А ако Тръмп разиграва руснаците, както разиграваше медиите?

"Вашингтон пост": Може би е по-добре съперниците да те мислят за некадърник
5 яну 2017 22:20, Елка Василева
123
А ако Тръмп разиграва руснаците, както разиграваше медиите?
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Не е ли по-добре съперниците ти да те мислят за некадърник и да не те вземат на сериозно, при положение че ти всъщност си талантлив, амбициозен и готов да нанесеш удар? Да те мислят за глуповат и неориентиран, когато всъщност имаш план?

А ако избраният за президент Доналд Тръмп разиграва руснаците и Владимир Путин също толкова ефикасно, както разиграваше медиите в САЩ през 2015 г. 2016 г.?

А ако бъдещият президент има стратегическо виждане, според което Китай, Иран и радикалните сунитски ислямисти са много по-голяма заплаха за националната сигурност на САЩ, отколкото е Русия? Дори Русия правилно да е възприемана като "не наш приятел", както се изрази лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл (републиканец от Кентъки) след наложените от президента Обама санкции, и да е "виновна, виновна, виновна" за намеса в нашите избори и тормоз на нашите дипломати, както смятаме аз и повечето консерватори?

Знам, че това предизвиква смях, пише Хю Хюит във"Вашингтон пост". Имам информация от първа ръка, че новият президент не е - или поне не е бил - запознат с въпроси като ядрената триада или разликата между Хамас и Хизбула. Общото, дълбоко вкоренено и вероятно непоколебимо мнение е, че той просто не е наясно с много аспекти на националната сигурност. От това мнение е лесно и опасно да се скочи към твърдението - "той е неподготвен, не може да се научи и не проявява интерес да се научи".

Това може и да е вярно. Но може би Тръмп е преди всичко предприемач, който ще внесе предприемачески навици и сила в президентството.

Работил съм за строителни предприемачи по големи проекти в продължение на три десетилетия. Адвокатската ми практика се основаваше на това да им помагам да разбират и да спазват сложните законови и регулиращи режими и да знам как работят Агенцията за защита на околната среда, Армейският инженерен корпус и Службата за риболова и дивата природа на САЩ.

"Как и кога получавам разрешителното и какво ще ми струва?" - това са въпросите, които повечето адвокати в областта на природните ресурси чуват от клиентите си, които притежават земя и които със сигурност биха могли да научат подробностите, но не им е било необходимо или не са искали. Те искаха да продължат със своя проект. Искаха той да се осъществи веднага.

За да бъдеш успешен строителен предприемач, трябва да си готов да действаш бързо, да рискуваш и винаги да търсиш следващата сделка. Понякога това значи замайваща промяна на курса и често - партньорство със стар конкурент, даже такъв, с когото сте кръстосвали шпаги. Следващата сделка винаги беше много по-важна от старата вражда. Само по себе си е стратегия да не бъдеш ограничен от миналите си битки или от предишни случаи.

От осем години отново и отново ни се повтаря, че при встъпването си в длъжност Обама е имал голяма стратегия. "Да ръководиш, без да си в предната редица" - това беше една от първоначалните й формулировки.

Каквото и окончателно определение да бъде дадено на продължителната проява на лекомислие, която в бъдещите мемоари ще бъде наречена "доктрината Обама", ние със сигурност знаем кои са жалоните по нейния път: едностранният отказ от противоракетната отбрана в Полша и Чехия; "рестартирането" с Русия; прибързаното изтегляне на войските на САЩ от Ирак през 2011 г.; неефективните реакции към изграждането на изкуствени острови от Пекин в Южнокитайско море; заличаването на червената линия в Сирия; нахлуването в Украйна и анексирането на Крим; Иран и Башар Асад тържествуват над развалините на сирийския град Алепо, а Европа е залята от бежанци; няма жизнеспособен "мирен процес" с участието на Израел и палестинците, но "аматьорите" все още са в Ракка и Мосул в Ирак и разпространяват своята омраза по света; Либия е разпокъсана; Венецуела е в развалини; Куба е възнаградена за продължаващия деспотизъм без намек за реформа. Списъкът може да продължи, дори да го ограничим до Северна Корея и иранската ядрена "сделка".

Ако това ви прилича на "голяма стратегия", вероятно е добре да се започне без на пръв поглед каквато и да е стратегия. Разбира се, всеки, който смята, че пенсионираният генерал от морската пехота Джеймс Матис, избран от Тръмп за министър на отбраната, не мисли за големия проблем, завещан от 44-ия на 45-ия президент на САЩ, в контекста на голяма стратегия, насочена към бавното и търпеливо възстановяване на американската сила и водачество, не внимава.

Ричард Никсън пристигна на Пенсилвания авеню 1600 с репутация, която беше толкова дълбоко белязана от 20-годишно противопоставяне на комунизма, че вероятно не би могъл да работи със Съветите, още по-малко с маоистите, включително самия Мао. Четири години по-късно той и Хенри Кисинджър бяха постигнали разведряване с едните и партньорство с другите, което преобърна всички очаквания на специалистите и академичната общност.

