Хилари Клинтън – неизменно оцеляваща в политиката

Вече четири десетилетия тя устоява на ударите
28 юли 2016 19:45, Елка Василева
85
Хилари Клинтън – неизменно оцеляваща в политиката
Хилари Клинтън. Снимка: Reuters

Хилари Родам Клинтън понякога цитира своя идол Елинор Рузвелт, съпруга на бившия президент демократ Франклин Рузвелт: за да се занимава една жена с политика, "кожата й трябва да е дебела като на носорог".

В църкви, кафенета и на митинги Хилари Клинтън има хиляди анекдоти за изпитанията, от които е оцеляла през четирите си десетилетия обществен живот. "Мога да го докажа с белези", казва тя.

Безброй станаха обвиненията на републиканците в лъжа, измама, клиентелизъм, та дори убийство. Голямото мнозинство американци я намират за непочтена. И все пак, ето я на 68 години на прага на Белия дом - първата жена с цветовете на една от двете големи американски партии на президентските избори, пише Иван Курон от Франс прес.

Още по темата

Тя напълно приема ролята си на първопроходец и във вторник каза на американските момиченца: "Аз може би ще стана първата жена президент, но някоя от вас със сигурност ще е следващата."

Хилари Даян Родам е родена на 26 октомври 1947 г. в Чикаго и израства в населеното от бели хора спокойно предградие Парк Ридж, насред Средния запад, в семейство от средната класа.

Обожава майка си Дороти. Баща й, Хю Родам, собственик на малка фирма, е строг и твърдоглав. Той обаче й предава трудовата си етика и постоянното безпокойство, че няма да се представи достатъчно добре. От него наследява и републиканските убеждения, които запазва до студентските си години. Семейството е протестантско методистко.

Тя е много добра ученичка и през 1965 г. влиза в престижния колеж за млади жени Уелзли колидж. В социалните смутове на 60-те години четирите години в университета й отварят очите за борбата за граждански права, Виетнамската война, равенството между мъже и жени. . .

Студентката с дебели очила, която мрази да се гримира, е амбициозна и заляга над уроците. Състудентките й я избират за председател на студентския съвет, което й позволява да блесне със своята пламенна идеалистична реч на церемонията по връчване на дипломите.

"На 19 години тя вече беше лидер, знаеше какво иска в живота, докато някои от нас нямахме никаква представа с какво ще се занимаваме по-късно", каза Сюзан Саломон.

През 1969 г. влиза в юридическия факултет на Йейл, където се запознава с Бил Клинтън, нейният "дошъл от Арканзас викинг".

Тя притежаваше "волеви характер и самоконтрол, каквито рядко бях срещал у когото и да било, мъж или жена", пише по-късно Бил.

Дейността й за отстояване на правата на децата и на жените процъфтява през тези години, а след завършването си избира да работи за Фонда за защита на децата, докато Бил Клинтън навлиза в политиката в щата Арканзас.

След престой във Вашингтон през 1974 г. в анкетната комисия по скандала Уотъргейт тя отива при Бил, който скоро след това е избран за губернатор, докато тя влиза в голяма адвокатска кантора в Литъл Рок.

Дъщеря им Челси се ражда през 1980 г.

Подложена на натиск, Хилари Родам в крайна сметка се отказва от моминското си име и става Хилари Клинтън, първа дама на Арканзас, а след това и на САЩ, след като Бил е избран за президент през 1992 г.

Обаче образът й на "съпрезидент" в сянка, която се подхранва от републиканците, е в разрез с традиционната роля на първата дама, която се занимава с благотворителност.

Бойното й кръщение е реформата на здравната система, която катастрофално пропада през 1994 г. След този провал тя се оттегля от прекалено политическите теми и се посвещава на каузата на жените, особено в чужбина.

Унизена от изневярата на съпруга си, тя въпреки това го защитава със зъби и нокти, за да попречи на импийчмънта му в аферата Люински, докато двамата посещават брачен консултант.

Американците й съчувстват: рейтингът й достига най-високи равнища - 67 процента одобрение през декември 1998 г.

След като напускат Белия дом, тя навлиза в политиката и става сенатор от щата Ню Йорк. През 2004 г. пропуска участие в президентските избори, а на следващите първични избори през 2008 г. Барак Обама я съсипва от критики заради гласуването й в подкрепа на войната в Ирак.

Хилари Клинтън тогава издигна опита си в лозунг, обещавайки да е нова Желязна лейди - американците предпочетоха пред нея 47-годишен новак, който олицетворяваше промяната.

Тя неочаквано става държавен секретар на Барак Обама през първия му мандат. Хиперактивна, но не постига реални успехи, заявяват критиците й.

Републиканците я обвиняват най-вече в некомпетентност след нападението в либийския град Бенгази, при което бяха убити четирима американци, в това число посланикът.

И макар и да избегна съдебен процес в аферата с личния си имейл сървър, който е ползвала вместо правителствения акаунт, скандалът засилва представата за семейство Клинтън, което си мисли, че законите не важат за него и това допринася за сриването на рейтинга й.

Годините в дипломацията обаче затвърждават и образа й на държавник.

"Никой, било то мъж или жена, не е бил по-квалифициран от Хилари Клинтън за президент на САЩ", заяви вчера Барак Обама.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: сащХилари Клинтън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тази ако спечели, нищо добро за българите