Спънки пред Хилари много – една от тях е самата тя

Може би известността е пречка за бившата първа дама на САЩ
10 фев 2016 20:55,
44
Спънки пред Хилари много – една от тях е самата тя
Снимка: архив Reuters

Тя беше първият победител, но победата в Айова беше тежка. Сега Хилари Клинтън ще се радва да остави зад гърба си втората битка.

Бившият държавен секретар се нареди на второ място, далеч зад Бърни Сандърс на първичните избори на демократите в Ню Хемпшър във вторник.

Тя си "пое дъх с голямо облекчение", след като победи в Айова с по-малко от един процентен пункт. След загубата в Ню Хемпшър обяви, че е готова да "изнесе тази кампания в цялата страна".

Възможно ли е резултатът в Ню Хемпшър да показва, че тя е толкова известна, че е трудно да бъде смятана за кандидат с нови идеи?

През 2016 г. ако един кандидат е смятан за човек от "върхушката", това е обида, а не предимство.

Тежка битка очаква бившата първа дама в следващите щатски надпревари. Не може да се каже, че тя е тласкана от попътен вятър в стремежа си към Белия дом.

Последните развития на скандала с нейните имейли от времето й като държавен секретар оказват вредно въздействие. Въпросите за това как Клинтън е водила деликатната си служебна електронна кореспонденция засилват убеждението на мнозина критици, че тя е потайна и не може да й се има доверие.

Това е образ, който преследва нея и съпруга й Бил Клинтън през годините, откакто те напуснаха Белия дом в началото на 2001 г.

Даже приятелите на семейство Клинтън говорят за скандалите около тях. "Спомняте ли си Уайтуотър? А Файлгейт? Травългейт? Помните ли Пардънгейт?", попита бившият политически стратег на семейство Клинтън Джеймс Карвил по кабелната новинарска мрежа Ем Ес Ен Би Си.

Но репутацията на Бил и Хилари на хора, които не се отнасят особено сериозно към морала и етиката, е само една от многото възможни пречки. През 2008 г. Хилари излъчваше арогантност, все едно искаше да каже, че като видна личност - с името Клинтън - даже не е нужно да спечели президентството.

Предизборната машина на Хилари Клинтън за 2016 г. е огромна и организирана като военна операция. Нейната хазна прелива, а тя е подкрепяна от мрежа от богати дарители, които на някои места са наричани просто мафията на Клинтън.

Клинтън често изглежда дистанцирана. А когато се опитва да даде вид, че е по-близо до избирателите, това може да се стори неестествено. Говори се, че тя има страхотни технократски умения, но малко възможности да вдъхновява.

Сега ръководителите на нейната кампания полагат усилия да й придадат по-мек образ. Тя участва в цяла поредица от изяви в по-малък формат - разговаря с хора в кафенета, ресторанти или в техните холове. Има по-малко изяви в големи открити пространства или зали. А се готви да стане баба за втори път. Казва, че нищо не може да я направи по-щастлива.

За Клинтън е изключително трудно да се отърси от своето минало - ако не за друго, то поне защото нейните републикански противници нямат никакво желание да й позволят това. По едно време се разпространяваше един саркастичен лозунг за нейната втора кандидатура - "завръщане в бъдещето".

Едва ли друга жена е преживявала такива възходи и падения в американската политика като Хилари Клинтън. На 45 години тя стана първа дама като съпруга на Бил Клинтън. Двамата се срещнали в юридическия факултет в Йейл, а тя беше приветствана като първата първа дама с научна степен по право.

Докато беше в Белия дом, тя преживя унижението на аферата на своя съпруг със стажантката Моника Люински. Няколко години след като напусна Белия дом, беше избрана за американски сенатор от щата Ню Йорк и изкара осем години. Върховото постижение в нейната кариера дойде, когато президентът Барак Обама я назначи за държавен секретар.

