Обама на изпроводяк: Демокрацията ни не е даденост!

Американският президент заяви, че Америка е по-добра и силна от преди
11 яну 2017 08:41,
84
Обама на изпроводяк: Демокрацията ни не е даденост!
Снимка: Reuters

Американският президент Барак Обама бе приветстван с бурни овации от хиляди хора в Чикаго, събрали се да чуят прощалната му реч след осем години начело на САЩ, съобщи ДПА.

"Тази вечер е мой ред да кажа благодаря", започна речта си Обама. "Всеки ден се учех от вас. Вие ме направихте по-добър президент и по-добър човек", допълни той.

Речта на президента бе прекъсната от скандирания: "Още четири години!". "Няма как", отвърна Обама, цитиран от Асошиейтед прес.

"От всички нас зависи дали ще се справим с всички предизвикателства, пред които още сме изправени", каза Обама.

Президентът, чийто мандат приключва на 20 януари, смята, че САЩ имат огромен потенциал, "но той може да бъде реализиран само ако демокрацията ни работи. Само ако всички ние, независимо от коя партия сме, възстановим чувството си за обща цел, от каквато имаме отчаяна нужда точно в този момент".

Президентът на САЩ Барак Обама заяви вчера в прощалната си реч, че сега Америка "е по-добра и по-силна", отколкото преди осем години, когато е дошъл на власт и призова сънародниците си да поддържат демокрацията жива, съобщиха Франс прес и БТА

"Нашата демокрация е застрашена всеки път, когато я приемем за даденост", каза 55-годишният президент демократ, който след дни ще отстъпи поста на републиканеца Доналд Тръмп.

"Конституцията ни е забележителен подарък, но няма да има сила сама по себе си", подчерта той.

Прощалната реч на Обама в Чикаго бе рекапитулация на изпитанията и успехите, изпълнените и неспазените обещания през осемте му години в Белия дом, отбеляза Асошиейтед прес.

Първият чернокож президент на САЩ призна пред поддръжниците си, че избирането му на най-високия пост не е довело до пострасов ред, както мнозина са се надявали. Според Обама междурасовите отношения са много по-добри, отколкото преди 30 години, но все пак "не сме там, където трябва да бъдем".

САЩ имат огромен потенциал, "но той може да бъде реализиран само ако демокрацията ни работи. . . само ако всички ние, независимо от коя партия сме, възстановим чувството си за обща цел, от каквато имаме отчаяна нужда точно в този момент".

"Да, ние можем", заяви президентът, повтаряйки емблематичния си лозунг от 2008 година.

"Да, направихме го", бяха заключителните думи на Обама.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 69Ей, къФ анализатор, къФ социално-икономически гений си Анонимльо! Богатите сащианци били носели САЩ на раменете си!!! Велика мисъл! Гениално! А богатите от какво са богати бе?! Случайно да си чувал нещо за експлоатация на наемен труд? И за норма на "принадена" (не "добавена") стойност - поредното тъъпо коригиране на правилен термин, която показва степента на експлоатация. Ако ще да е пет педи в челото, без бедните работници, богатият изобщо няма да направи богатство!
47
1
 
6
 
! Отговори
Обама на изпроводяк: преди 7 години
- "След мен и потоп!"Както всеки политик: Не го слушайте, вижте какви ги е надробил!
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не ни информирате какви писмо е подписал отиващият си наш с още 16 други *** до Тръмп?!European allies to Trump: Putin does not want to make America great again ...Че от какъв зор трябва Путин да прави САЩ (не Америка) велика?!
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бонго - Джери пак говори небивалици от изкривената реалност в която живее. И господарите му вече почнаха да разбират колко е жалък горкия...!
44
2
 
