Близък изток за начинаещи: Ще се справи ли Тръмп?

Знае ли бъдещия президент на САЩ с какво се захваща?
24 ное 2016 22:19,
30
Близък изток за начинаещи: Ще се справи ли Тръмп?
Снимка: Reuters

Избраният президент на САЩ Доналд Тръмп каза много неща за външната политика, без всъщност да казва нищо. Неясните му изявления не дават голяма представа какъв ще е външнополитическият курс, който той наистина ще следва, и няма особени основания да се смята, че когато подходът му стане ясен, той ще е това, от което се нуждаят САЩ или светът.

Тръмп е бизнесмен, а не държавник. Той мисли за незабавните печалби и загуби и това си пролича в изявленията му, че американските съюзници трябва да имат по-голям принос в алиансите за сигурност. В период на нови предизвикателства и нарастващи заплахи придържането към този тесногръд, изолационистки подход едва ли ще доведе до нещо добро, коментира Шломо Бен-Ами, бивш израелски външен министър.

Един от регионите, който Тръмп няма да може да игнорира, е Близкият изток. САЩ ще бъдат въвлечени в кризата в Сирия, макар че там Тръмп няма особено голям избор. Все пак американските "умерени" джихадистки съюзници не са по-приемливи от президента Башар Асад, а т. нар. "Ислямска държава" още съвсем не е победена.

Бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, близък съветник на Тръмп и вероятен член на правителството му, определи разгрома на "Ислямска държава" като най-важния външнополитически приоритет на новата администрацията. Тръмп твърди, че знае "повече за "Ислямска държава" от генералите". Но това е малко вероятно. В крайна сметка, единственият начин да се разгроми напълно движение, което процъфтява в условията на хаос, е да се изградят силни и компетентни държави, а Тръмп няма нито достатъчно желание, нито търпение да направи това.

Ако Тръмп избере чисто военния подход, ще разбере, че всяка "победа" само отваря ново пространство за насилие и терор. Завладяването на Ракка и Мосул от ръководената от САЩ военна коалиция ще подобри позициите на Вашингтон сред сунитските му съюзници, но в същото време ще намали натиска върху оста Русия - Иран - Хизбула. След оттеглянето на "Ислямска държава" подкрепяните от Иран шиитски милиции ще започнат масово да убиват сунитите в Мосул". Сътресенията и натискът върху сунитите, които ще последват, ще подхранят още повече тероризма - било то на "Ислямска държава", било на съвсем нови групировки.

Какъвто и курс да поеме Тръмп в Сирия, той със сигурност ще е повлиян от руския президент Владимир Путин. Тръмп трябва да откъсне САЩ от зависимостта им от Русия във войната в Сирия, за да парира усилията на Путин да използва позициите си в Сирия за увеличаване на влиянието си по въпроса за Украйна.

Разбира се, не е сигурно, че Тръмп ще пожелае да се противопостави на Путин, за когото избраният президент се изрази с възхищение. Но американските висши военни и висши служители в областта на сигурността, както и републикански сенатори като Джон Маккейн най-вероятно няма да позволят на Тръмп да "върне величието на Русия", като се предаде и по въпроса за Сирия, и за Украйна. Ако се отстъпи за Украйна, това само ще засили позициите на Русия в район, който тя смята за своя "сфера на влияние", а това би могло да доведе до разпадане на НАТО.

Ако се съди по изявленията му по време на предизборната кампания, Тръмп може би не се притеснява от разпадането на НАТО - или на който и да било съюз за сигурност на САЩ, поне не и засега. Но резултатите може да са катастрофални, не на последно място защото липсата на американски гаранции и структури за сигурност може да стимулира разпространението на ядреното оръжие.

Особено тревожно е обещанието на Тръмп да суспендира споразумението за иранската ядрена програма. Иран е подготвил Хизбула като свой силен съюзник, който да действа вместо него в ситуации, в които трябва да отвърне на ударите на враговете му. Още повече, че суспендирането на споразумението за нула време ще превърне Иран в ядрена сила. В регион без система за обща сигурност терористични групи лесно могат да се сдобият с прости ядрени устройства.

Като се има предвид всичко това, ще е благоразумно онези съюзници на САЩ в Близкия изток, с които са влошени отношенията - Саудитска Арабия, Египет и Израел, да престанат да се противопоставят на споразумението с Иран, а вместо това да насърчат Тръмп да го запази. Също така обещанието на Тръмп да намали финансирането за чужди съюзници като елемент от по-общата му стратегия "Америка преди всичко" би трябвало да охлади радостта им от неговата победа.

Друг "отчужден" съюзник, който може да формира решенията на Тръмп за Близкия изток, е Турция, която през последните месеци се опитва да подобри отношенията си с Русия. За да спаси двустранните отношения, Тръмп ще трябва да жертва партньорството на САЩ с кюрдите, чиито военни отряди в Сирия и Ирак са най-надеждните съюзници на Вашингтон в битките за Мосул и Ракка.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган може и да иска "Ислямска държава" да бъде разгромена, но още по-силно иска да съсече амбициите на кюрдите за самоуправление. Възнаграждаването на кюрдите за помощта им чрез подкрепяне на усилията им за създаване на държава ще е толкова неприемливо, че за да го предотврати, Ердоган може дори да се опита да осуети поражението на "Ислямска държава". Когато към това се прибави и опозицията по този въпрос от страна на Ирак, Сирия и Иран, става ясно, че кюрдската независимост не е част от играта.