Хилари Родам е родена на 25 октомври 1947 г. Тя е дъщеря на бизнесмен от Чикаго. Учи в елитния колеж "Уелсли", преди да постъпи в юридическия факултет. Заедно с Бил се женят през 1975 г., а пет години по-късно се ражда дъщеря им Челси.

Когато Бил Клинтън е избран за губернатор на Арканзас през 1978 г., Хилари напуска работата си като преподавател по право и се захваща с юридическа практика. Занимава се със защита на правата на жените и закрила на децата.

Сега, много години по-късно, победата в Айова се превръща в първата й стъпка към завръщане в Овалния кабинет като негов обитател. Но трябва да последват още много победи. А аферата с имейлите е надвиснала като Дамоклев меч над нейната кандидатура.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
8
 
32
 
! Отговори
Каката преди 8 години
Помня,когато се сби с мъжа си в самолет,заради Мониката!Тя така го е нападнала,че той ужасен е извикал към бодигардовете:Махнете тая *** от мен!!Сега и двамата лицемери се бият пак за власт!
16
10
 
33
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Тази дърта Барби е абсолютно изпразнена от съдържание което си и личи!
15
8
 
33
 
! Отговори
US преди 8 години
Имам право да гласувам, но в никакъв няма да е за нея. Много харесвах д-р Бен Карсън , но той явно е твърде умен за да бъде разбран от "the sheeple" или пък не би бил добър слуга на банкстерите от Уол Стрийт или лобито на военно-промишления комплекс. Така че има време докато реша кой ще получи гласа ми.
14
10
 
33
 
! Отговори
почтени граждани преди 8 години
Срам за народа Иво Пиздов предател! Завист го изяжда. Американски подлог,графоман
13
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май шансовете и не са големи. Има доста кандидати. Едва ли ще е Хилари или Тръмп. Но да не избързваме :)
12
15
 
37
 
! Отговори
е преди 8 години
Хора не разбрахте ли ,американския президент се избира не се назначава като българския ......
11
8
 
33
 
! Отговори
Иешо преди 8 години
Спънката на дамата, според химическият анализ на съдържанието и се изразява така: С5НО2ОН + точилка !
10
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kogato opliu Obama, nikoi nisto ne ii kaza zastoto ia vidiaha 4e nestava za nisto, osobenno kogato ia pokazaha kak bezpredelno luje 4e sleznala na letisteto v Belgrad dokato nad neialeteli kursumi, raketi i bombi- bese neveroiatna saposavka, Klintakata meli lujite i paralelno davat kak tia spoko sliza ot samoleta.drug demokrat nema li be?
9
8
 
35
 
! Отговори
анонимна. преди 8 години
Услади и се живота в белия дом, не може да го забрави и за това пак и се иска.Аа изрита онзи беловласия , може пък и да стане., защото може пак да си има ортачки.
8
9
 
47
 
! Отговори
Даа преди 8 години
ДА ГЛЕДАТ МЕРКЕЛ И ДА ИЗБЕРАТ КЛИНТЪН ЩЕ Е АМЕРИКАНСКО ПРИКЛЮЧЕНИЕ.
7
10
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не искам да бъда пророк , но ако тая стане президент Третата световна война ще е по нейна вина
6
10
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тръмп е единствения кандидат който има потенциала да промени света и да направи нещо за Америка. Дрътата вещица е олицетворение на злото, няма НИКАКВИ постигнати успехи като политик, пак отваря вратата на Уол Стрийт в Белия Дом, нагла, безскрупулна лъжкиня. Нищо добро не идва за света ако това изчадие вземе изборите.
5
8
 
58
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Ако сложат Хилърито за президент,то спокойно можем да кажем,че пророчеството:"Черният президент ще бъде последен" се е сбъднало!Какъв президент може да бъде изперкалата бабичка????
4
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Най-усмихнатата" жена на света :)
3
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая дъртата дали ползва пури, че тука има много които искат да ги облизват?
2
26
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-усмихнатата жена на света :)
1
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я,Били много одъртел. Дали още завира пури тук таме?