За кой стиска палци китайската власт на изборите в САЩ?

Пекин не е въодушевен от Тръмп, но на него се гледа като на по-малкото зло
Обновена: 17 окт 2016 07:19 | 16 окт 2016 21:35,
40
За кой стиска палци китайската власт на изборите в САЩ?
Снимка: БТА

Журналистът Жой Женг следи отблизо предизборната кампания в Съединените щати и реакциите сред китайските си читатели на случващото се отвъд Океана. Пред "Нюзуик" тя споделя, че китайците са разделени в мненията си за Доналд Тръмп, но определено са враждебни към Хилари Клинтън, за която са убедени, че е неприятелски настроена към Китай.

Клинтън отдавна е на прицел в комунистическата държава. Още през 1995-та година тя изтъква в Пекин, че "правата на жените са човешки права и човешките права са права на жените" – изявление, което никак не се нрави на китайската власт и набързо е цензурирано.

През 2010-та година, от позицията на държавен секретар, Хилари заяви твърдо, че Съединените щати имат право на свободно преминаване през Южнокитайско море, което (разбира се) беше посрещнато на нож от Пекин.

Дори и след като се оттегли от длъжността в администрацията на Обама, Клинтън продължава да не се свени да критикува китайската власт – президентът Си Дзинпин беше съорганизатор на среща в ООН за правата на жените миналия септември и коментарът на американския кандидат-президент в Туитър беше повече от категоричен: “Безсрамие”.

Доналд Тръмп от своя страна също не пести критиките към Пекин, като заяви, че Китай “изнасилва” САЩ по отношение на търговското сътрудничество и заплаши с 45-процентов данък всички вносни китайски стоки.

Въпреки това китайски управници ще са доволни, ако Тръмп стане новия обитател на Белия дом. Силно противоречивата му риторика му е мед за ушите на комунистическата пропаганда и лесно може да бъде използвана за пример как американската политическа система търпи закономерен провал, щом хора като Тръмп заемат най-важния пост в държавата.

Освен това бизнесменът заплаши директно всички съюзници на Вашингтон, че ще трябва да бръкнат по-надълбоко в джобовете си, ако искат да получават защита от Съединените щати. За търсещия геополитическо господство Китай това е чудесна новина, тъй като без солидния американски гръб регионалните съперници Япония и Южна Корея ще са далеч по-малък “залък” за преглъщане.

Ако Клинтън спечели (което е все по-вероятно, предвид поредицата издънки на Тръмп), Китай определено ще бъде поставен под натиск. Политическият съветник на Хилари Лора Розенбърг съвсем ясно заяви, че бъдеща администрация на Клинтън ще направи всичко по силите си, за да ограничи китайското влияние в азиатския регион.

Безспорно китайската власт ще срещне “труден” американски президент в лицето на Хилари Клинтън, но пък едва ли ще има кой знае какви изненади, тъй като тя ще следва поетия в последните години курс за поддържане на взаимно полезни отношения. Докато при Тръмп неизвестните ще са много повече и потенциално много по-опасни.

При всички положения нито Тръмп, нито Клинтън гледат на Китай като на приятел. Поне така изглежда от изявленията им в предизборната кампания. След като беше номинирана за кандидат на демократите Хилари призова: "Ако вярвате, че трябва да се изправим срещу Китай, присъединете се към нас!".

А тази реч в Южна Филаделфия беше наблюдавана на живо от множество китайски журналисти и дипломати. И всички те много старателно си водеха бележки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Sa irina bokuva
28
0
 
1
 
! Отговори
do 28 преди 7 години
До Слънце. Измислени правила, с които много се издребнява. Как ще кажеш ,, за кои" нали Кой, Кои се използваше само за подлог. Изобщо има много двусмилени елементи в тази граматика. Ето още един пример за двусмилието на понятието подлог:1. Видях влакът, който идваше и 2. Видях влака, който идваше. Кое е правилното?Влак подлог ли е или допълнение?
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"За кой стиска палци китайската власт"? Това няма никакво значение. Важното е, че американската власт вече се е хванала за палците. А за съжаление и вазелинът попривърши, май....
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КАЗВА СЕ "ЗА КОГО" А НЕ "ЗА КОЙ" *** И НЕГГРАМОТНИЦИТЕ ВИ!СТИГА СТЕ ЦИГНЗИРАЛИ И ИЗОПАЧАВАЛИ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК!МОДЕРНИ ЛЕВИ..
25
0
 
