Как Тръмп се превърна от знаменитост в президент на САЩ

Политическите му амбиции датират поне от... 1988 г.
16 яну 2017 22:22, Елка Василева
113
Как Тръмп се превърна от знаменитост в президент на САЩ
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

По-малко от 17 месеца бяха достатъчни за Доналд Дж. Тръмп, за да превземе Белия дом в битка с противници, бленуващи за това от години. Но политическите амбиции на милиардера ексцентрик датират поне от . . . 1988 г., пише Франс прес.

Разбрахме го от предаването на телевизионната звезда Опра Уинфри. "Ако тръгна в тази посока, е твърде възможно да спечеля, защото на хората им е писнало да гледат как този и онзи разграбват САЩ", кротко изрича тогава светлокестенявият търговец с недвижими имоти, чиято усмивка толкова често краси първите страници на нюйоркските таблоиди.

Авторът на бестселъра "Изкуството на сделката" е на 42. Всъщност той решава да не участва в тогавашните избори - но семето вече е посято.

Началото

Идва 1999 г. - време за ребелот. Този път Доналд Тръмп прави нова стъпка. Напуска републиканците с намерението да грабне номинацията на малката Реформистка партия, избирайки курс между лявото и дясното, за да брани "хората на труда". След четири месеца обаче се отказва.

Същевременно магнатът шлифова патриотичното говорене с протекционистки уклон, което ще му осигури успех 17 години по-късно. Милиардерът заклеймява страните, които "мамят" САЩ в международната търговия - Германия, Япония и . . . Франция, "един ужасен партньор".

Прехвърляме се бързо към месец юни 2015 г. Надпреварата за Белия дом е в разгара си. Демократите Хилари Клинтън и Бърни Сандърс, както и 11 републиканци, сред които Джеб Буш, Марко Рубио и Тед Круз, вече се борят за номинациите на своите партии.

Във фоайето на "Тръмп тауър" в Манхатън Доналд Тръмп обявява намерението си да участва в президентските избори и обещава "да върне величието на Америка". Месец преди това името му не се споменава в проучванията. Разбрали за кандидатурата му, коментатори и чуждестранни дипломати се подсмихват.

През юли той за пръв път излиза начело в една анкета. Кандидатурата му - досущ като блокбъстър, предизвиква бурни спорове и дъжд от нападки, но Господин Тръмп никога не се извинява и не слиза от екраните на новинарските канали.

Политическата класа е шокирана, когато на 7 декември 2015 г., малко след атентатите в Париж, той предлага да се затворят границите за мюсюлмани. Това изстрелва популярния вече "Доналд" още по-нагоре в допитванията с 25, после 30, после 35 на сто сред участниците с републикански нагласи.

Първичните избори

В навечерието на първичните избори, през февруари 2016 г., "твърдият" републикански електорат е убеден, че кандидатът популист - с други думи, противникът на системата и елитите, ще достигне този таван от 30-35 процента и ще остане там. А накрая някой ще обедини останалата част от партията и ще спечели двубоя с Доналд Тръмп.

Партията обаче е обзета от гражданска война и сякаш понесена от вълната на протест срещу елитите, олицетворявана от Доналд Тръмп и Тед Круз - сенатор от "Чаеното парти". На 1 февруари 2016 г. тексасецът се класира първи на партийните събрания в щата Айова.

За всеобщо учудване продължаващите първични избори се превръщат в рядко ожесточено състезание между тези две фигури, охулвани от своите противници в партията. Милиони пропиляват напразно поддръжниците на призива "Всеки друг, но не и Тръмп". През май нещата приключват с победа на милиардера.

Войнствено настроен, той приема номинацията през юли и отправя зов за съдействие под лозунга "Америка преди всичко!".

Срещу Клинтън

Тактиката му остава непроменена в битката с кандидатката на демократите, по-щедро финансирана и подкрепяна от популярния Барак Обама. Републиканецът събира дивиденти от обществения гняв, развихрил се в САЩ. И все по-силно сплотява своята партия.

Пред стотиците хиляди американци, които идват да го слушат по митинги, той описва Хилари Клинтън като радетелка за елита, свързана с Уолстрийт, защитничка на статуквото и бъдеща затворничка заради аферата с нейните имейли.

Седемдесетгодишният кандидат се възползва без притеснение от прилошаването, сполетяло през септември 68-годишната жена, бивш държавен секретар.

Но все така изостава в анкетите сред населението. Съперничката му взема връх в трите телевизионни дебата, а той се забърква в препирни с роднините на убит войник мюсюлманин, с бивша Мис Вселена и в спорове ту около данъчната декларация, ту около фондацията му.

Месец преди изборите Републиканската партия открито се примирява с перспективата да изгуби Белия дом, след като е изровен видеозапис от 2005 г., на който Доналд Тръмп се хвали, че хваща жените за интимните им части.

Но в последните седмици късметът напуска фаворитката. На 7 октомври Уикилийкс започва да публикува хакнати имейли на Джон Подеста, оглавяващ предизборния й щаб. Изложени са на показ архивите около кандидатурата на Клинтън - частна кореспонденция, пълна с всевъзможни разкрития за цинизма и задните мисли, свързани с една политическа инициатива.

