Демокрация в САЩ, но жена президент - не бива!

Ръководни постове, които не са заемани от нежния пол
12 ное 2016 15:47,
110
Демокрация в САЩ, но жена президент - не бива!
Снимка: Reuters

Жената не може да бъде президент, шеф на разузнаването, треньор на голям спортен отбор… поне в САЩ е така
Кои са ръководните постове, които никога не са били заемани от нежния пол отвъд Океана?

Съединените щати гордо се наричат “страната на неограничените възможности”, където всеки има шанс да постигне целите си, независимо от пол, раса и религия. Оказва се обаче, че за жените все още има недостъпни позиции, въпреки прокламираното равно начало.

Всички очакваха стереотипите да бъдат разбити с избирането на Хилари Клинтън за първата жена-президент на САЩ. Но Доналд Тръмп отложи за неопределено време встъпването на дама като стопанин на Белия дом. 

Виктория Клафлин Уудгъл, лидер на движението за избирателно право на жените, е първата жена-кандидат за президент на Съединените щати още през 1872-ра година. Но оттогава насам битката на нежния пол за върховния пост винаги е изглеждала предрешена.

Хилари имаше реален шанс да нареди САЩ до 59 други страни, които са имали жени за държавен глава, но това така и не се случи.

Нежният пол не успява в опитите и за вицепрезидентското място, въпреки няколкото кандидатури, сред които Жералдин Анн Фераро и Сара Пейлин.

Все пак от 1933-та година, когато Франсес Пъркинс става първата жена, която получава пост в президентската администрация (министър на труда при Франклин Рузвелт), общо 47 други жени са били част от кабинета. Но никога дама не е оглавявала министерствата на отбраната, финансите и военните ветерани.

В Сената също предпочитат да залагат само на мъже, що се отнася на председателите на горната Камара на Американския конгрес. Като цяло от първото свикване на Конгреса през 1789-та година насам, жените-сенатори са едва 46 от общо 12178.

На ниво губернатори 23 щата остават неприкосновена територия за жените. Сред тях са Калифорния, Флорида и Ню Йорк. Общо 38 дами са били губернатори, първата от които е Нели Рос през 1925-та година.

В съдебната система жените получават все повече назначения на високи постове, но така и нямат шанс за председателското място във Върховния съд.

Жена не е била и едва ли скоро ще бъде (предвид разпоредбите) допусната в Съвета на началник щабовете на американската армия. Същото важи и за двете служби (разузнаване и контраразузнаване) ЦРУ и ФБР, които имат общо 37 директори през годините и всичките са мъже.

Към момента дамите не получават шанс за заемане на водеща треньорска роля в някой от големите отбори във водещите американски спортове като американски футбол, баскетбол и хокей на лед. Но поне са налице първите стъпки – Беки Хамън влезе като помощник в щаба на елитния баскетболен Сан Антонио Спърс преди 2 години, а примерът й беше последван от още няколко дами в НБА и американския футбол.

Въпреки че нежният пол се доказва като изключително силна страна в бизнеса, жените не съумяват да достигнат до най-високите позиции и в този сектор. Топ 5 компаниите в САЩ (според изследване на сп. Форбс) се управляват от мъже. Все пак под номер 8 идва Мери Бара, която в качеството си на изпълнителен директор често е наричана “спасителката” на автогиганта Дженеръл Мотърс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 7 години
До 83 от Факт! Проблемът е точно в пола. При дилемата Черен или жена, избраха по-малката злина, черния. Жената остана с пръст в уста. Но, тази не се отказа. Със зъби и нокти реши да се докопа до властта, за да осигуряла матриархата в света. Щяла да накаже целият ислямски свят с война, за дето не давали на жените да се гаврят с мъжете си, както било при демокрацията. Да им отнемат децата, защото така трябвало, понеже са мъже. А, на жената и трябвало мъж, колкото на рибата чадър! Е, няма да стане!
69
0
 
1
 
! Отговори
Истина преди 7 години
Америка я превърнаха на страна с неограничени възможности на Банкерите, и на шайките бандитски олигарси правещи каквото си искат в Америка и света. Дай Боже Тръмп да ги спре.
68
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 7 години
В този случай става дума за корумпирана, агресивна ,алчна к..чка , не че толкова проблема е в пола
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демонстрират социалисти, демократи, имигранти, афроамериканци и всички навлеци, хора които са свикнали да живеят от социални права. А кой ще работи за тези права ?
66
5
 
