Строят град, захранван само с енергия от слънцето

Първото "зелено" селище в САЩ ще е в щата Флорида
27 апр 2016 21:10, Елка Василева
34
Строят град, захранван само с енергия от слънцето
Снимка: архив, Reuters

Бившият професионален играч на американски футбол Сид Китсън има дълбоки джобове и развито екологично съзнание. Това му е позволило да започне строежа на първия зелен град в САЩ, който се захранва само от слънчева енергия.

Десет години след купуването на терена строежът на бъдещия първи зелен град е в пълен разгар. В него ще могат да живеят до 50 000 души, пише Кери Шъридан от Франс прес.

Още не е довършено нито едно жилище, но се очаква първите жители да могат да се преместят в началото на следващата година, според 57-годишния Сид Китсън, който е играл в пет сезона на високоплатената Национална футболна лига на САЩ, преди да стане брокер на недвижими имоти.

"На път сме да създадем нов град", заяви бившият играч на "Грийн бей пакърс" и "Далас каубойс". "Нашата мисия е да докажем, че разумният растеж и защитата на околната среда могат да вървят заедно".

Вместо да построи поредния жилищен квартал или парцел, отдалечен от центъра на града, той е решил да построи екологичен град от А до Я, с всички удобства, необходими за модерния начин на живот.

Проектът му предвижда изграждане на обществено училище, квартал с бутици и ресторанти, улици за пешеходци и езера, в които да се упражняват водни спортове.

Очаква се след време жителите на "Бабкок ранч" да могат да командват чрез смартфоните си коли без шофьор, с които да се придвижват.

За жителите от всички възрасти са проектирани внушителни апартаменти и къщи, на цени от 200 000 до 800 000 долара, казва Китсън.

Краят на първата фаза на строежа, със 1100 жилища, е предвиден за 2017 година.

Очаква се градът да бъде снабден с последните зелени технологии и да получи съответните сертификати според критериите за устойчиво развитие на Коалицията за екологично строителство на щата Флорида.

Множество пречки

Пътят беше осеян с множество препятствия. Започна се със световната финансова криза през 2007 г., която избухна малко след покупката на терена. Строежът остана за известно време в мъртва точка.

Освен това местни жители заявиха, че проектът ще навреди на околната среда и ще промени провинциалния им начин на живот. Някои заплашиха да заведат съдебни дела, за да се опитат да попречат на семейство Бабкок, които са собственици на терена от 1914 г., да извършат продажбата.

Китсън успя да се справи с противниците на проекта си, като закупи близо 370-те квадратни километра, собственост на семейната фирма "Бабкок Флорида", след което препродаде 295 квадратни километра на щата Флорида за създаването на природен резерват.

Той плати около 700 милиона долара на семейство Бабкок, след което получи обратно около 350 милиона с препродажбата на земи на щата, заяви негова говорителка пред АФП.

Имало е съмнения дали е възможно произведената от слънцето енергия да се продава на достъпни цени.

"Град, захранван изцяло с електричество от слънцето? Това никога досега не е правено", казва Ерик Сайладжи, генерален директор на електрическата компания "Флорида пауър енд лайт".

Когато се срещнал с предприемача на недвижими имоти за пръв път преди девет години, Сайладжи го предупредил за високите цени на слънчевата енергия.

"Сид ме изслуша много внимателно и каза: "ОК. Просто ще ви дадем терена", спомня си директорът на електрическата компания. "И това, честно казано, ме изненада".

В крайна сметка предприемачът е дал 179 хектара на електрическата компания за изграждането на "ферма" за слънчева енергия.

Макар че документите за представяне на проекта говорят за "първи град в света, захранван изцяло от слънчева енергия", произведената от слънчевата инсталация енергия няма да захранва новото екоселище пряко, а ще се включи в мрежата на електрическата компания на Флорида.

Но така или иначе 75-мегаватовата "слънчева ферма" ще произвежда достатъчно електроенергия за захранването на 21 000 жилища, или приблизително същия брой като предвидените за построяване в "Бабкок ранч", уточни говорител на фирмата. Благодарение на този проект фирмата ще утрои капацитета си за производство на слънчева енергия.

"Той ни подтиква да бъдем по-добри, да бъдем изобретателни, за да правим нещата по различен начин", признава Сайладжи. "Това е човек, който не приема "не" за отговор".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ще е в щата Флорида...те там друго си и немат - само слънце и каманяк....
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Половинчата работа. Дневния ток добре, ами нощния откъде? Не се споменава нищо за акумулатори. Пък после се подиграват на Ким Чен Ун че ходил до слънцето, ама само по тъмно.
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СтранджатаСамолет, самолет има вече и самолети на слънчева енергия да не споменавам, че в космоса от край време са на такава.... Ако не знаеш поразрови примерно за "Слънчев импулс 2" и името Бертран Пикар
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има ли желание има и начини....За тези дето казват че ще отлетят... Преди няколко години в България така отлетяха едни така наречени "слънчогледи" заради силен вятър(в района на Сливен)....Какво направи собственика - сложи бетонни котви и метални въжета и вече не му летят и при най силния вятър.... А що се отнася до акумулаторите - вече ползват други видове централи които топят сол а тя изпарява вода и ползват парогенератори които работят 24 часа :)
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей много сте интересни... не ви се диша мръсен въздух не ви се стои в мизерия ама пък и не правите нищо за да промените това .... а когато някой някъде направил нещо със собствените си пари почвате да го плюете. Глупав бил(защото футболист) футболист футболист ама дори днешните не могат да си позволят 700 милиона да платят за земя - нямат ги... а Вие имате ли ги?А до този от северозапада Стига повтаря тази мантра за тези електромери нямаш си и идея от тях...
2
3
 
2
 
! Отговори
kuku преди 7 години
От наводнения и урагани ще са по на сметка май
1
2
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Американската енергийна компания казала, че е неизгодно да се захранва с фотоволтаици? Тия нещо май не разбират! Нашите разбират повече, и са по-католици и от папата! Даже и преференциални договори осигуриха, на "нашите хора", и електромерите там въртят даже в тяхна полза, дори и нощем.А една определена банка само, раздаваше кредити. Ако не вземеш оттам-няма разрешително за включване, няма изкупуване .Много си е ефективно, но за тези, "близо до слъцето.