Тръмп се закле: Ще направим отново Америка заможна, горда и велика

Протести и тържествени салюти белязаха церемонията
Обновена: 20 яну 2017 20:02 | 20 яну 2017 19:03, Красимир Ангелов
223
Тръмп се закле: Ще направим отново Америка заможна, горда и велика
Снимка: Reuters

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп положи клетва като 45-я американски президент. Това стана на тържествена церемония в столицата Вашингтон.

"Аз, Доналд Джон Тръмп, тържествено се заклевам вярно да изпълнявам задълженията си на президент на Съединените щати и в пълната мяра на силите си ще съхранявам, защитавам и отстоявам Конституцията на Съединените щати. С божията помощ", заяви Тръмп, с вдигната дясна ръка и лява ръка на Библията, която държеше пред него председателят на Върховния съд Джон Робъртс.

Веднага след това над Капитолийския хълм се разнесоха 21 артилерийски залпа.

Минути по-рано, в съответствие с традицията, клетва положи вицепрезидентът Майк Пенс.

След като положи клетва, Доналд Тръмп благодари на бившия вече президент Барак Обама и съпругата му Мишел за гладкото предаване на властта.

"Днес връщаме властта обратно на вас хората. Твърде дълго време една малка група в столицата на нашата държава се възползват от благата, докато народът плаща затова. Политиците просперират, докато работните места напускат страната", бяха първите думи на Тръмп, който заяви още:

"Докато те празнуваха в столицата, борещите се за оцеляване семейства в цялата ни страна нямаха повод за празнуване. Това ще се промени от този момент, защото това е вашият момент. Той принадлежи на вас. Ще прехвърлим власт от Вашингтон, окръг Колумбия, към вас, народа", каза президентът в словото, което произнесе след като положи клетва на Капитолия.

"В течение на десетилетия субсидирахме армиите на чужди страни, докато нашата западаше. Защитавахме границите на други държави, но забравихме нашите граници. Харчихме трилиони зад граница, докато нашата инфраструктура загнива. Направихме други държави богати, докато ние обеднявахме", заяви още 45-ят американски президент.

Той обеща тържествено, че всяко решение ще бъде вземано така, че Америка да бъде преди всичко. "От този ден нататък, нова визия ще управлява нашата земя. От днес нататък ще бъде само Америка преди всичко", отбеляза той.

"Заедно ще направим Америка отново силна. Ние ще направим Америка заможна отново. Ние ще направим Америка горда отново. Ние ще направим Америка отново сигурна. И да, заедно, ние ще направим Америка отново велика", закани се Тръмп. 

Новият президент на САЩ се обяви и за запазване на старите съюзи и обеща да изгради нови, включително световен съюз срещу ислямския тероризъм, предаде ДПА. "Ние ще заздравим старите съюзи и ще изградим нови. Ще обединим целия цивилизован свят срещу ислямския тероризъм, който ще изкореним напълно от лицето на Земята", каза още той.

На церемонията присъстваха още Хилари Клинтън и бившият президент на САЩ Бил Клинтън. Двамата се присъединиха към други бивши президенти и техните съпруги, включително Джордж и Лора Буш.

Тръмп победи именно Хилари Клинтън в президентските избори на 8 ноември.

Встъпването в длъжност на Тръмп не мина и без сблъсъци. Сериозни спречквания имаше пред няколко пропускателни пункта за церемонията по полагане на клета между поддръжници и опоненти на новоизбрания американски президент.

Освен това активисти, облечени в черно, чупиха стъкла на магазини и коли, пострада и клон на "Банк ъф Америка" в столицата Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ще обединим Цивилизования свят в борбата с РАДИКАЛНИЯ ИСЛЯМСКИ ТЕРОРИЗЪМ и ще го ЗАЛИЧИМ от лицето на Замята"-Доналд ТръмпНа Обама му посърна физиономията, прибра си ръцете в скута и отказа да пляска..
107
1
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До ТЪЖНО...ЦАЦАРОВ ДА ГО ПРИЗОВЕ И ОБВИНИ В ПРЕДАТЕЛСТВО ---КАКВО ЧАКА
106
6
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
невероятна простотия и демагогия и как точно ще вьрне властта на белитеедно смислено изречение нямаше в речта му този човек ходил ли е на училищепанаир на суетата да им видим тоалетите и как се тупат по гьрбовете
105
1
 
