"Алт-райт" – крайнодесните поклонници на Тръмп

"Хайл Тръмп! Хайл - да живее нашата победа!"
23 ное 2016 21:45, Елка Василева
66
"Алт-райт" – крайнодесните поклонници на Тръмп
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

"Хайл Тръмп! Хайл - да живее нашата победа!" Заклинанията, отекващи във вашингтонската сграда "Роналд Рейгън" на две крачки от Белия дом, се посрещат с нацистки поздрави, отразяващи радикалните нагласи в едно маргинално крило от крайната десница в САЩ, пише Франс прес.

В събота, по-малко от две седмици след като бе избран Доналд Тръмп, симпатизанти на това хибридно движение, наречено "алт-райт" (от "алтернативна десница"), се събраха в американската столица, за да се насладят на момента и да помечтаят за една бяла, мъжествена и антиимигрантска Америка, скупчени около Ричард Спенсър - един от неформалните си лидери.

"В бъдеще алт-райт като интелектуален авангард ще може да допълва дейността на Тръмп", заяви от трибуната този трийсетгодишен политик, издокаран с елегантен костюм и също като редица негови спътници с "фашистка" подстрижка: бръснати слепоочия и прилежно сресан отгоре.

Тръмп впрочем положи усилия да се дистанцира от тези взривоопасни фенове. "Не искам да наелектризирам тази агитка и не признавам тази агитка", заяви той във вторник пред "Ню Йорк таймс".

Висшистът Спенсър, оглавяващ един слабоизвестен мозъчен център - Института за национална политика, е сред публичните лица на тази мъглявина, родена и процъфтяваща в интернет; негов съюзник е между другото и новият специален съветник на избрания президент Тръмп, Стив Банън.

"Идването на Тръмп промени разположението на силите. Движението алт-райт вижда в изборната му победа голям напредък, който отваря за тези хора път към широката публика - обяснява за АФП Никол Хемър, изследователка на екстремистките движения от Вирджинския университет. Това ги поставя на по-преден план и им вдъхва стремеж към повече политическа власт."

Включвало досега отделни групички, движението няма формална структура; то черпи идеи от традиционната крайна десница и от теорията за превъзходство на бялата раса, а в икономиката отрича свободния стокообмен.

"Според алт-райт за опазване на културата е необходимо народите в известна степен да бъдат разделени", писаха двама дейци, свързани с това движение, в манифест, публикуван през март на сайта Брайтбарт нюз, ръководен по това време от Банън.

Теоретици

Съвсем очаквано разделението трябва да е по расов и религиозен признак - движението, претендиращо за сродство с френската крайна десница и по-специално "Новите десни", гъмжи от псевдонаучни теории за предполагаема йерархия на различните раси и упорито мрази евреите и мюсюлманите.

"Срамота е за левицата да настоява за повече мюсюлмани имигранти. Левите са по-склонни тази болест да зарази нашето общество, отколкото да се пазят и те самите", заяви например на съботната среща във Вашингтон Кевин Макдоналд, пенсиониран професор психолог.

Култът към монолитната идентичност кара тези хора да отхвърлят и пазарната икономика, по традиция защитавана от Републиканската партия.

"Елитът на републиканците - хора с непоклатима вяра в свободния пазар, би се изкушил да събори някоя катедрала и да вдигне там търговски център, ако намери в това икономическа изгода", уверяват авторите на "манифеста", публикуван от Брайтбарт нюз.

По думите на Никол Хемър алт-райт предвижда най-вече "разкрасяване" на старите теории за превъзходство, към които се прикачва отказ от политическата коректност - това дава възможност за сближаване на крайностите, защото им предоставя "интелектуално оправдание".

"Свързва ги нещо различно от връзките между някогашните защитници на бялото превъзходство - идеята, че най-голяма заплаха за Америка е политическата коректност", обяснява анализаторката. И добавя: "Съответно расистките, антисемитските или женомразките изказвания може да бъдат представяни не като израз на омраза, а като акт на свобода".

Разграничаване

Някои доводи от кампанията на Доналд Тръмп със сигурност са допаднали на движението - републиканският кандидат връхлетя с гневни нападки свободния стокообмен, обеща да вдигне стена на границата с Мексико и призова да се забрани влизането на мюсюлмани в САЩ.

Освен това милиардерът намрази традиционния печат, охулван от алт-райт, и се прояви като привърженик на крайния мачизъм, култивиран от това движение, ненавиждащо феминизма.

В събота Спенсър спомена за "физическа обвързаност" с бъдещия американски президент - алт-райт бе "глава без тяло", а Тръмп - "един вид тяло без глава" в началото на своята кампания, обобщи той.

При всяко положение растящата популярност на алт-райт привлече вниманието на Тwitter, който закри доста акаунти, свързани с движението, включително този на Спенсър.

