САЩ може и да разположат танкове в България

Мислят да ни пратят и бойна част от около 750 души
Обновена: 14 юни 2015 07:31 | 14 юни 2015 07:30, Камелия Цветанова
861
САЩ може и да разположат танкове в България
Снимка: Reuters, архив

"Като значителна крачка към възпиране на потенциална руска агресия в Европа от Пентагона подготвят разполагането на бойни танкове, бронирани машини на пехотата и друго тежко въоръжение за нуждите на около 5000 американски войници в няколко балтийски и източноевропейски страни." Това съобщи "Ню Йорк таймс" като се позовава на източници от САЩ и НАТО, пише в. "Дневник".

Още по темата
Предложението е на етап военно планиране, но очаква одобрение от министъра на отбраната Ащън Картър и Белия дом преди срещата на министрите на отбраната на алианса по-късно през юни.

Това, което е известно на "Ню Йорк таймс", е за тежко въоръжение за около 150 американски военни във всяка от трите балтийски републики - Литва, Латвия и Естония. Също толкова, а може и за осигуряване на батальон, т.е. бойна част от около 750 души, може да има във всяка от трите източноевропейски страни членки - Полша, Румъния и България, а може би и в централноевропейската Унгария.

Това не е постоянно базиране на американски или партньорски войски в страни от НАТО по източния фланг на алианса, а складиране на бойна техника, която при нужда бързо да е на разположение на прехвърлените в тези страни западни военни.

Ако бъде одобрено, това ще е първото от края на студената война разполагане на американско въоръжение в новите членове на НАТО на изток, които преди четвърт век бяха в съветската сфера на влияние. Чрез този ход САЩ ще изпратят и най-категоричният досега сигнал, че ще отбраняват съюзниците си, които са най-близо до руските граници.

Количеството въоръжение, за което става дума, е малко в сравнение с това, което Русия може да стовари срещу страна от НАТО или да струпа по западните си граници, но е сигнал за ангажираността на Америка да възпира агресия по същия начин, по който действаше малката американска Берлинска бригада по време на кризата от 1961г., когато започна изграждането на Стената, разяснява "Ню Йорк таймс".

Изнесеното напред въоръжение, складирано в съюзническите бази, ще е достатъчно да оборудване на бригада от 3000-5000 души и ще наподобява поддържаните в Кувейт наличности в продължение на повече от 10 години след Първата война в Залива през 1991г.

Американски специалисти са огледали за най-добрите места за складиране в изброените държави и се консултират с партньорите си, но още не е взето никакво решение за това дали и кога да се премества въоръжение, казва полк. Стивън Уорън, говорител на Пентагона.

Една стандартна бригада на САЩ в Европа разполага с около 1200 различни бойни, транспортни и обслужващи машини, включително близо 250 танка M1-A2 Abrams, бронетранспортьори Bradley и самоходни гаубици.

Министерството на отбраната все още изчислява разходите за обновяване на жп линии, строителство на нови складове и инсталации за почистване на техниката, които да заменят халетата за старо съветско оръжие. Обектите ще се охраняват от местните военни или от частни компании, а не от американската армия.

В интервю пред италиански вестник преди броени дни президентът Владимир Путин заяви, че "само луд човек и то само в сънищата си може да си представи, че Русия внезапно ще нападне НАТО. Мисля, че някои държави просто се възползват от страховете на хората по отношение на Русия. Те просто искат да играят ролята на фронтови държави, които да получат някаква допълнителна военна, икономическа, финансова или друга помощ".

Фактът, че Пентагонът е готов на новата крачка, се възприема като признание в САЩ, че заплахата от Русия за сигурността на Европа няма да изчезне скоро, коментира "Ню Йорк таймс". Има готовност това да се направи, въпреки че би било възприето от Кремъл като нарушаване духа на споразумение от 1997г. между НАТО и Русия, с което започна партньорството им. В него под формата на декларация НАТО обявява, че "при настоящото и обозримо състояние на сигурността" няма да се "разполагат допълнителни постоянни и значителни бойни сили" в страните, близо до Русия.

В същия документ обаче се заявява, че НАТО и Русия не се смятат за врагове, докато днес мнозина от членовете на алианса твърдят, че агресивните действия на Москва са обезсмислили договореностите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


861
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
586
1
 
1
 
! Отговори
станев преди 8 години
Бог високо америка далеко а българия на 400 км. От руските ракети , и ставаме реална мишена това ли ни трябва ? Заложници на чужди интереси и болни мозъци балтийските държави също на прицел
585
2
 