0
 
! Отговори
he преди 7 години
Поне в тази сфера може да стигнем и изпредварим американците. Като изберем жен а за президент утре.
65
0
 
7
 
! Отговори
Teo преди 7 години
Поради причината, че е ден за размисъл и агитацията е забранена бих казал само - Казвам ти, дъще, сещай се снахо :) .
64
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Абе Господа журналисти,В тая епоха на информация, интернет, взамате та се информирайте мъъъъъничко !Не сте ли чували за Kellyanne Conwey, първата жена в историята на Америка, която беше менажер на кампанията на Доналд Тръмп ?Не е въпрос на пол както претендирате
63
1
 
16
 
! Отговори
коя? преди 7 години
Коя беше тази Хитлъри? Вече я забравих.
62
6
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
ДРУГАТА СЕДМИЦА И ТУКА ЩЕ ВИКАТ ДРУГАРИТЕ, ЧЕ ТО ТАКА НЕ МОЖЕЛО, НАРОДА ДА НЕ ИСКА СОЦИАЛИСТИ.
61
5
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
ДЕМОКРАЦИЯ, ДЕМОКРАЦИЯ, АМА СОЦИАЛИЗЪМ НЕ БИВА!
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В случая проблемът не беше, че е жена, а че е Килъри. Човек с твърде дълга политическа история и твърде много спорни моменти от кариерата й. Да не говорим и за някои направо престъпни. Но е вярно, това че САЩ е страната на неограничените възможности не е точно така. Има много и най-различни ограничения,за които естествено по филмите не се говори, но ги има.
59
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората показаха предния път, че могат да изберат и чернокож, ако е свястна жената,'що да не я изберат !?
58
1
 
19
 
! Отговори
Сорос пак е тук преди 7 години
Сорос пак е тук. Този път в "защита" на жените. Всички мой приятели са на мнение, че Сорос и неговите служители са служители на Сатаната. Тази статия много вероятно да е платена от него и писана по негова поръчка.
57
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Da taka e jena ne no maje da
56
0
 
32
 
! Отговори
Драскача на Статията преди 7 години
Драскача на Статията е малко тъпичик, неосведомен, с ниски морални качества. Хилари Клинтон драскачо е един от най-корумпираните политици на Америка. Тя гласува за всички войни, които Америка води и взе участие в подпалването на гражданските войни. Ако имаше правда в Америка тя най-вероятно щеше да бъде минимум с условна присъда и забрана да работи за Американското правителство. На тебе кой ти плати да бръщолевиш тоя феминизъм, Сорос ли?
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе, заблуден си - и при двата мандата Обама получи по-малко гласове и го направиха президент с по-малко гласове.
54
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 31 Тия ги разправяй там, където не са учили физиология. Когато жената е в период ще ги върши сщите, както мъжете, когато ги удари хормона. С една разлика - жените са 3-4 дни в месеца леко уязвими, а мъжете всеки ден и всеки час може да ги удари в "кръста"и да откачат като кучета. А за менопаузата - ами че мъжете са много по-уязвими от намаляването на хормоните им след 50 - направо са перко.
53
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не е проблема,че е жена, а точно каква жена е.Повечето жени в политиката не мога да ги нарека жени,в тях вече не е останало нищо женско или женствено,няма ги съчувствието,грижата,любовта,съпричастността,а за чувствителност просто е излишно да споменаваме.Политиката ги прави безчувствени ,алчни и лукави твари а това унищожава всичко човешко
52
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименХИЛЪРИ КЛИНТЪН ПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ В САЩ СЪС 150 ХИЛЯДИ ГЛАСА ПОВЕЧЕ ОТ ТРЪМП!!!--A стига бе? Ама верно ли? Значи все пак госпожа Клинтън ще бъде президента на най-демоктатичната страна на света. Това е чудесна новина. А на нас от няколко дни ни обясняват, че Тръмп бил станал президент, пфу, хибридни медии!
51
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако в щатите се гледаше народният вот, нито Обама трябваше да е президент, нито сега - другаря Тръмп. така че, драма няма. такава им е конституцията.