2
 
! Отговори
:-) преди 7 години
До до 23Да, Слънце, в множествено число върви да кажеш "за кои", но в единствено число е "за кого".Граматика, Слънце! Правила ;-)
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3а кого се пише, не 3а кой!Правописът тук е под всякаква критика.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"А на Ким Чен Ун му е все тая....това е да си свободен човек...."Да, бе. Северна Корея съществува още благодарение на Русия и Китай, които си я пазят да плаши САЩ. Точно сега стана пределно ясно, че Ким прави каквото му каже Путин. Иначе съвпадението с едновременното репчене на двамата е твърде голямо.
22
3
 
0
 
! Отговори
до 23 преди 7 години
Само да питам разбирачите на българския език. Казвате, че ,,за кого" e правилното в случая. Ами ако държи за няколко души(страни и т.н.) - примерно ,,За коИ държи ..." - правилно ли или не?
21
1
 
2
 
! Отговори
!!! преди 7 години
За американците вероятно е по-добре да си изберат Килъри, за останалия свят е по-добре да изберат Тръмп.Все пак Килъри има много по-голяма вероятност да започне 3-та световна война, а и фори да не го направи, САЩ ще продължат да експлоатират и тероризират останалия свят. Тръмп е клоун, но вероятно ще се концентрира повече към вътрешните им проблеми, вместо да се опитва да завладява света.
20
0
 
3
 
! Отговори
nina преди 7 години
"За КОГО...", а не за КОЙ..." - научете най-после родния си език!!!
19
0
 
8
 
! Отговори
Прасе с каска преди 7 години
Китай засилва армията си и въоръжението си, защото не вярва на никакви обещания на САЩ и НАТО.Толкова по въпроса дали подкрепяли кой ще е президент при тия фалшиви избори в САЩ.
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦЕЛИЯТ ПЕРСОНАЛ НА ДНЕС.БГ ДА МИНЕ НА ИЗПИТ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.ТОГАВА УСПЕШНО ПРЕМИНАЛИТЕ МОГАТ ДА СЕ НАРЕКАТ ЖУРНАЛИСТИ.
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До вера 9"За кого", Саше, "За кого"...---За съжаление, Вие Вера ме изпреварихте с коментара си (както и 1,4 и 8).Но бих добавил, че ако вместо "Саше", бяхте писали Марийче, Борянче, Камелче и пр. (имена и на други колежки на Сашето), нямаше да сбъркате: ВСИЧКИ СА БЯГАЛИ ОТ ЧАС ПО БЪЛГАРСКИ В УЧИЛИЩЕ.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вещицата няма ли да каже нещо за правата на жените при любимите и дръжки - арабските диктатори?
15
0
 
15
 
! Отговори
Solar Power преди 7 години
До Анонимен"Всички се стягат за война ...........................без Ненчев !"Последните 4 войни се стягахме много здраво почти половин милион армия и в крайна сметка духахме супата,че и територия ни взеха.Този път неутралитет.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Китай вече е по голяма икономика от САЩ и интригите вече не вървят пред света както преди!Лошо!
13
0
 
10
 
! Отговори
alex преди 7 години
До Анонимен Наистина ужасни познания по български език демострират журналистите тук..
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сякаш китайската власт си няма проблеми ,та седнала да стиска палци .Боже! Простотия.
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Клинтън отдавна е на прицел в комунистическата държава. Още през 1995-та година тя изтъква в Пекин, че "правата на жените са човешки права и човешките права са права на жените" изявление, което никак не се нрави на китайската власт и набързо е цензурирано"И аз бих го цензурирал. Започва добре- "правата на жените са човешки права" и завършва зле "човешките права са права на жените" тоест, излиза, че само жените имат човешки права...
10
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хилари ще е новият президент на САЩ, а Русия и Китай ще дyхат аyспуха.