Как Тръмп се превърна от знаменитост в президент на САЩ

Политическите му амбиции датират поне от... 1988 г.
16 яну 2017 22:22, Елка Василева
113
Как Тръмп се превърна от знаменитост в президент на САЩ
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

По-малко от 17 месеца бяха достатъчни за Доналд Дж. Тръмп, за да превземе Белия дом в битка с противници, бленуващи за това от години. Но политическите амбиции на милиардера ексцентрик датират поне от . . . 1988 г., пише Франс прес.

Разбрахме го от предаването на телевизионната звезда Опра Уинфри. "Ако тръгна в тази посока, е твърде възможно да спечеля, защото на хората им е писнало да гледат как този и онзи разграбват САЩ", кротко изрича тогава светлокестенявият търговец с недвижими имоти, чиято усмивка толкова често краси първите страници на нюйоркските таблоиди.

Авторът на бестселъра "Изкуството на сделката" е на 42. Всъщност той решава да не участва в тогавашните избори - но семето вече е посято.

Началото

Идва 1999 г. - време за ребелот. Този път Доналд Тръмп прави нова стъпка. Напуска републиканците с намерението да грабне номинацията на малката Реформистка партия, избирайки курс между лявото и дясното, за да брани "хората на труда". След четири месеца обаче се отказва.

Същевременно магнатът шлифова патриотичното говорене с протекционистки уклон, което ще му осигури успех 17 години по-късно. Милиардерът заклеймява страните, които "мамят" САЩ в международната търговия - Германия, Япония и . . . Франция, "един ужасен партньор".

Прехвърляме се бързо към месец юни 2015 г. Надпреварата за Белия дом е в разгара си. Демократите Хилари Клинтън и Бърни Сандърс, както и 11 републиканци, сред които Джеб Буш, Марко Рубио и Тед Круз, вече се борят за номинациите на своите партии.

Във фоайето на "Тръмп тауър" в Манхатън Доналд Тръмп обявява намерението си да участва в президентските избори и обещава "да върне величието на Америка". Месец преди това името му не се споменава в проучванията. Разбрали за кандидатурата му, коментатори и чуждестранни дипломати се подсмихват.

През юли той за пръв път излиза начело в една анкета. Кандидатурата му - досущ като блокбъстър, предизвиква бурни спорове и дъжд от нападки, но Господин Тръмп никога не се извинява и не слиза от екраните на новинарските канали.

Политическата класа е шокирана, когато на 7 декември 2015 г., малко след атентатите в Париж, той предлага да се затворят границите за мюсюлмани. Това изстрелва популярния вече "Доналд" още по-нагоре в допитванията с 25, после 30, после 35 на сто сред участниците с републикански нагласи.

Първичните избори

В навечерието на първичните избори, през февруари 2016 г., "твърдият" републикански електорат е убеден, че кандидатът популист - с други думи, противникът на системата и елитите, ще достигне този таван от 30-35 процента и ще остане там. А накрая някой ще обедини останалата част от партията и ще спечели двубоя с Доналд Тръмп.

Партията обаче е обзета от гражданска война и сякаш понесена от вълната на протест срещу елитите, олицетворявана от Доналд Тръмп и Тед Круз - сенатор от "Чаеното парти". На 1 февруари 2016 г. тексасецът се класира първи на партийните събрания в щата Айова.

За всеобщо учудване продължаващите първични избори се превръщат в рядко ожесточено състезание между тези две фигури, охулвани от своите противници в партията. Милиони пропиляват напразно поддръжниците на призива "Всеки друг, но не и Тръмп". През май нещата приключват с победа на милиардера.

Войнствено настроен, той приема номинацията през юли и отправя зов за съдействие под лозунга "Америка преди всичко!".

Срещу Клинтън

Тактиката му остава непроменена в битката с кандидатката на демократите, по-щедро финансирана и подкрепяна от популярния Барак Обама. Републиканецът събира дивиденти от обществения гняв, развихрил се в САЩ. И все по-силно сплотява своята партия.

Пред стотиците хиляди американци, които идват да го слушат по митинги, той описва Хилари Клинтън като радетелка за елита, свързана с Уолстрийт, защитничка на статуквото и бъдеща затворничка заради аферата с нейните имейли.

Седемдесетгодишният кандидат се възползва без притеснение от прилошаването, сполетяло през септември 68-годишната жена, бивш държавен секретар.

Но все така изостава в анкетите сред населението. Съперничката му взема връх в трите телевизионни дебата, а той се забърква в препирни с роднините на убит войник мюсюлманин, с бивша Мис Вселена и в спорове ту около данъчната декларация, ту около фондацията му.

Месец преди изборите Републиканската партия открито се примирява с перспективата да изгуби Белия дом, след като е изровен видеозапис от 2005 г., на който Доналд Тръмп се хвали, че хваща жените за интимните им части.

Но в последните седмици късметът напуска фаворитката. На 7 октомври Уикилийкс започва да публикува хакнати имейли на Джон Подеста, оглавяващ предизборния й щаб. Изложени са на показ архивите около кандидатурата на Клинтън - частна кореспонденция, пълна с всевъзможни разкрития за цинизма и задните мисли, свързани с една политическа инициатива.

