Почина шестият американец, стъпил на Луната

Едгар Мичъл издъхнал в болница на 85-годишна възраст
6 фев 2016 16:12,
154
Почина шестият американец, стъпил на Луната
Снимка: архив, Reuters

Американският астронавт Едгар Мичъл, който беше шестият американец стъпил на Луната, почина на 85-годишна възраст в американския щат Флорида, предадоха световните агенции.

Роден в Тексас на 17 септември 1930 г., Мичъл е починал в четвъртък вечерта в болница в Уест Палм Бийч след кратко заболяване, обяви неговото семейство.

Едгар Мичъл беше част от екипажа на космическия кораб Аполо 14, който излетя на 31 януари 1971 г. за Луната. По време на тази трета американска лунна мисия той стана шестият от общо 12 астронавти, стъпили на Луната.

Мичъл беше пилот на кораба, който трябваше да кацне на лунния кратер Фра Мауро. Там заедно с колегите си Алън Шепард и Стюарт Руса той извърши множество научни експерименти, събирайки 45 килограма мостри от лунната почва в продължение на техните 33 часа, прекарани на Луната, което беше нов рекорд по онова време.

Мисията на тримата астронавти завърши с успех на 9 февруари 1971 г., когато те се върнаха на Земята.

Едгар Мичъл е прекарал общо 216 часа и 42 минути в космоса. Той беше единственият оцелял от мисията на Аполо 14 до Луната. Стюарт Руса почина през 1994 г., а Алън Шепард през 1998 г.

През 1972 г. Мичъл напусна американското космическо управление НАСА и основа институт, който изучаваше силата на съзнанието. Той твърдеше и че някои неидентифицирани летящи обекти са принадлежали на посетители от други планети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
КАЦАНЕТО Е ЕДИН ФАН ФИЛМ А НА НЕГО ЛЕКА МУ ПРЬСТ
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стъпили те на Луната, дрън-дрън. Почти половин век по-късно нямат технология дори да отлепят от Земята, та плащат на върлите си врагове от "бензиностанцията" да ги метнат до МКС, а в края на 60-те имали технология за отиване И ВРЪЩАНЕ от Луната. Имат си те едни засекретени архивчета, като това имало ли е полет до Луната, кой е убил Кенеди и др., само че хич не би им било изгодно някога да видят бяк свят, че цялата "почтеност" на прогнилата им държава ще отиде по дяволите.
59
0
 
2
 
! Отговори
ZABOBOL преди 8 години
Bog da prosti.
58
2
 
0
 
! Отговори
До 116 преди 8 години
Ако от баща поляк и майка татарка се раждаше руснак,тогава си прав,хаха
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Константин Едуардович Циолковски е с полски произход :)))
56
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Почина шестият американец, стъпил на Луната"Това не е нищо. В Русия почина 66-тия космонафт дето не е стъпил на Луната.
55
1
 
1
 
! Отговори
до 132 преди 8 години
"а и труда на много други преди тях като Аристарх,Платон,Птолемей,Галилей,Коперник,Кеплер,Циолковски и мн.други."И всички, които изброяваш са чисти американци, нали? Още в древността в Съединените щати великите американски учени Аристарх, Платон и Птоломей са откривали законите на физиката,астрономията и Космоса.
54
1
 
2
 
! Отговори
Аууу! преди 8 години
До Анонимен 132Аууу! Ама тоя Циолковкси за който пишеш, не беше ли руснак? Ти направи огромна грешка бе момче! Сега ще видиш хонорар от фобите на куково лято! Когато цъфнат налъмите на баба ми! Не биваше изобщо да споменаваш руснаците. Те нямат никакъв принос за космическите изследвания и никога не са имали учени и космонавти. Тоя Циолковски е германец, американец или марсианец!Вземи си думите назад за Циолковски докато е време. Дорде не са те отрязали за хонорара. И зелена карта няма да ти да
53
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ха ха ха ха ха американците ще стъпят на Марс утре други ден русофилите още ще тролят че не та стъпвали на луната, до тогава китайците индийците и севернокорейците ще са стъпили на луната но нашите родни русофили още ще твърдят че американците не са стъпвали на луната, такава простотия даже и всезнаещото кегебе не смее да изръси
52
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До Анонимен 126Такива еничари като теб, са закърмени от малки с американските фантастични филми. Нямаш оправия пич.
51
2
 
1
 
! Отговори
dn13 преди 8 години
До варненец"а истината я знам, но не мога да я напиша , ще ме трийнат на момента !"Поскоро всеки момент ще дойдат санитарите.
50
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това по-назадничави от русоЛевите няма.Стъпването на ЧОВЕК на Луната е може би едно от най великите достижения на ЧОВЕЧЕСТВОТО и няма никакви съмнения за това.Гордейте се,нищо,че не е осъществено от руснаци.Гордейте се като хора,защото зад този успех стои денонощен труд не само на хората направили първата човешка крачка на друго небесно тяло,а и труда на много други преди тях като Аристарх,Платон,Птолемей,Галилей,Коперник,Кеплер,Циолковски и мн.други.
49
5
 
23
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Почина още един от артистите участвали във фарса наречен "стъпване на луната" заснет в пустинята Невада. Доживял е най-много, защото е говорил най-малко.
48
5
 
25
 
! Отговори
Американ преди 8 години
Американците никога не са стъпвали на Луната. Стъпвали са в Афганистан, Либия, Ирак.
47
2
 
20
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До ЕеехххееВсички ние сме видя ли как се изтрелва космически кораб. ..изправя се вертикално. ..Има придържащи елементи. ..Няма как да излети от хоризонтално положение..Няма как да кацне . Спусне вертикално и да е готова за ново изтрелване. ..са може да кацне кораб но няма да се върне..билета е еднопосочен. ..всичко е лъжа. .още един свидетел си отиде...
46
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До варненецглей го тоя каскет как се пери, че разбира! Даже думата "алуминий" използва. *** много си напред с технологията бе младеж. На времето да не си бил моряк по линията Варна-Иличовск? Взе си рускинче оттам и сега не смееш да кажеш нищо против ***, че мамашата ще те ошамари :)
45
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дори руснаците не отричат факта, че янките са били на луната.Нашите "каскетьори" обаче са *** първо качество и отричат :)))) Е няма по-*** сгaн от проруската!
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Мишощо бе мишленце? Гризкаш ли каскетчето от мъка?
43
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проруската сгaн си гризе ушaнките от яд :) Я кажете колко каскета са стъпили на луната?
42
3
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
Смешни, лъжливи, американци.