Как полицай в Тексас арестува чернокожа, починала после в затвора

Води се разследване, полицаят е отстранен от работа
22 юли 2015 11:37, Елка Василева
25
Как полицай в Тексас арестува чернокожа, починала после в затвора
Снимка: БТА

Властите на Тексас разпространиха видеозапис, показващ как бял полицай арестува при пътна проверка млада невъоръжена чернокожа жена. Задържаната е починала зад решетките и смъртта й се разследва, предаде Франс прес.

Щатският департамент за обществена сигурност, отговарящ за полицията, разпространи тези кадри в разгара на полемиката за прекомерната употреба на сила от полицията в САЩ и насилието над чернокожи от страна на бели полицаи.

Първоначално властите съобщиха, че 28-годишната Сандра Бланд, починала на 13 юли в затвора на окръг Уолър, се е самоубила чрез обесване.

Още по темата

Записът на ареста й е направен от камерата, монтирана на патрулката на белия полицай. Той първо спира колата на младата жена и й прави забележка, че не е дала мигач при престрояване в друга лента. Започна спор с повишаване на тона. Жената отказва да излезе от колата и полицаят насочва срещу нея предмет, наподобяващ тейзър - електрошоков пистолет, после измъква Бланд от колата и я оковава с белезници.

Сцената продължава край автомобила, но извън обектива на камерата - чуват се крясъци и обиди, с които жената обсипва полицая, защото блъснал главата й в земята.

Полицаят пък обвинява жената, че го е ударила и оказва съпротива при арест.

"Смятам, че всеки, видял видеозаписа, ще се съгласи с мен, че Сандра Бланд не е заслужавала да бъде арестувана", коментира Ройс Уест, депутат от местния сенат.

Дан Патрик - високопоставен щатски служител, нарече случая "трагедия" и заяви: "Тя е умряла в затвора, натам трябва да насочим вниманието си".

Според съдебни документи, публикувани във вторник, младата жена, задържана заради нападение срещу служител на реда, е била открита мъртва в килията си три дни след ареста.

Нейни близки заявиха, че в Тексас й е било насрочено интервю за работа. Според тях Сандра никога не е имала склонност към самоубийство. Тя ще бъде погребана в събота в родния си щат Илинойс, съобщи адвокатът им.

Полицаят от видеозаписа е отстранен от работа. В обяснението си той заявява, че е използвал сила, след като жената е започнала да го удря с лакти и му е нанесла удар по десния крак.

На записа се чува също как Сандра Бланд се оплаква, че страда от епилепсия. Полицайка, пристигнала на местопроизшествието, й отговаря: "Трябваше да помислите за това, преди да окажете съпротива" при ареста.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Как? преди 8 години
"окована в белезници"... БРЯ! Големи глупости голямо чудо!
14
0
 
8
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименРусия и Китай трябва да се погрижат за правата на афроамериканците и латино американците. .В сащ няма реално опозиция. Все същите олигарси и каубои управляват сащ. Буш баща буш младши. .Буш брат. .Все същите са сенатори. .конгресмени. .това ли е демокрация..а се упреква северна Корея. ..олигарсите в сащ са произлезли от мафията. .и днес управляват с мафиот ски методи. .. .
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BALGARSKITE POLIZAI MNOGO OBICAT DA BIAT PROTESTIRASHTI PRED NARODNOTO SABRANIE.
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
POLIZAITE V BALGARIA SA KOMPLEKSIRANI NESHTASTNIZI.
11
3
 
4
 
! Отговори
патил от полицаи преди 8 години
Обиколил съм повечето страни в света, имам гражданство от 3 страни, без да броя българското, и извода до който съм стигнал отностно полицаите е, че единствено мъртвият полицай е що-годе поносим полицай!
10
0
 
5
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До Анонимен 14Да бе друго си е у нас, мутрата завива от дясна лента наляво показвайки среден пръст на полицая, който безпомощно го гледа щото ако направи нещо, ще го вкарат него в затвора. Пишещите червенотиквеничковчета хайде решете най-накрая какво искате - закон за всички и при всички обстоятелства или свобода като в Русия?!!
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
страната на измислената демокрация , да бъдеш бит и арестуван че не си пуснал мигача за престрояване , смятаите че тая демокрация ако е тук няма да имаме живи автомобилисти а гробищата ще са пълни и на плочите ще пише . самоубил се , самоубесил се , самозапалил се , самозастрелял се / ужас , явно се оказва че в сащ нямаш никакви права , тогава за каква демокрация се говори
8
0
 
2
 
! Отговори
senseipetz преди 8 години
.."депутат от местния сенат." .. те там и без това са като змиорки мазни мазни... но пък напомня на БГ политиците
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Личи си от 100 километра, че преди да хване значката, никой не е взимал полицайчето насериозно. Не са му обръщали внимание, просто защото се е родил загубеняк и винаги ще бъде. Да, ама нашето геройче е станало комплексарче. Къде-къде по-лесно е да командориш, когато имаш значка на гърдите и тежи кобура на колана.Баси и ***. Абсолютно съм съгласен с 9 - и при нас са такива!
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето затова не трябва да има превилегии за този етнос за онзи етнос. Щом живееш в дадена страна ще спазваш закона и независимо какъв цвят си. Политиците са едниствените печеливши от делението. Ще ни обясняват да интегрираме ромите, че те да не падат от Марс. Емигрантите може, но тях е загадка?!?!?
5
6
 
21
 
! Отговори
123 преди 8 години
Ех да имаше и тук такива полицай.........не количеството оправя нещата !
4
2
 
18
 
! Отговори
666 преди 8 години
Абе тролчета нещастни, що се правите на герои, що не отидете да се издървите вие, от тука лесно, но там няма прошка, дървиш ли се на полицай в кауша.
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ-ците подивяват съвсем. При тях работата е - око за две, зъб за чене.
2
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АХ! В НАЙ=ДЕМОКРАТИЧНОТО ОБЩЕСТВО ТАКВИЗ РАБОТИ????
1
16
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма нищо чудно защо после *** гърмят щатските милиционери. Справедливост по друг начин явно не е възможно да има там.