"В момента тече голяма чистка и те изчистват хората въз основа на техните възгледи", коментира той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е велик!
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен41Не Путин е велик,а западните поитици са наивни и некадърни.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До еделвайсТе,проруските и руските "съветници"на Борисов си свършиха работа преди изборите.Подведоха го,най елементарно.
27
0
 
2
 
! Отговори
Синът на жена ти преди 7 години
Само едно решение, ако трябва да съм честен фамове.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е велик!
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЛЯ бля специално за троловете !
24
0
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Най-сладко беше, че абсолютно нито една анкета не показваше победа за Тръмп. Обяснението е просто - в големите градове дето ги правят тия анкети е срам да се пишеш консерватор, така че бъдещите гласоподаватели са отговаряли, че се колебаят, не са решили, или откровено са лъгали че са за Хилари... подобаващо, защото и тя се е лъгала че ще става президент. И като са дошли изборите, колебаещото се мнозинство се е оказало не толкоз колебаещо се.
23
0
 
6
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Нямаше значение КОЙ брои гласовете! Е това беше най- интересното в изборите. Който и да ги броеше, както и да ги броеше - се виждаше че Тръмп ще ги спечели. Така беше и у нас. И никакви хакери не намесвайте, както и ничия "дълга" ръка. Тъкмо обратното- ръцете са къси - на досегашните МЕСТНИ политици. Ще се потвърди от следващите избори в редица държави.
22
1
 
3
 
! Отговори
въй преди 7 години
Няма такова нещо като "алт-райт" - това го измислиха медиите за да сложат всички, които са против системата под някакъв десен общ знаменател. Спенсър, пък, е някакъв перко псевдофашист. Но определено не е ръководител на никого, най-малко на хората, срещу които медиите искат да настроят хората.Dnes.bg не могат да останат назад, да преписват изфабрикуваните новини от Bloomberg :)Но както видяхме, въпреки месеците медиините манипулации (и в социалните мрежи), Тръмп пак спечели. Има надежнда
21
2
 
5
 
! Отговори
Гошо Мъд(р)ото преди 7 години
Ше почнат черните и мексиканските *** в Щатите сега предсмъртно да викат алт-Райд!
20
3
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Тръмп може и да не стане президент. Една *** вещица иска повторно преброяване в три щата. Могат да фалшифицират нещо. Твърди, че машините били хакнати, вероятно от руснаците. Лъжи на поразия, ама феновете на Хилъри и събраха два милиона долара за нула време.
19
1
 
10
 
! Отговори
Луна Лисa преди 7 години
Преди повече от 15 години бях шокиран от убеденото твърдение на един български ***, че: В България никога не е имало "баташко" клане, нито насилствено "помохамеданчване"! Сега като ви чета постовете, отново съм шокиран от вашето невежество. Мога само да заключа /както е казал Ботев/: "А вий сте, вий сте ***!
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 44Ти пък ако мислиш, че тръмп ще тръгне срещу тези фамилии значи си меко казано наивен.
17
2
 
0
 
! Отговори
52г, също надарен преди 7 години
До Секс, 27г, надарен"македонско ***", казваш, с ядрени оръжия, дето могат да приключат твоята и моята действителност, утре. Недей да се подвеждаш, батка, може и да оцелее някой *** в Сибир, ядрена война между САЩ и Русия = краят на мен и на теб, а и на цивилизованият свят изобщо. Това е проблемът с Тръмп И С ПУТИН.
16
4
 
0
 
! Отговори
разбрахме: преди 7 години
"Алт райт" е нещо като нашия БХК, ама не толкова агресивен
15
3
 
0
 
! Отговори
Гоцподин Мамбонго преди 7 години
Банда бедзработни мамуни върлюват из столица Бананго.Яжте ми бананата.Нгуана уна. Е.
14
12
 
2
 
! Отговори
aa преди 7 години
Утре Тръмп вади америка от НАТО, защото, видиш ли, не плащаме 2 перцента от бюджета, и ко стаа, държавите без собствени армии увисват, ама увисват здраво. А сега си слага и неонацисти за съветници. Браво, Америка, продължавайте по същия начин... Много шитява работа, и има изгледи доста големи за 3та световна война, сънародници. Дано се уплаши Доналд Дък от собствената си наглост, но знае ли човек.
13
1
 
2
 
! Отговори
Trump преди 7 години
tova e ot CNN= Clinton News Network.# 33 u rock:)))
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Райт, майт хората казаха кой ще кара влака.Който не му харесва, да го дyxa.И да му го полапа на Тръмп.
11
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БЯЛА АМЕРИКА БЕЗ ПЕЧ На баба ти.... сталинската пропагадна . Словения ,Словакия ,словени съществува от векове - СлОвени от слово иде, не на баба ти от... пропагандата . Още един ,,умен и красив,,