Тръмп полага клетва, 28 хиляди души го пазят

Церемонията по встъпването му ще е на 20-и януари
Обновена: 15 яну 2017 16:24 | 15 яну 2017 14:35, Петя Славова
52
Тръмп полага клетва, 28 хиляди души го пазят
Снимка: архив, Reuters

Около 28 000 агенти на Сикрит сървис, Националната гвардия и федералната полиция ще се грижат за сигурността във Вашингтон на 20 януари, когато Доналд Тръмп ще положи клетва като президент на Съединените щати, предаде Франс прес.

Нападения с камиони, дронове или самотни снайперисти са сред основните заплахи, за които са подготвени американските служби за сигурност преди официалните събития в петък, за които се очаква да се съберат около един милион души.

След нападенията срещу големи групи хора с камион в Ница, Франция, и в Берлин миналата година, американските власти взеха мерки, за да не допуснат подобни сценарии във Вашингтон. "Не ни е известно да има конкретна достоверна заплаха", каза министърът на вътрешната сигурност Джей Джонсън пред журналисти в силно охраняваната сграда, където петдесетина американски агенции съгласуват мерките за сигурност преди церемониите по встъпване в длъжност на Доналд Тръмп.

"Терористичната среда в света сега е много различна дори от 2013 г., когато Барак Обама положи клетва за втори мандат", продължи Джонсън. Той каза, че има риск от нападения, планирани и извършени от хора, които са по-скоро вдъхновени, отколкото направлявани от джихадистки мрежи. "Трябва да ни тревожи екстремизмът на наша земя, екстремизмът, роден в САЩ и действията на саморадикализирали се хора", добави той, цитиран от БТА.

Една от големите възможни заплахи е нападение с камион, който да се вреже в множеството. Периметърът ще бъде охраняван с тирове, самосвали и бетонобъркачки, за да не допуснем никакво навлизане на превозни средства без разрешение, продължи министърът, цитиран от АФП. Дългият списък на забранените предмети включва аерозоли, балони, велосипеди, лазерни фенерчета, и разбира се, оръжие и всичко, което наподобява оръжие.

Дроновете са забранени в небето на Вашингтон, но ние сме готови за възможността те да бъдат използвани и разполагаме с необходимата техника да им противодействаме, каза Джонсън.

Официалните прояви ще започнат в четвъртък с полагане на венци на Арлингтънското военно гробище. В петък Доналд Тръмп ще положи клетва пред Капитолия, където се очаква да се струпат между 700 000 и 900 000 души, включително 99 групи протестиращи.

На клетвата ще присъстват досегашният и новият президент, бивши президенти, министри, депутати и други високопоставени личности. След това ще има тържествено шествие по Пенсилвания авеню до Белия дом и балове по случай встъпването в длъжност на Тръмп. В събота във Вашингтонската катедрала ще бъде отслужена тържествена литургия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
още няколко дни напразни надежди за путинoпитеците
14
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е новият Путин. Огромно самолюбие, омраза към емигрантите, расизъм, и мания за величие.
13
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Егати и президента!Започва с фалстарт,още не встъпил в длъжност,а му лъснаха кирливите ризи.Компроматите ще валят тепърва,това е само началото.Другите си ги изработва той,самият-противоречи си непрекъснато,няма уменията на политик и държавник.Назначи свои бизки на най-високи постове в държавата?!Импийчмънт ще бъде решението,боя се.
12
7
 
8
 
! Отговори
няма да има промяна преди 7 години
Всеки кандидат приказва каквото хората искат да чуят, а след това прави каквото му наредят отгоре. Дори и в САЩ президента е просто кукла на конци - може да промени нещо козметично, за да замаже очите на някой избирател, но цялостната политика ще си остане същата.
11
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е пътник.
10
6
 
35
 
! Отговори
Кики преди 7 години
Ще се моля 20 януари да е тих и спокоен за Тръмп, защото се опасявам много. Американски президент с такова мислене се среща може би веднъж на 100 години! Опасността за Тръмп, която би могла да дойде отвътре е по страшна и от ИД!Дано светът този път да има късмет, за разлика от 1963г.
9
7
 
30
 
! Отговори
до Надя преди 7 години
Изглежда велик в сравнение с отрицателните величини Килъри и Обонго. Затова хората се подвеждат.А и показа кураж и воля за победа, като се изправи срещу медиите, вътрешната, републиканска опозиция, емигрантите, срещу десет пъти повечето пари в кампанията на Килъри, срещу собствения си имиджи на ***(с)ар и ***...
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да идва тоя 20ти че ми писна от "свободната" преса. Тая така наречена "свободна" преса явно беше на страната на Килари и нейните либерални подръжници. Толкова помия се изля че се чудя кой от кого се е учил - Работническо дело от Либералната преса или обратното....================И двете са се учили в едно и също училище.
7
3
 
23
 
! Отговори
haha преди 7 години
Да идва тоя 20ти че ми писна от "свободната" преса. Тая така наречена "свободна" преса явно беше на страната на Килари и нейните либерални подръжници. Толкова помия се изля че се чудя кой от кого се е учил - Работническо дело от Либералната преса или обратното....
6
5
 
10
 
! Отговори
Вярващ преди 7 години
Мисля че доста отдавна четох че черният президент на САЩ ще е последният...а той е Обама. Правете си изводите! Дано не стане,но...
5
2
 
21
 
! Отговори
Нас преди 7 години
Като чета коментарите,казвам само ,,надеждата умира последна ,, ! Дано не умре - надеждата !
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
щом цру вече са решили да го очистят тия 28 няма да помогнат. шоуто ще е велико
3
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последната ни надежда е в този човек.Дано не ни предади е той. И нека визите паднат искаме и ние да видим свят. И американската мечта.
2
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Велик!В БГ Тръмп е смятан за Месия
1
2
 
34
 
! Отговори
Пако преди 7 години
Ще се опитат да го очистят рано или късно. Както навремето се случи с Кенеди, за съжаление успешно.