Тръмп се закле: Ще направим отново Америка заможна, горда и велика

Протести и тържествени салюти белязаха церемонията
Обновена: 20 яну 2017 20:02 | 20 яну 2017 19:03, Красимир Ангелов
223
Тръмп се закле: Ще направим отново Америка заможна, горда и велика
Снимка: Reuters

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп положи клетва като 45-я американски президент. Това стана на тържествена церемония в столицата Вашингтон.

"Аз, Доналд Джон Тръмп, тържествено се заклевам вярно да изпълнявам задълженията си на президент на Съединените щати и в пълната мяра на силите си ще съхранявам, защитавам и отстоявам Конституцията на Съединените щати. С божията помощ", заяви Тръмп, с вдигната дясна ръка и лява ръка на Библията, която държеше пред него председателят на Върховния съд Джон Робъртс.

Веднага след това над Капитолийския хълм се разнесоха 21 артилерийски залпа.

Минути по-рано, в съответствие с традицията, клетва положи вицепрезидентът Майк Пенс.

След като положи клетва, Доналд Тръмп благодари на бившия вече президент Барак Обама и съпругата му Мишел за гладкото предаване на властта.

"Днес връщаме властта обратно на вас хората. Твърде дълго време една малка група в столицата на нашата държава се възползват от благата, докато народът плаща затова. Политиците просперират, докато работните места напускат страната", бяха първите думи на Тръмп, който заяви още:

"Докато те празнуваха в столицата, борещите се за оцеляване семейства в цялата ни страна нямаха повод за празнуване. Това ще се промени от този момент, защото това е вашият момент. Той принадлежи на вас. Ще прехвърлим власт от Вашингтон, окръг Колумбия, към вас, народа", каза президентът в словото, което произнесе след като положи клетва на Капитолия.

"В течение на десетилетия субсидирахме армиите на чужди страни, докато нашата западаше. Защитавахме границите на други държави, но забравихме нашите граници. Харчихме трилиони зад граница, докато нашата инфраструктура загнива. Направихме други държави богати, докато ние обеднявахме", заяви още 45-ят американски президент.

Той обеща тържествено, че всяко решение ще бъде вземано така, че Америка да бъде преди всичко. "От този ден нататък, нова визия ще управлява нашата земя. От днес нататък ще бъде само Америка преди всичко", отбеляза той.

"Заедно ще направим Америка отново силна. Ние ще направим Америка заможна отново. Ние ще направим Америка горда отново. Ние ще направим Америка отново сигурна. И да, заедно, ние ще направим Америка отново велика", закани се Тръмп. 

Новият президент на САЩ се обяви и за запазване на старите съюзи и обеща да изгради нови, включително световен съюз срещу ислямския тероризъм, предаде ДПА. "Ние ще заздравим старите съюзи и ще изградим нови. Ще обединим целия цивилизован свят срещу ислямския тероризъм, който ще изкореним напълно от лицето на Земята", каза още той.

На церемонията присъстваха още Хилари Клинтън и бившият президент на САЩ Бил Клинтън. Двамата се присъединиха към други бивши президенти и техните съпруги, включително Джордж и Лора Буш.

Тръмп победи именно Хилари Клинтън в президентските избори на 8 ноември.

Встъпването в длъжност на Тръмп не мина и без сблъсъци. Сериозни спречквания имаше пред няколко пропускателни пункта за церемонията по полагане на клета между поддръжници и опоненти на новоизбрания американски президент.

Освен това активисти, облечени в черно, чупиха стъкла на магазини и коли, пострада и клон на "Банк ъф Америка" в столицата Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
4
 
! Отговори
НАЧО КАМАЧО преди 7 години
МЕЛАНИЯ = СЛОВЕНКА ОТ МАРИБОР, НОСИ ГРЪЦКО ИМЕ, И Е ЖЕНЕНА ЗА ГЕРМАНО-ИСПАНЕЦ..ДЯДОТО НА ТРЪМП Е ОТ БИЛЕФЕЛД , А БАБА МУ Е ОТ САЛАМАНКА.
67
2
 
