Тръмп би бил най-безразсъдният президент на САЩ!

Републиканци призоваха да не се гласува за него в името на сигурността
9 авг 2016 08:44, Елка Василева
18
Тръмп би бил най-безразсъдният президент на САЩ!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Петдесет изтъкнати експерти по сигурността от Републиканската партия, сред които бивш директор на ЦРУ, описаха кандидата на партията за президент на САЩ Доналд Тръмп като некомпетентен да ръководи страната и заявиха, че той би бил "най-безразсъдният президент в американската история", предаде Ройтерс.

"Г-н Тръмп няма характер, ценности и опит да бъде президент. Той отслабва авторитета на САЩ като лидер на свободния свят. На него изглежда му липсват основни познания и вяра в конституцията, законите и институциите на САЩ, включително за религиозната толерантност, свободата на печата и независимото правосъдие".

Това се посочва в отворено писмо, публикувано във в. "Ню Йорк таймс" и подписано от бивши служители в сферата на сигурността. Сред тях са бившият директор на ЦРУ Майкъл Хейдън, който е ръководил и Агенцията за национална сигурност, бившият министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф, бившият директор на националното разузнаване Джон Негропонте, бившият президент на Световната банка и бивш заместник държавен секретар Робърт Зелик.

"Никой от нас няма да гласува за Доналд Тръмп", се посочва в изявлението, което е забележително с остротата на езика си, отбелязва Ройтерс.

"От гледна точка на външната политика Доналд Тръмп не е компетентен да бъде президент и главнокомандващ. Ние сме убедени, че той би бил опасен президент и би поставил в риск националната сигурност", се посочва в изявлението.

Сред останалите подписали писмото са бивши високопоставени служители на Държавния департамент, Пентагона и Съвета за национална сигурност, някои от които са работили при повече от един президент на републиканците. Сред тях има хора, които са работили по плановете и реализирането на американското нахлуване в Ирак през 2003 г., което бе остро критикувано от Тръмп.

Изявлението е организирано от Филип Зеликов, който бе главен съветник на бившия държавен секретар Кондълиза Райс, уточнява Ройтерс.

Доналд Тръмп реагира на писмото, като нарече подписалите го членове на "провалилия се вашингтонски елит", които "заслужават да бъдат обвинени за това, че са направили света такова опасно място".

"Тези вътрешни хора, заедно с Хилари Клинтън, са авторите на пагубните решения за нахлуване в Ирак, те позволиха американци да гинат в Бенгази и те са онези, които позволиха възхода на ИДИЛ", коментира Тръмп, използвайки акроним за джихадистката групировка "Ислямска държава".

Някои специалисти по външна политика от Демократическата партия коментираха, че писмото е подписано от членове на международното крило на Републиканската партия и че мнозина са бивши съветници на кандидати, изгубили в надпреварата с Тръмп.

Същевременно отчаяни консерватори разпространиха петиция, с която се призовава за свикване на специална среща на Републиканския национален комитет, на която Доналд Тръмп да бъде сменен като кандидат за президент, предаде Асошиейтед прес.

Правилата на партията позволяват на членовете на Републиканския национален комитет да сменят кандидата за президент в случай на "смърт, отказ или поради друга причина". За да се свика такава среща, е необходимо петицията да бъде подписана от най-малко 16 членове на комитета от 16 щата. След това председателят на партията Райнс Прибъс разполага с 10 до 20 дни, за да свика целия 168-членен Национален комитет, пояснява АП.

"Едно и също, отново и отново", заяви говорителят на Републиканския национален комитет Шон Спайсър, отхвърляйки инициативата. Той каза, че противниците на Тръмп имат "проблем с доверието" след неколкократни неуспешни опити да блокират номинацията му.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Евротолер преди 7 години
Лооош Тръмп, безразсъъъъден Тръмп, a Хилари една такава, миииила, добриииичка, как да не гласува човек за нея??! Е, вярно, може да бомбандира България, както мъжа и бомбандира Сърбия, с няколкостотин касетъчни бомби с обеднен уран, но пък за сметка на това Хилъри ще създаде още поне 2-3 ислямски държави и ще построи поне 200 нови джамии, та нима затова нейната Кампейн Мениджърка е Хумма Обейдин, заслужила ислямистка! А, и не забравяйте, Тръмп е много лош! Яжте си Pizzetti-те и викайте за Хилъри!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До orwel1984Да бе много неподкупен е бърни, само се продаде на вещицата килъри...
9
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
и кои призовава да се гласува против бивши директори на цру и директор на банкат-е- убиици трьмп е спьнка в тяхната подмолна деиност срещу света пьрво гозаплашват с писмо и ако не се откаже ще го убият военно пром комплекс не сещегува
8
1
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
8 Напротив има Това е Картър , той на времето изпусна Иран като не подкрепи Шахиншаха достатъчно и така дойде аятолах Хомейни на власт . Гражданската война в Ливан беше в разгара си . СССР влезе в Афганистан ,а в Ирак с преврат дойде на власт Садам . Дежа вю казват франсетата а Соломон преди 3 000 годиние казал : Няма нищо ново под слънцето
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXКолкото да сучеш и въртиш по-колям "капацитет" от младши няма!(Е! - все още има време да се изяви последния президент на краварника!)
6
7
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
6 Буш младши управляваше в условията на чужда агресия ударила сърцето на Америка , той не можеше да реагира по друг начин. Само 8 месеца без десет дни след встъпването си в длъжност дойде 11/09.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тръмп би бил най-безразсъдният президент на САЩ!"Да бе ! Буш младши не може да му минат постиженията!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, то и актьорът Роналд Рейгън беше цар на гафовете и изцепките, абсолютен невежа във външната политика, но това не му пречи да е сред най-добрите президенти на САЩ
3
2
 
13
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Целия илюминатски рептилски елит, барабар с принцовете милиардери-джихадисти от Залива са надигнали глава да попречат на Тръмп, без оглед на средствата, пропаганда в Гьобелсов стил и най-откровени, брутални лъжи! Дано да не успеят, защото Доналд Тръмп е последна надежда на белите християни от Западната цивилизация! Инак, Лъжкинята Хилъри ще превърне света в една голяма Германия! Амин! Make America Great Again!
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп това, Тръмп онова... Усещате ли страха на медиите?
1
15
 
1
 
! Отговори
SpaceX преди 7 години
1 Виж как налучкваш Тръмп е американския Сидеров.Прав си За това не трябва да се добира до власт. Поне от това което е показал до момента . Иначе вчерашната му икономическа програма , която излезе по медиите е впечатляващаНо дали е реализируема