2
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Няма да има"любов" ! Тъкмо тази година стават 100 години, откак оттатък Атлантика, някои са зяпнали за руските природни богатства и действат практически. САЩ не знаят какво е война на собствена територия! Строят, градят,живеят на широко, водят войни по целия свят и се държат като световни господари! Няма ООН, няма човешки морал и норми ! При толкова много АЛЧНОСТ и ВЪОРЪЖЕНИЕ за никаква "любов" не може и да става дума! Рано или късно ще разцепят Земята !!
104
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Протести и тържествени салюти белязаха церемонията"...Като гледа човек записа на частта от спектакъла с протестите,неволно се сеща за спектакъла от преди точно 20 г пред Народното събрание в изпълнение на артист -демокр-етените на Костов и олиг-офрен- журна-лигл-ювците от "Дарик радио"-то на жълтог-ащия Р.Радев...Еднакви сценарии и режисура,изпълнители от една и съща обществена прослойка- наети и платени нарк-омани,алкохолици и обикновени ***-дер-аси,организирани от потомствени кла-тик-ури!
103
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Сащ И Русия вече не са врагове, кво ще правите тогава?Изобщо часто от"човечеството" ще остане без цел и смисъл в живота)))
102
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как точно ще върни производството от китай като им намали заплатите като ги уволни примерно как ще бори тероризма там колкото повече рови по зле става винаги има нови. Ще видим
101
3
 
6
 
! Отговори
нищо ново преди 7 години
Путин мълчи, докато решава какво ще става.
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А така, хайде сега нека заможването да започне с изплащане на дълга на САЩ и като приключи с това ще го призная за най-великия.
99
2
 
26
 
! Отговори
ТЪЖНО... преди 7 години
В писмото си до Тръмп, др. Плевнелиеф обяснява, че се е борил Америка да е велика.Плевнелиев ако беше българин, щеше да иска България да е велика.Срам.Президентът на една държава се е борил за величието на друга държава.
98
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е сидеровист!
97
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цената на церемонията му по встъпване в длъжност: 90 милиона долара.
96
2
 
22
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
ТРЪМП,ХУБАВО ГО КАЗА ,ДА ВЪРНЕШ ВЪНШНОТО ПРОИЗВОДСТВО В АМЕРИКА,АМА НИЕ ПЪК НЯМА КАКВО ДА ВЪНЕМ,НИЕ САМИ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ НИ УНИЩОЖИХА ПРЕДПРИЯТИЯТА И ЗАВОДИТЕ ЗА ПРОИЗВОДСТВО,НИЩО НЕ ВЪРНАХМЕ ОТ ИРАК 2,5МЛД ДОЛАРА,ОТ ЛИБИЯ 600 МЛН.ДОЛАРА,НАШИТЕ УМНИЦИ ГИ ОПРОСТИХА ЗАЩОТО СМЕ БЛАГОРОДНИ И БЛАГОДАРНИ НА НОВАТА ПОЛИТИКА.ТЕ ЩЕ НАПРАВИШ МНОГО,ЗАЩОТО СТЕ БОГАТИ,АМА НИЕ ВЕЧЕ 27 ГОДИНИ СЛУШАМЕ САМО ПРИКАЗКИ ЗА ХУБАВИ ПЕНСИИ И ХУБАВ ЖИВОТ.ДАНО ДА ЧУЯТ НАШИТЕ УМНИЦИ И ТЕ ДА НАПРАВЯТ СЪЩОТО В ИНТЕРЕСА БГ
95
10
 
2
 
! Отговори
Г.Т. преди 7 години
Трън не Тръмп.
94
11
 
7
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Цялата му политика е ЗА Америка (или поне така разправя). Не мога да разбера, защо по дяволите има БЪЛГАРИ, които пламенно го подкрепят. След като няма да хванем НИЩО от това, че е на власт, а само ще загубим. Ама предполагам е по-тарикатско да се залепиш към силните на деня в световен мащаб и да плюеш само с/у държавата си все едно не си българин.
93
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не Европа, а САЩ трябва да плаща за НАТО, в противен случай ще викнем руснаците да ни пазят. Ясно ли ви е? Ай сиктир. Всяко тръгнало да изнудва добрата стара Европа.
92
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ужас. Шорошоидите са в шок. Доналд ще им спре кранчето. Как. Ще им затвори всички НПО-та, всички възможности за влияние и контролиране на службите за управление и защита на държавата. Евала. А къде ще се преместят шорошоидите. Може би при Меркел. От 1995 година те са там
91
10
 
5
 
! Отговори
мачкай Доналд преди 7 години
Тръмп говори с уважение за джуджето, но скоро като го опознае ще си промени мнението и ще го гледа с насмешка.
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧегевараКолко да поскъпнат? Те и сега струват колкото къща на село
89
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа и Русия трябва да се обединят срещу надигащото се зло - ФАЩ (фашистки американски щати). Путин спаси ни от американските слуги! Най-много ме е яд, че за пореден път ще се наложи руснаците да дават жертви и да ни освобождават от собствените ни ***, продали ни за няколко сребърника..