да заменят халетата за старо съветско оръжие. Обектите ще се охраняват от местните военни или от частни компании, а не от американската армия.

В интервю пред италиански вестник преди броени дни президентът Владимир Путин заяви, че "само луд човек и то само в сънищата си може да си представи, че Русия внезапно ще нападне НАТО. Мисля, че някои държави просто се възползват от страховете на хората по отношение на Русия. Те просто искат да играят ролята на фронтови държави, които да получат някаква допълнителна военна, икономическа, финансова или друга помощ".

Фактът, че Пентагонът е готов на новата крачка, се възприема като признание в САЩ, че заплахата от Русия за сигурността на Европа няма да изчезне скоро, коментира "Ню Йорк таймс". Има готовност това да се направи, въпреки че би било възприето от Кремъл като нарушаване духа на споразумение от 1997г. между НАТО и Русия, с което започна партньорството им. В него под формата на декларация НАТО обявява, че "при настоящото и обозримо състояние на сигурността" няма да се "разполагат допълнителни постоянни и значителни бойни сили" в страните, близо до Русия.

В същия документ обаче се заявява, че НАТО и Русия не се смятат за врагове, докато днес мнозина от членовете на алианса твърдят, че агресивните действия на Москва са обезсмислили договореностите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


861
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
506
6
 
3
 
! Отговори
до 699 преди 8 години
Другарю цял живот чакате тоя крах на САЩ и така и не идва и не идва. Да ти кажа, че няма и да дойде. Китай господар на света - би могло. Русия господар на света? - хахахахахах русофилски мечти и блянове.
505
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 670КОМУНИЗЪМА НИКОГА НЕ ГО Е ИМАЛО-НЕ СМЕ ДОРАСЛИ...СОЦА Е РУХНАЛ ЗАРАД ХАМЕРИКА. НЕ ИМ БИЛ НУЖЕН МОЩЕН ИКОНОМ.КОНКУРЕНТ С КОСМИЧЕСКИ И ЯДРЕН ПОТЕНЦИАЛ...А ОТНОСНО СТРОЯ ТО НИЕ СМЕ ВЪВ ФЕОДАЛИЗМА. НЕ СЕ СМЕЙТЕ.ВМЕСТО ФЕОДА АЛОДА ИМАМЕ БИЗНЕСПРЕДПРИЯТИЯ. КОРПОРАЦИИ...ВМЕСТО ВАСАЛНА КЛЕТВА-ДОГОВОР. НАПРИМЕР НА РИЦАРИТЕ ГОСПОДАРЯТ ИМ Е ДАВАЛ ПАРИ НО НЕ ИЗЕМЯ. ДНЕС-ЗАРПЛАТА.МОТИВАЦИЯ НЯМАЛО ДА СТОИ ПРТ1 ГОСПОДАР И РИЦАРИ ОТИВАЛИ ПРИ ДРУГ КОЙТО ДАВАЛ ПОВЕЧЕ. ДНЕС-СПЕЦИАЛИСТИТЕ СЪЩО ОТИВАТ ПРИ
504
1
 
1
 
! Отговори
600 до he-he преди 8 години
"20 пъти... как точно го изчисляваш"Еми нали казх: в провинцията хората взимаха 70лв при 5лв/долар. Днес при 2лв/долар ти кажи колко взимат...А за цените казахме - днес поемаш цялата цена, ама не затъваш в дългове като при соца, дето плащаш 30ст за хляба, а другото на вересия...
503
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво, и 3000 войници да доката по-добре! Вън руската *** от Европа
502
1
 
4
 
! Отговори
тими преди 8 години
едно време сме зимали поне нещо а сега им даваме на еропа и америка без пари всичко което пожелаят
501
2
 
3
 
! Отговори
тими преди 8 години
да ама едно време тока струваше стотинки а сега струва левчета българия е била винаги зависма и се е зависма от европиския сюз и америка
500
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 691Аз много добре знам за "умопомрачителната" бартерна сделка на Превешкия селянин с Брежнев, петрол срещу наши храни, ама губещите от тая сделка ябхме ние, тогава петрола беше евтин, отделно с петрола на СССР се набутвахме здарво щото трянспортирането му до запанда европа струавше повече от самия петрол, и ако погледнеш основното задлъжняване на България е точно от този период, не очаквам да ме разбереш ама това са фактите
499
2
 
