Етични ли са срещите на Тръмп с босове на компании?

Обикновено президентите спазват дистанция, алармираха юристи
15 яну 2017 08:06, Петя Славова
58
Етични ли са срещите на Тръмп с босове на компании?
Снимка: архив, Reuters

Срещите на избрания президент на САЩ Доналд Тръмп с ръководители на компании, търсещи одобрението на властите за големи сливания, предизвикаха безпокойството на юристи, специализирани в сферата на етиката, поради опасността от размиване на бариерата между новия обитател на Белия дом и регулаторите, контролиращи многомилиардните сделки, предаде Асошиейтед прес.

Миналата седмица Тръмп се срещна с ръководителите на германската химическа компания Байер (Bayer) и американския гигант на хербицидите и генно модифицираните семена Монсанто (Monsanto), обявили сливането си в сделка за 57 милиарда долара, пише БТА.

Споразумението им вероятно ще трябва да получи одобрение от антитръстовите регулатори към министерството на правосъдието в администрацията на Тръмп. В четвъртък новоизбраният президент разговаря за работните места и с изпълнителния директор на американския телекомуникационен гигант Ей Ти енд Ти (AT&T), който се опитва да придобие Тайм Уорнър (Time Warner).

Обикновено президентите запазват дистанция от подобни проверки на регулаторите, за да не се появят съмнения за политическо влияние върху процеса, чиято цел е да се оцени отражението от сливането върху конкуренцията и потребителите. Частните срещи на Тръмп обаче предполагат, че той не е особено притеснен да изглежда близо до висящи сделки, изискващи одобрение от правителството, отбелязва АП.

"Вярно е, че министерството на правосъдието е към изпълнителната власт, но не е подходящо президентът да взима решения, свързани с регулатора - и със сигурност не от политически съображения", отбелязва Брус Грийн, професор по право в университета Фордъм, специализиран по въпросите на етиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕТИЧНИ СА СПОРЕД АМЕРИКАНЦИТЕ, А ТЕ РЕШАВАТ.
27
1
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До Бау"Еми очакваше се. Големия "не ламтящ" за пари бизнесмен всъщност ще защитава интересите на големите корпорации."ЕМИ ДА, АКО НЯКОЙ СИ Е ХАЛЮЦИНИРАЛ ЧЕ ЩЕ ГРАДИ КОМУНИЗМА ХАХА НИКОЙ НЕ ИСКА КОМУНИЗЪМ. Но някои "големи" корпорации ще останат с редуцирани интереси, защото много знаят.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименTwitter едва ли ще закрие профила точно на Тръмп. :))) А другата мрежа може да се закрие.
25
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп се очертава като голямо корумпе.
24
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 11напълно съм съгласен с казаното за тоя ненормалник Трумпета както и за опростачването на плебса което ако продължава със същите темпове то 3-та световна война е много по-близо от колкото човеците могат да си представят.А след това идва и краят на цивилизацията.Който прави днес деца прави бъдещи МЪЧЕНИЦИ.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Певицата Дженифър Холидей, която е сред звездите на Бродуей, отмени концерт в чест на встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп. Решението ѝ е вследствие на протести на чернокожи фенове на изпълнителката, както и на такива с обратна сексуална ориентация.Чернокожите, гейовете и лесбите мразят Мръмп.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хаха Байер и Монсато се сливат... ай честито на печелившите :))
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя албинос такива ще ги надроби че на американците ще им се стъжни.Точно както Боко мина като природно бедствие в Бг така ще е и в САЩ.Няма да се изненадам ако свърши в затвора.......
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доналде, няма страшно, и с Путин е така, от всякъде го заливат с помия, но той им разказва играта и реват като разпрани мекеренцата. Ти Доналде слушай батко си Владимир, дръж се за него и няма да сгрешиш.
19
1
 
6
 
! Отговори
Валентин преди 7 години
Планът за дневна помия трябва да се изпълнява: ако Тръмп не се беше срещал с бизнеса, щяха да пишат, че бизнесът го игнорира и не иска да работи с него.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и да направи Тръмп все нещо не е така, накриво било, нередно било. Ама не казват защо хората го избраха и че ненавиждат политическата класа и продажните медии. а нашите са най продажни, пишат поръчкови матриали даже и без пари, дето се вика вече ги праскат отзад за мерси
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 21 "Отсега почнаха да му търсят кусури. *** не спят."Като всеки смъртен,като мен и като теб,така и Тръмп си има кусури.Безгрешни са боговете.Да си чул Путин да има някакъв кусур или слабост?
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отсега почнаха да му търсят кусури. *** не спят.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо не разбирате вие. Има добри и лоши бизнесмени/олигарси,чорбаджии,крадци и т.н/Въпросът е да разбереш кой какъв е. Вземете за пример Путин. Вижте как вкара в затвора или изгони от страната лошите крадци-Березовски,Гусинки,Ходорковски. Путин мисли за народа и наказа изедниците.В същото време,добите крадци,пардон патриотични бизнесмени-Абрамович,Дерипска,Усманов,Вакселбрег,Фридман, и прочие с типични руски имена,нищо не им се случва и продължават да крадат,пардон да правят патриотичен бизнес
14
1
 
10
 
! Отговори
Zohan преди 7 години
Това, че предшествениците му спазвали дистанция за пред медиите не значи, че екипът им не влияе.
13
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп не е бонго и знае как се работи в бизнеса.
12
0
 
8
 
! Отговори
отец Маслинко преди 7 години
Много ясно чеда мои, че ще ги привика всичките директно, посредници не му трябват. Чиляка знае как стават нещата. Ние в нашата епархия се молим само да не си изтегли гаубиците.. че хептен ще останем по долни ***.мир вам
11
3
 
10
 
! Отговори
Бау преди 7 години
До 15Много дълго време се чудех как може българи с такава жар и плам да защитават и да говорят за лидери на чужди държави, които не дават и пет пари за България. Според мен това, че сме малка държава от, която нищо не зависи е проблема. Те искат да са на страната на някой силен водач и ако той побеждава, те ще побеждават също. Доста комплексиран начин на мислене.
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова разбирачи тука спрямо Хилари, Обама и Тръмп. Това форума на Фокс нюз ли е или на републиканците? Как успяват такива врели некипели да достигнат до България? Тъпот.ята се движи със скоростта на светлината вече....
9
14
 
6
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Да това същество е избран президент, няма формулировка която да е пасваща за него без да е цензурирана тука. Първият президент, който не е показал данъчна справка от 70-те, лъже като скъсан, обгражда се от лешояди мултимилионери и милиардери, които ще одерат кожите и на родителите си за да изкарат цент. Визия нула, етика.... Американски бай *** и тарикат. Прогресивното зат.ъпяване и масов безинтерес доведоха до това да има такъв ***.ил за лидер- за справка в Боросов и Ердоган