Студент свален от самолет в САЩ, говорел на арабски

Младият мъж е имигрант от Ирак, обадил се на дядо си
19 апр 2016 12:22, Елка Василева
27
Студент свален от самолет в САЩ, говорел на арабски
Снимка: архив, Reuters

Студент е бил принудително свален от самолет в щата Калифорния, след като друг пътник го чул да говори на арабски език по телефона. Младият мъж, който е имигрант от Ирак, всъщност е разговарял с дядо си и вече поиска официално извинение от властите за случая.

26-годишният Каирулден Махзуми има магистърска степен по политология и е участвал в среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун в Лос Анджелис по покана на свой приятел, работещ за Световния съвет на мира, посочва БНТ.

При полета си на връщане е решил да се свърже с дядо си и да му разкаже за преживяването си.

В телефонния разговор помежду им друг пътник в самолета преценил, че студентът е изрекъл думите "Ислямска държава" и поискал незабавното му сваляне. При разпита на летището станало ясно, че в разговора на студента не е имало нищо противозаконно и той е бил освободен.

Младият иракчанин твърди, че по време на разговора си с властите е бил подложен на унижение и дискриминация от агенти на ФБР и иска извинение от авиокомпанията.

"Всичко, което искам, е извинение. Нека кажат "съжаляваме, че те свалихме заради някакъв човек, който се е почувствал заплашен". Защото това е нарушение на закона", каза Каирулден Махзуми.

След като е бил освободен, студентът е отпътувал със самолет на друга авиолиния.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не всеки арабин е терорирст!Но всеки терорист е арабин!"Не е вярно, терористите дото преди стотина години гърмяха църкви никакви араби не са били.
14
0
 
24
 
! Отговори
AF преди 7 години
Не всеки арабин е терорирст!Но всеки терорист е арабин!
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руски турист предизвикал паника на летището в Ню Йорк като се провикнал на жена си в другия край на чакалнята.- Ала, я в бар.
12
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоз извънземен не е ли наясно, че като мине тунелчето и автоматично телефона трябва да е в оф.. лайн режим. Второ, не се намира у родината му и като е залафил на унджубайски е трябвало пътниците да му набият манерката и да го изхвърлят на пистата, а след това самолета да заходи през него и... на края да извикат Бан Ки Мун да го събере с лопатката и да се връчи нс дядо му
11
2
 
29
 
! Отговори
--- преди 7 години
Свален е не защото при малко-вероятната възможност да се опита да похити или свали самолета, ако е можело да го свалят а не са, ще измрат стотици хора. Така просто 1 е забавен в пътуването си и най-вероятно ще получи обезщетение. В цивилизованите държави така се прави. Първо го смъкват после се гледа дали е бил терорист. Тук подозират че е терорист но докато не взриви нещо не го бутат. После Париж, Брюксел и на майка си сливата !
10
4
 
25
 
! Отговори
Хм преди 7 години
както пеят S.O.D.: speak english or die :))
9
2
 
33
 
! Отговори
Превеждайте правилно преди 7 години
Първо говорил е с чичо си и второ разговорът е бил при настаняване в самолета още на летището. CNN
8
10
 
39
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Какво извинение иска .Ислямските езици и религия трябва да бъдат забранени!!!!!!Освен това в самолет е забранено да ползваш телефон и всякакви излъчващи сигнал електроники!!!!!Направо си е за затвора!
7
3
 
40
 
! Отговори
Бай преди 7 години
Нали забранено да се говори по тилифона у самолета уа?
6
3
 
36
 
! Отговори
bros преди 7 години
Човекът е с бая добри шансове за щедро извънсъдебно. Утре може мен или вас да свалят, че се уговаряме с близък да ни чака на аеродрома по нашенски. Яките много наплетоха ситуацията, за нещастие...
5
8
 
36
 
! Отговори
българина преди 7 години
Поискал извинение? А тук като шляпат на турски или ромски скачат 100 организации за правата им! 200 депутата националисти ще оправят нещата!
4
5
 
37
 
! Отговори
Тома преди 7 години
Как пък точно от самолета решил да се обади на дядо си - гаври се с американците арабеската !
3
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това се нарича законодателство! Само съмнение и веднага проверка! А не като при нас да ти газят границата терористи, а правителството да арестува хората, които ги спират!
2
1
 
31
 
! Отговори
Р.П. преди 7 години
Ето това аз наричам "Хибридни войни".
1
4
 
55
 
! Отговори
чао преди 7 години
Демокрация и права а!?