Междувременно ФБР изненадващо възкресява аферата за имейлите; всичко това е съкрушителен удар за кандидатката, чийто глас вече не се чува.

Съчетани, полемиката срещу Клинтън и посланието за промяна на Доналд Тръмп дават на магната възможност да изтъкне разликите между двете кандидатури. Светът вижда с почуда как предпочели някога Барак Обама бели избиратели от народните класи са гласували този път малко по-охотно за кандидата на републиканците.

Милиардерът също е изненадан. "Смятах, че съм изгубил", сподели той и призна, че съзнателно е наел малка заличка за вечерното си изборно парти в Ню Йорк.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо направиха разкрититята ли се питате. Bреме беше да махнат Обонго преди да е да е забъркал третата световна. Pуски хакери едно друго, приказки за децата от хиляда и една нощи.
29
5
 
1
 
! Отговори
ЗА 28 преди 7 години
До АнонименКОИ СА ЛИБЕРАЛИТЕ? В САЩ НЯМА ТАКАВА ПАРТИЯ. ДА НЕ СПОМЕНАВАШ ХАЛЮЦИНАЦИИТЕ НА РУСКИТЕ СЛУЖБИ?
28
4
 
4
 
! Отговори
за 29 преди 7 години
До АнонименКОЙ ТЕ Е КАРАЛ ДА КУПУВАШ КОЛИ ВТОРА УПОТРЕБА? КУПУВАЙ СИ НОВИ КОЛИ БЕ. СОЦИАЛИЗМА НАЛИ ТЕ НАПРАВИ БОГАТ ЗАЩО НЯМАШ ПАРИ? ЕТО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ОЛИГАРСИ КАРАТ САМО НОВИ ЗАПАДНИ КОЛИ. С ТВОИТЕ ПАРИ КУПЕНИ ВПРОЧЕМ
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой хакна Сноудън, хайде стига с тия хакнати имейли някой реши да направи разкрития, но казаха че са хакнати за да няма пострадали.
26
2
 
15
 
! Отговори
Тръмпинатор преди 7 години
Как спечели Тръмп? Голяма мистерия - как така хората подкрепиха политически кандидат който не може да бъде подкупен, заплашен, изнудван или дори изложен от медийни скандали? Как така подкрепиха кандидат, който най-сетне обърна внимание на гръбнака на САЩ, а не се вайкаше за разнородни малцинства и не насаждаше расова неприязън за щяло и нещяло? Как така подкрепиха ново лице, а не вещицата-убийца дето президентството го имаше за брачна привилегия?Да се чуди човек, нали?
25
2
 
5
 
! Отговори
Мъдрецът Кошо преди 7 години
До Надя. Права си няма как от бял да стана черен. И няма как да запаля половината свят. И да ви натреса *** в Европа. Голям е Обама?
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изкупихме им колите втора употреба, затвориха ни двата реактора и още много. Cега ни лук яли, ни лук мирисали ще закрият ЕС а *** още вярват в светлото бъдеще.
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп изнесе превъзходна реч направо ги помля, а какъв е смисъла да четем тоя буламач не мога да разбера. Тръмп не се превърна, а използва слабостите и грешките на либералите, а те допуснаха страшно много грешки.
22
22
 
3
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Никога няма да стигне нивото на Барак Обама!Няма по-добър президент от него!
21
11
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Думите на Тръмп са изопачавани от разни скодоумни медии, предимно руски и преписващи от руските бг медии.
20
2
 
5
 
! Отговори
Мъдрецът Кошо преди 7 години
Всичко е пари и власт. Той ги има и двете... в цял свят пари се правят като прекарваш другия.... а власта е , другия да няма на кого да се оплаче ... дано има силата и смелостта да направи нещо за хората.
19
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕДИНСТВЕНИЯ ПОЛИТИК ОТ БЪЛГАРИЯ С КОЙТО ДОНАЛД ТРЪМП РАЗГОВАРЯ Е БОЙКО БОРИСОВ. УМНИТЕ ХОРА ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО.
18
4
 
0
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До байхейсДа защо? Но не със москвич.
17
11
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
До байхейсНапомнят ли ти другарю? Ами чудесно. Като избягаш в Русия и караш Москвич ще ти напомня на Кадилак хахахаа
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Андрешкоза израел се изказа най-ласкаво хахаха
15
3
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Когато Тръмп се изказа "ласкаво" за ООН,писах че той ще се изкаже така ласкаво и за НАТО и ето че той се изказа и за него твърде негативно, но най-важното е, че той е прав за това.
14
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Надя НиколоваБойко като се върне на власт, може и да ви отърве от Американската мелачка другари
13
15
 
1
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Превърна се в знаменитост благодарение на продажните медии,които са готови на всичко за да бъдат първи в показване на сензации.Предчувствам обаче,че щом Бойко сан се върне ня власт ще се разбират добре противно на логиката.
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АндрешкоДа. Никога не е казвал: ДА ПУСНЕМ РУСНАЦИТЕ ДА КРАДАТ.
11
2
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 7 години
Лозунга на Тръмп бе:Make America great again. /Да направим Америка велика отново/