9
 
! Отговори
за 118 преди 7 години
ХахаРазликата м/у Борисов и Тръмп е огромна.Борисов се кланя и кляка на всеки,особенно навеличиятаДокато Тръмп е патриот и въпреки ,че му подливаха вода ,тои отстоя на пропагандата .Изводи :Борисов е дупедавец. Тръмп е патриот.
66
7
 
1
 
! Отговори
119 преди 7 години
Хората въртят бизнес ,развиват иконо ически отношения ,кви Левски и Ботев те гонят беее,слез на земята не занимавай хората с глупости ве.Ботев и Левски божеее мизерници бедни хранещи се с патриотизъм
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм твърдо ЗА Тръмп и дано направи това което каза.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
108Преди да бъдем европеиски ,ние сме български патриоти. С историят ни ,с Левски,Ботев ....
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
109 Какво Мексико те гони...всяка д-ва трябва да мисли за своите интереси -не нато или ес.Благодарение на личности света се е развил ! А не на ЕС или Нато.Има връзки на съвместно сътудничество . А не като в момента на робски условия...пример ЕС ,НАТО ...ЕДНИ ЗА СМЕТКА НА ДРУГИ.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕРДОГАНХмммм... да.... и аз така мисля. Само дето дясната му ръка е грък, от Пломари, остров Лесбос, който беше изцяло отговорен и за предизборната му кампания. В екипът му има още 2-3 гърци... А м/у другото, Пломари може и да си го чувал... известно е с най-доброто узо.
61
1
 
10
 
! Отговори
Лъвско Сърце__ преди 7 години
Дано Тръмп да размаже ислямистите, и сор,осоидите дето биват подкрепяни от Турция!!!
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп спомена патриотизма. Ще има ден на патриотизма !Евроатлантици замислете се!Европа - люлката на демокрацията забрави патриотизма .... отново ли Америка трябва да ни припомни,че сме живи и сме хора.Сега ,когато ЕС все още ни втълпява "цености" - да забравиме кои сме....А НИЕ СМЕ ДЕЦА НА СВЕТА. Всяка велика идея е дело на национална доктрина ! Примера е ЛЕВСКИ.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герберският министър Ненчев: Гадове - нито Радев, нито Тръмп не казаха нищо за Украйна!
58
2
 
2
 
! Отговори
АНГЕЛОС ВАНГЕЛИС преди 7 години
ТРЪМП Е ВЕЛИК АРИЕЦ !ТОЙ ЩЕ ВЪРНЕ ИСТАНПОЛИС -- ОБРАТНО НА ГРЪЦКАТА НАЦИЯ !
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес е един добър ден за цивилизираните хора.
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е прагматичен бизнесмен.Той видя фактите.Заплахата за хегемонията на САЩ е Китай.Русия е икономическо джудже.Интересното е ,че и Путин мисли така.Той каза "САЩ са супердържавата" Путин иска само да си търгува с нефт и газ.И разбира се да не се прекрачват някои граници-бившият СССР. Китай пък иска Сибир.Двамата имат общи интереси и врагове.Украйна ще бъде върната на Русия и дотам. Другото си остава на САЩ. И двамата ще са доволни. За ужас на много пишещи тук :)
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези които оплюха Румен Радев дали са чули речта на Тръмп-безлична,скучна,с едни и същи клишета.Единствено патоса в гласа му понадъха привържениците му,но доста слабо.Я Караджов да се изкаже,умника му с умник.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Василевще помоли учтиво Китай да спрат да произвеждат, или ще изнесе реч: "За Бога, ъмерикън пийпъл, не купувайте!"
53
1
 
7
 
! Отговори
Ала_Бала преди 7 години
Нещо добро се случва в Америка! Браво Тръмп!
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
DO 88 ALO REDAKZIYATA. TRUMP SNAE SA MEN. NE MI PREPISVAITE GLUPOSTI .
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хилари и Тръмп изиграха цирка за пред хората през изборите !!!Направиливи впечатление ка Хилари,Бушовжи бяха толкова щаслива на церемонията днес.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Тръмп завинагиА стига бе.Говориш че в Китай хората били роби и бачкали за Бог да прости.Нашите комунисти и русофили се напикават като чуят Китай и ни убеждават,че и ние трябвало да направил като тях.
49
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е С.о.р.о.с.о.и.д