Почина шестият американец, стъпил на Луната

Едгар Мичъл издъхнал в болница на 85-годишна възраст
6 фев 2016 16:12,
154
Почина шестият американец, стъпил на Луната
Снимка: архив, Reuters

Американският астронавт Едгар Мичъл, който беше шестият американец стъпил на Луната, почина на 85-годишна възраст в американския щат Флорида, предадоха световните агенции.

Роден в Тексас на 17 септември 1930 г., Мичъл е починал в четвъртък вечерта в болница в Уест Палм Бийч след кратко заболяване, обяви неговото семейство.

Едгар Мичъл беше част от екипажа на космическия кораб Аполо 14, който излетя на 31 януари 1971 г. за Луната. По време на тази трета американска лунна мисия той стана шестият от общо 12 астронавти, стъпили на Луната.

Мичъл беше пилот на кораба, който трябваше да кацне на лунния кратер Фра Мауро. Там заедно с колегите си Алън Шепард и Стюарт Руса той извърши множество научни експерименти, събирайки 45 килограма мостри от лунната почва в продължение на техните 33 часа, прекарани на Луната, което беше нов рекорд по онова време.

Мисията на тримата астронавти завърши с успех на 9 февруари 1971 г., когато те се върнаха на Земята.

Едгар Мичъл е прекарал общо 216 часа и 42 минути в космоса. Той беше единственият оцелял от мисията на Аполо 14 до Луната. Стюарт Руса почина през 1994 г., а Алън Шепард през 1998 г.

През 1972 г. Мичъл напусна американското космическо управление НАСА и основа институт, който изучаваше силата на съзнанието. Той твърдеше и че някои неидентифицирани летящи обекти са принадлежали на посетители от други планети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
7
 
! Отговори
Чингиз Хан преди 8 години
До netДа верно. Скоро го даваха по телевизията този режисьор и той малко след това почина мистериозно...Ама нормално, нали на тия драскачи тук им плащат краварите, нормално е да пишат измислици за тях.
20
8
 
8
 
! Отговори
net преди 8 години
какво нещо е пропагандата. Макар, че режисьорът снимал "кацането" призна, че е снимано в Холивуд, пропагандата продължава по инерция да обяснява на хората, че ТЕ са били там. Да били са в студиото където е сниман филма за луната. Така, че заглавието на статията ви, трябва да е, - Почина шестият американец, играл ролята си на космонавт в Холивудската продукция "Кацането на Луната".
19
13
 
10
 
! Отговори
Чингиз Хан преди 8 години
Починал е някакъв човек. Не кацал на луната. Никой все още не е ходил до луната и кацнал на нея. Всичкое приказка. Колкото Ян Бибиян и дяволчето Фют са ходили и кацали на луната, говорили с лунните хора, толкова и човек от Земята го е направил. Стига сте драскали глупости, аман от вас вече, аман...
18
5
 
9
 
! Отговори
извънземен преди 8 години
Кравари, нямате работа при нас, особено на обратната страна на Луната. Тук място за обратни няма !!!
17
2
 
9
 
! Отговори
Х преди 8 години
Мдаа и от 70те години до сега нямат полет до луната ,технологиите на зад ли вървят,ракетите по малко мощни ли стават, нещо не е наред има нещо несъизмерно!
16
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте, американците не лъжат. Просто, като са наели Кубрик, му казали, че снимачната площадка ще се казва "Луна".
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кацали ли са?Добрите руснаци,да са сключили сделка с лошите американци?За такова нещо... 10 години...ако имаш късмет.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да сме наясно !!! На Луната и навсякъде във Вселената е кацал само и единствено Путин!
13
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Перифразирайки един хамерикански генерал, повтярям за кравофилите АМЕРИКАНСКИ: "Най обичам да чета новини за мъртви американци".
12
6
 
9
 
! Отговори
Discovery преди 8 години
До 9:Тоя па... официалното становище на Русия и Китай вика... о боже... Зависи в кой сайт си чел, щото в днешно време всеки може да си прави сайтове и да си какчва него му удобна информация ;) ;) ;). А човек вярва на това дето му изнася. Айде кажи какво им е официалното становище, че ми е интересно. Щото не съм ни чул, ни видял, ни чел... официално лице от Китай или Русия да успорва кацането на луната...
11
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 13"И кое е официалното становище на Русия и Китай ?"Официалното становище на Русия и Китай е, че от българските русофили по прости няма.
10
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Откога пустинята в Невада и викат Луната? Хахах
9
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 3Добре ли плащат руснаците за разпространяване на руски лъжи?
8
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Велик актьор. Само Роналд Рейгън беше по-велик. хАмерика е пълна с артисти играещи комбойци и комбойци дето се правят на артисти и президенти.
7
12
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
Стига с това невежество, спри да гледаш американски детски документални каналче и прочети малко по темата. Ти лично откъде ръзбра за официалното становище на Русия?!?!? А знаеш ли какво е становищете на Китай по темата? Айде малко потърси в Интеренет и като се образоваш съм готов да поговорим по темата. Това което си наприсъл е пълна глупост и лъжа. Има си официални становища и е хубаво да се запознаеш с тях, а не да ми говори какво си гледал по Discovery
6
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До варненецС управник като Путин на руснаците ще им трябват още няколко века за да повторят успеха на програмата Аполо.
5
17
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Остроумието на русофилските *** е безгранично, щом стане въпрос да се доказва химеричното руско превъзходство над Америка.
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз мисля,че сме стъпвали на Луната,не е кой знай каква недостижима дестинация.Щом на Марс сме правили мисий,и сме стигнали чак до Плутон.
3
17
 
35
 
! Отговори
Discovery преди 8 години
До 1:Еййй начи не се уморихте бе, не се уморихте. Едно си баба знае едно си бае. Като е било снимачна площадка, как така руснаците тогавашното СССР, до ден днешен не успорват това им постижение на американците. Ако имаше и най-малкото съмнение, че е инсценировка, първите които щяха да скочат са именно руснаците. Нали се сещаш, че няма как държава която има космическа програма да не може да проследи кацането до луната и да не разбере, че е измама. Айде замислете се малко..
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
У нас е пълно с паднали ,и то от Марс.