Междувременно ФБР изненадващо възкресява аферата за имейлите; всичко това е съкрушителен удар за кандидатката, чийто глас вече не се чува.

Съчетани, полемиката срещу Клинтън и посланието за промяна на Доналд Тръмп дават на магната възможност да изтъкне разликите между двете кандидатури. Светът вижда с почуда как предпочели някога Барак Обама бели избиратели от народните класи са гласували този път малко по-охотно за кандидата на републиканците.

Милиардерът също е изненадан. "Смятах, че съм изгубил", сподели той и призна, че съзнателно е наел малка заличка за вечерното си изборно парти в Ню Йорк.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
7
 
! Отговори
До 59 преди 7 години
Сори ама той изиска да му направят одит и реалните му активи т.е. това което е кеш и недвижимо имущество е малко над 8 милиарда долара....закъснял си с плюенето побе 2 месеца тъй като по американските медии го използваха това и дикиш не хвана.
69
3
 
13
 
! Отговори
ххх преди 7 години
Когато мъж хване жена за интимните части бе тя да протестира е скандал..но когато мъж хваща мъж за интимните части това е толерантност и е нормално всекидневие....да ви имам евролесбогейпедалоатлантическите ценности.
68
3
 
9
 
! Отговори
НЕПРИМИРИМ преди 7 години
Адмираций за Самурая!!!!! бих добавил че КРЕЩЯЩО има нужда от такива политици и в Европа а да не говорим за България!!! но не всяка майка ражда мъжкари - не говоря за мъже! в световен мащаб имаме нужда от кардинални промени и от вземане на КАТЕГОРИЧНИ промени зада се понаместят поне малко нещата.
67
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До socialen 77А кой избра Обама бе клепоух??Виетнамците ли?
66
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До samuraq 78Ти си ***/а и Трумпета е *** та за това и се харесвате.
65
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ли, ами както *** стана Шогун в Бг, с прости хора които си търсят себеподобен.А после кой ще оправя кашите след техните зулуми не ги интересува.Но всъщност техните деца ще плащат със страданията си за това което слабоумните им родители са сътворили....
64
4
 
3
 
! Отговори
samuraq преди 7 години
dobre 4e se poqvi toq tramp,za6to i kak e qsno na vsi4ki!amerikancite sa 6tastlivi,pa makar i da si razigravat protesti za raznoobrazie.noooooo na tozi obarkan svqt mu trqbvat o6te mnogo trampovci, samo 4e sa izkliu4itelna rqdkost.ZA6TO.......VSE PO RQDKO IMA MAWE SAS TOLKOVA KATEGORI4NO MNENIE I POVEDENIE KOETO DA OTSTOQVA I DA IMA SMELOSTTA DA KRITIKUVA I DA KAWE NE6TATA TAKIVA KAKVITI SA NA VISOK GLAS! DA E RE6EN NA PUK NA SVETOVNOTO STATUKVO DA PREDPRIEME REVOLIUCIONNI SVETOVNI PROMENI -
63
6
 
2
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Провалената политика на Обама е Виновникът за избора на Тръмп.
62
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повече ни интересува как филмчето Симпсън предвиди избирането на Тръмп. Във същото филмче през 2030 г. Тръмп, който вече е на 84 г. бяга от страната оставяйки САЩ във някакъв още по-космически невъзможен за изплащане дълг.
61
5
 
3
 
! Отговори
до Анонимен 74 преди 7 години
И как предлагаш Путин да ги затегне тия 30 милиона мюсюлмани и роми да не пият бояришник някакви идеи ?
60
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 71"Тръмп е един плагиат на кремълската политика."Сигурно имаш предвид че русия приложи високотехнологични санкции на САЩ и плагиата САЩ да не останат по-назад наложиха подобни санкции на Русия, естествено с нулев ефект върху великата руска икономика, която може да изхрани 10 милиарда души за 1000 години само с една година работа на yшанковия материал, стига да има достатъчно бояришник под ръка.
59
2
 
2
 
! Отговори
М, да ... преди 7 години
Тръмп е комунист! -----------------------Абсурд!
58
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мистър Тръмп, махнете санкциите на Путин, защото в противен случай алкохолизираните мужици ще почнат да умират като мухи винарки.
57
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В сравнение с Путин Тръмп е един сополанко, да не кажем че Тръмп е един плагиат на кремълската политика.
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 59 АнонименОпределено не ги е окрал кат ГЕРБерите и в офшорни сметки изнесъл! Нито ги и раздал да си плаща бандитски дългаве, а след него има резултат видим! Рисков Бизнесмен е Тръмп! Играч с голям мащаб!
55
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко много шум е и какво толкова, първите демократи са индианците избирали са си вожда най - демократично. Иначе краварите много разбират от бизнес, дълга им расте ли расте.
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аман от този русия снежен дядо мраз! На всякьде дядо мраз та дядо мраз.
53
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 56Така. Гласуваха за него........провинциалисти като теб.Такива които живеят по горите и освен да завиждат и хейтят за друго не стават.Такива "гласуваха" и за Тиквуня през 2009-та а сега ревът като сарански мечки.
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как Меркел се превърна от партийна секретарка в канцлер на 28 държави не мога разбера, какъв Тръмп ви гони и кой се интересува от тоя реднекс.
51
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е комунист!