Обама със серия от укази срещу огнестрелните оръжия

Годишно с тях се отнема животът на 30 000 души в САЩ
5 яну 2016 10:00, Елка Василева
19
Обама със серия от укази срещу огнестрелните оръжия
Лорета Линч и Барак Обама. Снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама ще представи по-късно днес серия от мерки, визиращи намаляване на насилието в САЩ, причинено от огнестрелни оръжия, предадоха Ройтерс и Франс прес, като цитираха съобщение на президентската администрация.

Обама ще представи мерките си в 16,40 ч. по Гринуич. В съобщение на президентската администрация се посочва, че става дума за съвкупност от решения, плод на здравия разум, които ще представляват подробна законова рамка за използването и носенето на огнестрелни оръжия, които отнемат живота на около 30 000 души в САЩ годишно.

Едва-що върнал се от ваканция на Хавайските острови и в началото на последната си година на власт, Обама минава в офанзива по въпроса за контрола върху оръжията. Той е решен да действа, без да чака един хипотетичен закон за контрол на оръжията, на който особено негативно гледат неговите републикански противници, отбелязва Франс прес.

Ето защо Обама обеща да представи серия от президентски укази за борба срещу онова, което той описа като "бича на насилието, причинено от огнестрелните оръжия".

Но нека да бъдем ясни - това няма да намали тези престъпления, няма да сложи край на всичките стрелби. Но това ще позволи да се спасят човешки животи в тази страна, каза Обама след среща в Белия дом с американската министърка на правосъдието Лорета Линч.

Новите мерки ще изискат от всеки, който продава оръжие, да се регистрира като търговец. Това ще засегне дори онези, които продават оръжия на битака, онлайн или на оръжейни шоута, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Според новите мерки ще бъдат назначени още 200 агенти, които ще отговарят за прилагането на разпоредбите за огнестрелните оръжия. ФБР пък ще наеме над 230 нови инспектори, които ще извършват проверки на купувачите на оръжия.

500 милиона долара ще бъдат заделени за увеличаване на достъпа до психиатричните отделения и за допълнителни разработки на технологии за безопасно боравене с огнестрелни оръжия.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бараката просто изпълнява заповедите на шефовете си. А те са че американците вече не трябва да разполагат с оръжие. А какво им се готви по-нататък е друга тема.
14
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Законите не са за престъпниците а за обикновения човек. В Чикаго ганстерите се пушкат всеки ден, а това е град на демократите с уж контрол над оръжията.
13
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
500 милиона долара ще бъдат заделени за увеличаване на достъпа до психиатричните отделения.Шизофренията оттатък океана е пълна.
12
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NE 30 000 A 100 000 AMERIKAZI SA DOBRE DOSHLI PRI SVETA PIETRA.
11
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ORAGIATA TRYABVAT ZA SAUDI ARABI--KOLONIATA NA USA .
10
8
 
39
 
! Отговори
Добре,че не сме ние преди 8 години
Няма лошо,ако въпросните 30000 са криминални,с по няколко висящи дела,чувстващисе недосегаеми,създаващи ужас и безнадеждност по селата,неоставили къща необрана,а често посещавали чуждите домове по няколко пъти,къртещи дограми за огрев,изскубващи кабелите и водопроводните батерии от стените,обиращи градинките съсзарзават и гледаните с усилия животинки на хората...Може много да се говори за проблемите на жителите на малките населени места в САЩ...
9
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въпросните смъртни случаи няма да намалеят, просто ще се извършват с друг вид оръжия.
8
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като за начало да тръгне из гетата да им събира железата. Точно на 5-тата минута вече ще стои сгънат в багажника на някое Шеви.
7
11
 
46
 
! Отговори
Официални ФБР данни преди 8 години
Половината от тия 30 000 смъртни случаи са самоубийства. 95% от останалите 50% са *** които убиват *** в гетата за наркотици с незаконни оръжия. Законно притежаваното оръжие в Америка се ползва четири пъти по-често за защита на живот и собственост от колкото за извършване на престъпление. Освен това убийствата с огнестрено оръжия в САЩ намаляват стабилно за последните 20 години, без значение, че законите за притежание са станали по разхлабени.
6
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господ създаде хората, а полковник Колт ги направи равни!!
5
11
 
54
 
! Отговори
Том преди 8 години
Об0нго не го е грижа за жертви, целта му която е цел на сатанинските тайни общества в щатите е отнемането на оръжията от ръцете на хората за да не могат да се защитават от планирания диктаторски режим който смятат да въведат с президентска директива и военно положение. Концентрационните лагери ФЕМА вече са готови.
4
8
 
58
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Да де, само дето в същото време в Тексас разрешиха да си носиш личното оръжие открито на колана....Миролюбеца може да ходи и с четалче. Разликата е, че всички престъпници имат оръжие, а свестните хора нямат с какво да се защитят.
3
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Видя края на управлението си и го удари през просото. "След мен и потоп"...
2
12
 
41
 
! Отговори
Джон Уейн преди 8 години
Тоя е ясен. Какво мисли оръжейното лоби по въпроса?
1
12
 
53
 
! Отговори
аха преди 8 години
Не му пука на Обамата за жертвите поради притежание на оръжие.Най се страхува,от бунтове и демонстрации с въоръжени демонстранти,както има подобен случай в един щат,със завземане на административни центрове.