7
 
! Отговори
ФАЩ преди 8 години
В едно съм сигурен! Стане ли патакламата 90% от българските войците, както и повечето европейски ще дезертират и ще ритат американски ***!
498
0
 
1
 
! Отговори
he-he преди 8 години
До 684това с 20 пъти повече доста се унесе а аз те питах как точно го изчисляваш за цялата страна то иначе може да избереш някой който е взимал 100 лв. и сега да е на 2000 така става но при толкова население на колко хора е такъв скока хайде по сериозно де
497
3
 
6
 
! Отговори
до 679 преди 8 години
"хляб Добруджа от 1 килограм струваше 26 стотинки."Няма смисъл да дрънкаш глупости, след като всеки икономически полуграмотен знае, че цялата цена беше пъти по-висока, защото производителността беше пъти по-ниска, но държавата покриваше разликата, поради което задлъжня и фалира. Днес също можем да си направим хляба и 5ст и на 10 ноем. 2019 пак да флаираме и тоя път ти ще си мизерен пенсионер в следващите 20 год преход. То *** да настъпват същата мотика 100 пъти винаги има...
496
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 685затова и България вземаше евтин петрол от СССР, продаваше го на западния пазар на пазарни многократно по високи цени и с тази разлика дотираше всичко.____________________Какви глупости пишеш бе, петрола през 80-те години беше по 10 $ барела, по онова време тон пшеница, която изнасяхме за СССР струваше в пъти повече от тон петрол, общо взето в тая търговия губещите бяхме ние, както се казва "кон за кокошка"
495
3
 
9
 
! Отговори
123 преди 8 години
Мръсни кравари. Ше вкарат цяла Европа във война.
494
4
 
3
 
! Отговори
670 he-he преди 8 години
Ами ето, казах, 20 пъти по-високи запалти и въпреки това изнасяме в конкуретна среда.А Тодор Цървула ако беше увеличил запалтите само от 20 на 25 долара, нямаше да може да продаде и 1 брой от скапаните си соц.***.
493
3
 
3
 
! Отговори
Технолог преди 8 години
До 6791-во още от 1986 година заводския хляб, Бял, Добруджа и Типов се произвеждат по 900 гр,2-ро през 1989 година един Добруджа струваше 36 стотинки, Типовия 26 ст. Бял 48 ст. 3-то средната заплата незнам колко е била ама заплати над 250 лева бяха рядкост, моята заплата през 89 година беше малко под 200 лева, та тогава можех с нея да си купя около 600 хляба или 200 литра "а-93", в момента взимам 1800 лв и с нея мога да си купя 2000 хляба или 650 литра "а-95"
492
1
 
5
 
! Отговори
циника преди 8 години
В България производителна днес е единствено машината за илюзии. Виждате отдолу какви ги редят - висока производителност на българите в днешно време, стабилност и всякакви други идиотщини....
491
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
655, През 1989 г. хляб Добруджа от 1 килограм струваше 26 стотинки. Така с една средна заплата от това време са можели да се купят точно 1055 килограма хляб. А типовият беше 15 ст. и масово го вземаха за храна на свинете.Сам можеш да изчислиш колко килограма хляб можеш да купиш с днешна средна заплата. Другото - за субсидирането на цените от страна на държавата са свободни съчинения,извадени от някой неолиберален икономист...
490
1
 
2
 
! Отговори
he-he преди 8 години
До 670"Днес сме пъти по-богати, силни, производителни и най-вече стабилни срещу "подухвания" в бъдеще."ХА - ХА колко и как го изчисляваш , че ми стана интересно , но не ми цитирай извадки от някъде си искам да знам ти как го изчисляваш
489
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Илюзиите, че САЩ следят всички"Попитай на Сноуден
488
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА ПРАВОСЛАВНА РОССИЯ!!!
487
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми това е хубаво, ама трябва и ние да си подсилим и превъоръжим армията, че току виж Московските разбойници ни спретнат некоя "народна република", те тия са много подли хора