Нека поне да допуснем, че е възможно най-мрачно настроените специалисти и репортери да грешат за способността на Тръмп да управлява ефективно, така както всички ние сгрешихме за способността му да спечели. Не че преди не се е случвало учените глави напълно да грешат. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще го кажа още сега- САЩ ще се съгласят Крим да остане руски и ще вдигнат санкциите. После ще ви го припомня с дата, номер на коментара и име на статията.
25
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
31, онзи с мустачките го победиха и това беше! САЩ и Русия/СССР до ден днешен безчинстват и всяка година унищожават държави и избиват хиляди хора!!! ТОВА СА НАЙ-ЛОШИТЕ ДЪРЖАВИ В ИСТОРИЯТА. И нито една от тях не мисли доброто на Европа. Тръмп и Путин МРАЗЯТ Европа разбираш ли ме???
24
2
 
6
 
! Отговори
ЮДА ИСКАРИОТСКИ преди 7 години
Защо мислите ,че Вовата не е пич и не разбира тези неща ???? Да каже ли номера на личното и работното дело на Дони , а ???? За лаиците - става на въпрос за т.н. досиета :))))
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Явно жалките напъни срещу Тръмп продължават.Още малко остава и съвсем ще заглъхнат.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 27Най после се сетиха да спрат да пускат само и единствено соросорова пропаганда.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никой президент не е подготвен по всички въпроси. Затова ако е умен, ще си наеме умни съветници. И ще разглежда всеки проблем от различни посоки. Само нашия премиер е най умния, защото разбира от всичко:-)
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Може би е по-добре съперниците да те мислят за некадърник"А може би просто съперниците на Тръмп, тоест Обама, Клинтън, Вашингтон Поуст, останалите антитръмп-антируски медии и троловете им са пълни некадърници. Първата работа на Тръмп е да хвърли в кошчето всичките резолюции и санкции на Обама, да признае Крим, както сам го заяви и да ви се ре на рептилските физиономии.
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп не веднъж показа своята нескрита НЕНАВИСТ към Европа. Путин също. Тези ненормалници говорят за СФЕРИ НА ВЛИЯНИЕ. Знаете ли какво означава това? Да си разделят европейските държави на ЛИСТ ХАРТИЯ - като Сталин и Чърчил !!! Ако не ми вярвате изчакайте още ДВЕ ГОДИНИ и ще се обедите. ЕВРОПА Е ПРЕЦАКАНА. Антиевропейски партии се финансират от САЩ и от Русия.
18
4
 
11
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
А .Ако, Тръмп разиграва руснаците...Дупе да му е яко.... Малкия е с голям.....
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 11Вашингтон пост е вестника на зет му бе неинформиран.Не че нещо, де.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е гарант за световния мир в момента, а какъв е Тръмп, има време ще узнаем. Какво става с дълга на краварите и кога ще го връщат ? Туй кажете ?
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ако Исус се върне пак да ни избави? А ако астероид е приближил Земята и утре ни избие всичките? А ако на Вашингтон Поуст му секнат печалбите след като Тръмп встъпи в длъжност?
14
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп и Путин са две глави на една и съща змия! Целта на САЩ и Русия/СССР е да си делнат Европа и да ни превърнат в техни РОБИ ОТНОВО. Всички настоящи европейски правителства са васали или на САЩ или на Русия. Това трябва да СПРЕ. Да се обединим срещу ЗЛОТО
13
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже мой Путин искал да раздели Европа ! ?Путин ако поиска просто ще я вземе и то не половината. Xайде стига с тая пропаганда, че чичо Сам играе доброто ченге щото Путин искал да прилапа нещо си. Путин воювал в Украйна ако Путин воюваше в Украйна тая война щеше да приключи за 24 часа.
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е новият президент на САЩ.Това е положението.
11
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Нека поне да допуснем, че е възможно най-мрачно настроените специалисти и репортери да грешат за способността на Тръмп да управлява ефективно, така както всички ние сгрешихме за способността му да спечели."Само, че ние останалите, дето не сгрешихме и му вещаехме победа, ви казваме, че Тръмп ще разбие антируския модел на управление и ще промени към положително поведението на САЩ спрямо Русия. След победата на Тръмп трябваше просто да млъкнете, а сега храните илюзии, че щял да прецака Путин...
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ и Русия са двете най-зли имиперии съществували някога в историята на човечеството. Никоя друга империя като тези двете не е ИЗБИЛА и СЪСИПАЛА толкова много света като САЩ и Русия/СССР. ТЕ СА ЗЛО!!! Бог да пази ЕВРОПА
9
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ и Русия искат да разделят Европа на Източна и Западна, като през студената война!!! Тогава им беше най-добре! Затова ние трябва да ходим да се молим на Поднебесните за помощ защото само КИТАЙ със своите милиард и половина население може да унищожи двете империи на ЗЛОТО!!!
8
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ и Русия искат да се обединят и да унищожат европейската цивилизация!!! Европа има малко опции, но една от тях е да търси закрила от Поднебесната Империя.
7
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"А ако Тръмп разиграва руснаците, както разиграваше медиите?"Последната сламка, за която се е хванал вашингтонският удавник. Тръмп ще ви го тури на всичките кукловоди в Белия дом, запитайте се защо администрацията на Обама се опитва да минира мандата на Тръмп за му попречи да премахне санкциите срещу Русия. Надежда всяка тука оставете, Тръмп ще работи за стопляне на отношенията с Русия.