Но създаването на палестинска държава би трябвало да бъде. И Тръмп почти го каза, макар и по своя хаотичен начин, и така подхрани надеждите на някои палестинци, че избирането му може в крайна сметка да сработи в тяхна полза. Фанатичното заселническо движение в Израел обаче е останало с точно обратното впечатление и смята, че победата на Тръмп е разрешение за неограничено разширяване на селищата на палестинските земи.

В крайна сметка, начинът, по който Тръмп ще използва влиянието на САЩ в израелско-палестинския конфликт - единствения проблем в Близкия изток, по който американското влияние е безспорно, може да зависи от това, което се случва там, на място. И по-конкретно, офанзивата за изграждане на селища може да завърши с особено жестока трета палестинска интифада.

Но Тръмп не бива да чака да се стигне до криза, която да му налага дневен ред. Вместо това трябва да признае, че в момента, повече от всякога след 1948 г., сунитските съюзници, охладнели към САЩ, имат силен стимул да се помирят с Израел и да си сътрудничат с него по регионалната сигурност, както и че такова споразумение може да бъде легитимно само при създаване на палестинска държава. Като се има предвид, че това ще подпомогне и помирението на САЩ с арабските страни, в интерес на американската национална сигурност Тръмп не трябва да се колебае да поеме инициативата.

*Шломо Бен-Ами е бивш израелски външен министър. Той е вицепрезидент на Международния център за мир в Толедо. Автор е на книгата "Белезите на войната; раните на мира: Израелско-арабската трагедия".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спрете да се хабите да пишете глупости. Никой не вярва на евтина еврейска блумбергова прропаганда.
23
0
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До Anonimen 15Не само това! От делегатите на републиканците вече поне 5 са заявили, че няма да гласуват за Тръмп!?? Така, че докато не мине гласуването ще е истерия!
22
2
 
1
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
Не разбрах, Борянчето ли е писало тази боза, или я преписало от някой либерастки *** като Ню Йорк Таймс!????
21
3
 
10
 
! Отговори
Ууууууу преди 7 години
Бойко Борисов е национален предател и трябва да бъде съден по законите на Левски.Всички знаем какво наказание е искал Апостола за предателите ...
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Назначавайки за шев на ЦРУ еврйската пионка Майк Помпео,Тръмп показва че няма да има драматична промяна на политиката на САЩ в близкият изток, по всяка вероятност ще има такава промяна само към държавите от Латинскса Америка
19
4
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
"Анализ" на един евреин ....Много лъжи. Много внушения. Малко истини.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конкретно за идил Тръмп ясно е заявявал в ефир, че предпочита да се разбере с Асад по този въпрос
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
интересно каква е целта на нашите медии да плюят от сутрин до вечер по американския президент, който го избра американския народ впрочем. няма да стигнат далече гаранция, това не се забравя
16
1
 
19
 
! Отговори
адс преди 7 години
Тръмп е много по-напред с материала от бонго. Не се бойте за него. Страхувайте се за европа с лидери като меркел и юдея Шулц.
15
4
 
13
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 7 години
Дреме му на Доналд какво мислите за него и какви мисли и действия му слагате. Ако е пич много скоро ще разберете. А ако е михлюз като куклата Обама ще проличи, но тогава ще има сътресения. Не случайно Калифорния насрочи референдум за излкизане от САЩ. САЩ е пред колапс. Икономиката е в рецесия и то невиждана.Бих казал - понятието САЩ в момента е един голям розов балон на който му трябва самоедна малка игличка за да го спука. Апропо и в САЩ над 70 процента всичко е произведено в Китай.
14
2
 
8
 
! Отговори
Anonimen преди 7 години
Още не е минало да спечели Хилъри. Искат повторно броене в 3 щата. Системите били хакнати. Може сега да го хакнат и да изкарат, че Хилъри печели.
13
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При всички положения ще се справи по - добре от трагедията Обама, който натвори такива поразии за чудо и приказ!
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не му трябва много да разбира, достатъчно е да си събере войските и базите от цял свят и нещата рязко ще се подобрят.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отговарям: Не не може! Бай трябва да му помогне.
10
1
 
13
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Само подкрепата на връщането на светски режими в тези нарочно разнебитени държави от бившите наследници на робовладелците от Южните щати ще даде спокойствие на района и Европа! На пук на споменатите по-горе, Тръп ще успее и ще светът ще се промени!
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шломо ...ами ще трябва да се оправяте сами в Израел...да та *** у шломавия
8
1
 
0
 
! Отговори
Shano преди 7 години
Isliamska darjava shte bade "pobedena" kato se razpredeli tortata I robite,dotogava Trump moje se koncentrira varhu golf umeniata si.
7
0
 
16
 
! Отговори
MrTau преди 7 години
Такаа, Тръмп не случайно спомена по-рано, че няма да дава никаква информация на терористите какво мисли да прави с тях. Доказано успешен ръководител на бизнес за милиарди е, така, че много малко държавници в световен мащаб изобщо магат да се сравняват с него.
6
0
 
7
 
! Отговори
456 преди 7 години
До Анонимен 5Щото ти много я разбираш политиката,даже и акъл на американския президент даваш!! Ама може ли да си толкова жалък комплексар???
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сенаторите май ще му опънат юздите ,щото май има нужда от това. А ,че от политика нищо не разбира вече и малките деца знаят!