1
 
! Отговори
OddCat преди 8 години
До АнонименВъобще, САЩ са основоположници на т.нар. "консуматорско общество".Човекът е заробен за цял живот, в преследване на наложен стандарт. Без собствено мислене и с единствена цел в живота - неговата кола, къща, пералня... да е по-хубава от тази на комшията. Не се заблуждавайте, нищо добро не е дошло от там!
584
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само, че тези *** и така наречени *** американци са измислили по-голямата част от модерните технологии, които вие велики русофили ползвате днес, дори сега, докато ги плюете. А руснаците друго освен оръжие не измислиха. Хубаво е малките ви тиквички да проумеят какво означава икономика, консумация, производство, конкуренция, НУЖДИ НА НАСЕЛЕНИЕТО (като една проста пералня, телефон, телевизор, компютър), не само нуждите на армията. Та така велкият българин кара на 300лв месечно.
583
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 8 години
Преди време написах че щом КОМ центъра на САЩ почне да работи ще му е нужна охрана. Американците няма да повярват на нашата армия тка че ще има Американски войски които да Охраняват центъра. Центрове като този са в основата на реалната военна мощ на САЩ. С унищожени подобни центрове САЩ военни са глухи и слепи.С допускане на този КОМ сентър нанаша територия станахме реална цел на ядреното оръжие на РФ. Да ни е честита реалната ядрена заплаха от РФ. Ето до къде ни докараха наШИТе политици.
582
0
 
2
 
! Отговори
des преди 8 години
До HarizanovЧичка мисля че компютъра е изобретен в америка, но от българин.
581
2
 
4
 
! Отговори
до 813 преди 8 години
Куку и Пипе, ако не бяха тръгнали американските военни кораби от най-голямата си военноморска база Норфолк, Сащ към Черно море, руснаците нямаше да бързат с референдума в Крим. Ти знаеш ли сополанко, че там, в Севастопол е руската военноморска база ?! И ако на власт беше някоя марионетка като Елцин или Горбачов, нищо от това нямаше да се случи. Последната пълна с ресурси държава щеше да падне в ръцете на американските скакалци, да я опоскат и нея.
580
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Неуспоримата истина е, че ако Русия не беше анексирала Крим и особено ако не беше нападнала Украйна, Щатите нямаха никакво намерение да се месят в региона. Каквото повикало, такова се обадило.
579
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
v balgariya nyama balgari. NE NAROD A MARSHA. BALGARIYA STRANA NA PREDATELI I MIJITURKI. POGLEDNETE KOY NI UPRAVLYAVA I SI NAPRAVETE IZVODITE NESAM LI PRAV.
578
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Любопитно!Някои "номера" са правени преди повече от половин век!Какви ли се правят днес?И на какво разчитат управляващите ни престъпници и обикновени *** със скопени мозъци ? През гугъла: Операция "Анадырь". На *** к Карибскому кризису
577
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хамериканците са ясни!Щом купуват от БГ боеприпаси и надничат в дулото да видят дали и как ще излезе мината от дупката...Така е!*** си е ***,а американеца- американец-нямат нищо общо!Задорнов казва:Ну,тупые,ну тупые!"...И не е далеч от истината!Лошото е,че управляващите ни от 25 години са на порядък по - ***!И оправията е една: около 3-5 хил икономисти,финансисти,философи,социолози,журналисти и юристи- в съда,после през дрънголника- на Белене - да "развиват" малък и среден бизнес!
576
0
 
0
 
! Отговори
Freiburg преди 8 години
До ШопSchope ja ne se naprjagai tolkoz, 4e toku viz si se seznal
575
1
 
3
 
! Отговори
До 805 преди 8 години
"И как я мислите, партизани ли да ставате?"Те тия *** не мислят, не го и могат. Карат на опорни точки
574
13
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Генетично увредените българо-руски *** и дебилните русофилчета, щели да посрещат с хляб и сол... Кого, бе? Кадиров с главорезите му или бурятските танкисти? И как я мислите, партизани ли да ставате? Срещу българския народ ли?
573
0
 
1
 
! Отговори
Freiburg преди 8 години
do plazmodia 803i men me e gnus ot takiva kato tebe, ama ste triabva da te tarpja
572
3
 
3
 
! Отговори
До 797 преди 8 години
Гнус ме е от такива като тебе
571
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toi Bog gleda ..i zabrava..i Lukanov podnese stranata ni na evreite na tepsia ama...go gramnaha..Kostov..pochna grabeneto ..ama dachera mu mu plati grehovete...taka che vazmezdieto si stoi..a pusnat tankove a dalgata raka na Bog..
570
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toi naroda tarpi..ama do vreme i posle kakto e izgladnal i ozlobal..BB pusne li USA tankove si podoisva kraa na politicheskata si kariera..naroda nikoga nama da tragne srechu Rusia.
569
7
 
23
 
! Отговори
морски преди 8 години
НАТО и САЩ си остават световния агресор номер 1.Само че в заспалата България няма кой да протестира срещу тях.
568
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Марси, кажи на маймуните отвъд океана, че ние българите не се страхуваме от руснаците. Като дойдат ги свалям в мазата и няма излизане. Вината и ракиите ми са еликсири и гарант за мир и дружба завинаги. Ще ги посрещна с хляб и сол и иконата на Путин, а от вас янките с извинение, ми се гади, защото сте гадове.
567
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КОИТО СА ГЛЕДАЛИ ТВ АЛФА ВЕЧЕ ЗНАЯТ ЧЕ ТАНКОВЕТЕ СА ТУКА ОТДАВНА. НО ЗА ТЕЗИ КОИТО ГЛЕДАТ МУТРЕНСКИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ ТЕ ОЩЕ НЕ СА ДОШЛИ. ЩЕ ДОЙДАТ КОГАТО МУТРИТЕ РАЗРЕШАТ НА СЛУГИТЕ СИ ДА ГИ СНИМАТ.