Клинтън се отърва без обвинение от прокуратурата

Републиканската опозиция в САЩ не остана никак доволна
8
Клинтън се отърва без обвинение от прокуратурата
Снимка: Reuters, архив

Министърката на правосъдието и генерален прокурор на САЩ Лорета Линч заяви снощи, че е приела препоръката на ФБР да не повдига обвинения в разследването относно нарушаването на правилата на служебната кореспонденция от страна на бившия държавен секретар Хилари Клинтън, предаде БТА.

Още по темата

"Продължаващото цяла година щателно разследване ще бъде прекратено и няма да бъдат повдигани никакви обвинения спрямо лицата, срещу които се водеше това разследване", се казва в разпространена декларация на министърката, цитирана от Ройтерс.

Във вторник директорът на Федералното бюро за разследване Джеймс Коми каза, че Хилари Клинтън, която е вероятният кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия, е била "изключително небрежна" при използването на личния си имейл като държавен секретар, но въпреки това не вижда основания да бъдат повдигани криминални обвинения по случая. Той обаче остави окончателното решение на министерството на правосъдието.

Линч каза, че е взела решението си след среща вчера с Коми и със следователите по случая, които проучвали дали Клинтън е нарушила законите, изпращайки служебни имейли от личния сървър в дома си. Един от повдигнатите въпроси бил дали тя е боравила небрежно с класифицирана информация.

Републиканците в Конгреса веднага обвиниха ФБР, че е проявило "преференциално отношение" към Хилари Клинтън. Те привикаха Коми за обяснения и той трябва да се яви днес в Камарата на представителите, където ще отговаря на техни въпроси.

Клинтън практически си е гарантирала избирането за кандидат за президент от Демократическата партия на изборите през ноември. Ако ФБР бе намерило основания да повдигне криминално обвинение срещу нея, това според много наблюдатели би могло да нанесе фатален удар по предизборната й кампания.

Затова републиканската опозиция в САЩ посрещна изводите на Коми с възмущение и протести.

Демократите и техните съюзници смятат, че скандалът около електронната кореспонденция на Клинтън е умишлено политизиран.

Веднага след обявеното решение на шефа на ФБР, от кампанията на Клинтън излязоха с лаконично съобщение, че са удовлетворени от него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Ghost преди 7 години
Интерсното в случая е че Хилари я разследват за нарушаване на някакви си правила за служебна кореспонденция...а какво се случва в тая кореспонденция светът мълчи...
4
1
 
9
 
! Отговори
Ю ЕС ЪФ ЕЙ преди 7 години
Всички хора в Америката са равни пред закона, ама някои хора са по-равни от други!
3
1
 
14
 
! Отговори
лицемерно и арогантн преди 7 години
Еми тогава защо Сноудън го обявиха за предател--??---че то същото е направила и Хилъри....Или викате,в американската"демокрация" е така------за едни може-а за други не........
2
1
 
17
 
! Отговори
да-м преди 7 години
За милиони няма закони ...е прозрял творецът. В голямата "демокрация" също.
1
2
 
27
 
! Отговори
Момо преди 7 години
Това не е изненада. Виж, ако беше Тръмп щяха да го разпнат.