Нападателят в Минесота – студент, работел като охранител

Не е известно дали сомалиецът е бил радикализиран
20 сеп 2016 12:30, Елка Василева
4
Нападателят в Минесота – студент, работел като охранител
Снимка: архив, Reuters

Мъжът, нападнал с нож в събота вечерта посетители в мол в американския щат Минесота, учел в колеж и работел на непълен работен ден като охранител. В гимназията бил отличник и в досието си имал само призовка за дребно пътно нарушение, предаде Асошиейтед прес, като се позова на властите.

По все още неясни причини обаче в събота Дахир Адан, представител на местната сомалийска общност, порязал или намушкал 10 души в търговски център в град Сейнт Клауд, преди да бъде застрелян от полицай, който не бил на работа.

Още по темата

Засега няма много информация за 20-ина годишния Адан и още не е известно дали той е бил радикализиран. Групировката "Ислямска държава" обаче пое отговорност за нападението и властите разследват атаката като потенциален терористичен акт.

Според адвокат на сомалийската общност, който разговарял с родителите на младежа, Адан отишъл в мола да си купи iPhone. Хората, които го познават, казват че той бил спокойно и сдържано момче и не могат да си представят какво може да го е тласнало към насилие.

В Минесота живее най-голямата сомалийска общност в САЩ. Много сомалийци, бягащи от продължителния конфликт в родината си, са били привлечени от американските социални програми. Според статистиката сомалийците в щата наброяват около 57 000 души. Основната част от тях живее в Минеаполис, но значителни групи има също в Сейнт Клауд, Уилмар и други по-малки градове.

От близо десет години властите в Минесота се борят с терористични групи, които примамват млади сомалийци в редиците си. През последните години "Ислямска държава" също успява да вербува хора в този щат в Средния запад на САЩ.

Ако нападението в мола се окаже терористичен акт, той ще е първият, извършен от сомалиец на американска земя, отбелязва АП.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Минесотасомалиец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не застрелват бели или жълти ?Чернокожите правят само престъпления
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КВИ РАБОТИ СТАВАТ В СТРАНАТА НА НЕОГРАНИЧЕНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ.
2
0
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Не е безпричинно!Ползвай различни източници на информация.
1
7
 
2
 
! Отговори
проктолог преди 7 години
В Тулза, Оклахома, бели полицайки и полицаи отново безпричинно застреляха невъоръжен чернокож! Обама играе голф и не реагира.