17
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 7 години
Между другото, разследванията срещу "намесата" на Москва в изборите в САЩ се провеждат не от американските служби като ЦРУ, ФБР и т.н. Провеждат се от небезизвестната у нас фирма "Краун ейджънтс". Която не свърши никаква работа срещу корупцията в България и гушна 80 милиона паунда печалба.
43
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
55 ще приемаме, че Е ТАКА КАКТО СИ ОПИСАЛ И КАКВО ОТ ТОВА ЧЕ СЕ ИНФОРМИРАШ ОТ РУСИАНСКИТЕ САЙТОВЕ- ПОВТОРИЛ СИ ГИ- ПО ВАЖНОТО Е ЧЕ НЕ БЕДНИТЕ НОСЯТ КРАВАРИТЕ НА РАМЕНЕТЕ СИ, А БОГАТИТЕ, ИМАТ САМО В ДВА ЩАТА ПЛОСЪК ДАНЪК, А НА БОГАТИТЕ ИМ КЪСАТ АДНИЦИТЕ ОТ ДАНЪЦИ, МИНИМАЛНОТО ПОЧАСОВО ЗАПЛАЩАНЕ ВЪРВИ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЩАТА МЕЖДУ 7 ДОЛАРА И 16 ДОЛАРА НА ЧАС,САЩ СА ЕДНИ ОТ ЕДРИТЕ ДОНОРИ НА БЕДНИ ПРЕСЕЛНИЦИ, ИЛИ КАКТО АЛФА ГИ НАРИЧАТ- *** И ГЛАВОРЕЗИ...ДАЛИ БЯГА НЯКОЙ ОТ САЩ ЪЪ- НАТАМ БЯГАТ- ЗАЩО
42
2
 
19
 
! Отговори
Нобелова награда преди 7 години
Барак Хюсеин Обамата е унищожил повече погребални процесии, болници и училища и е убил повече сватбари, отколкото всички останали носители на Нобелова награда за мир, взети заедно!
41
2
 
17
 
! Отговори
трибунала в Хага преди 7 години
Защо трибунала в Хага не осъди Обама за хилядите убити и прокудени в Сирия, Ирак, Афганистан, Пакистан и Либия? В следствие на американските бомбардировки? За концлагера Гуантанамо? За расовата дискриминация в Сащ? За поддръжката на убийствения фашистки режим в Куев? За тоталното подслушване и следене на хората в цял свят, включително и на Ангела Меркел? За измъчванията на иракчани в иракския затвор Абу Граиб в Багдад? За създаването на ИД и въоръжаването и с американско оръжие?
40
1
 
20
 
! Отговори
демократор преди 7 години
Демокрация е, когато политиците гледат на нас като на заложници и ни дават в ръцете на алчните американски концерни. А ние имаме само правото да плащаме високите заплати на политиците.
39
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
русия е пред ФАЛИТ за 2016 са издухали единия от Двата си Резервни ФОНДОВЕ за 2017 ще замине и втория
38
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 7 години
А при нас е !!!
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceX и Етиопия не е Била колония поне не цялата тро,ле знаем *** ви взимат ама
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само дето е един от най-неуспешните, известен с подклаждането на войни, ИД, корупция, задкулисни игри, пицагейт, както и че страната му беше изпратена пред национална катастрофа заради дълговете си. Лозунгът му беше "промяна", а ги накара само още повече да затънат в блатото. Приказките му са на гол г*з чифте пищови.
35
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обама Мубама майната му да му мисли *** дехгите СВЪРШВАТ заминал е РЕЗЕРНИЯ ФОНД на руската ко4ина
34
4
 
20
 
! Отговори
торба с лъжи преди 7 години
Обама лъже за руските хакери. Както Обама лъжеше, че Хитлъри не е корумпирана. Както Обама лъжеше за фашистката хунта в Куев. Както Обама лъжеше, че Крим бил окупиран. Както Обама лъжеше, че ще закрие концлагера Гуантанамо. Както Обама лъжеше, че ще пребори расовата дискриминация в САЩ и убийствата на чернокожи от бели полицаи. Както Обама лъжеше, че не поддържа и не финансира главорезите от ИДИЛ. Както Обама лъжеше, че не подслушва Ангела Меркел.
33
3
 
13
 
! Отговори
в Кения преди 7 години
След речта си, Барак Хюсеин Обама избяга в Кения и потърси убежище в родното си село.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩЕ ГО ЗАБРАВЯТ СЛЕД ЕДИН МЕСЕЦ.
31
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 7 години
отиде си едно слугинче на корпорациите,не видях нещо да е направил за страната си,беше безличен служител,политиката на сащ не се промени,продължи унищожаването и завземането на петролни държави.Демокрация не съществува в сащ ,съществува правото на по-силния и по-богатия.Опитаха се да обезоръжат собствения си народ за да го контролират по-добре,не успяха,хората ги хвърлиха в трета глуха със гласа си,сори и чао
30
3
 
9
 
! Отговори
Циник до 42 преди 7 години
+ 100 ! Твоят коментар - казва всичко! Великия "демократизатор" на арабския свят си тръгва....и остава слугинажа Мурксул ханъм - да замита мръс*отията му под килима на европейците!
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Fuсk Obama's fake democracy.