Тръмп се закле: Ще направим отново Америка заможна, горда и велика

Протести и тържествени салюти белязаха церемонията
Обновена: 20 яну 2017 20:02 | 20 яну 2017 19:03, Красимир Ангелов
223
Тръмп се закле: Ще направим отново Америка заможна, горда и велика
Снимка: Reuters

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп положи клетва като 45-я американски президент. Това стана на тържествена церемония в столицата Вашингтон.

"Аз, Доналд Джон Тръмп, тържествено се заклевам вярно да изпълнявам задълженията си на президент на Съединените щати и в пълната мяра на силите си ще съхранявам, защитавам и отстоявам Конституцията на Съединените щати. С божията помощ", заяви Тръмп, с вдигната дясна ръка и лява ръка на Библията, която държеше пред него председателят на Върховния съд Джон Робъртс.

Веднага след това над Капитолийския хълм се разнесоха 21 артилерийски залпа.

Минути по-рано, в съответствие с традицията, клетва положи вицепрезидентът Майк Пенс.

След като положи клетва, Доналд Тръмп благодари на бившия вече президент Барак Обама и съпругата му Мишел за гладкото предаване на властта.

"Днес връщаме властта обратно на вас хората. Твърде дълго време една малка група в столицата на нашата държава се възползват от благата, докато народът плаща затова. Политиците просперират, докато работните места напускат страната", бяха първите думи на Тръмп, който заяви още:

"Докато те празнуваха в столицата, борещите се за оцеляване семейства в цялата ни страна нямаха повод за празнуване. Това ще се промени от този момент, защото това е вашият момент. Той принадлежи на вас. Ще прехвърлим власт от Вашингтон, окръг Колумбия, към вас, народа", каза президентът в словото, което произнесе след като положи клетва на Капитолия.

"В течение на десетилетия субсидирахме армиите на чужди страни, докато нашата западаше. Защитавахме границите на други държави, но забравихме нашите граници. Харчихме трилиони зад граница, докато нашата инфраструктура загнива. Направихме други държави богати, докато ние обеднявахме", заяви още 45-ят американски президент.

Той обеща тържествено, че всяко решение ще бъде вземано така, че Америка да бъде преди всичко. "От този ден нататък, нова визия ще управлява нашата земя. От днес нататък ще бъде само Америка преди всичко", отбеляза той.

"Заедно ще направим Америка отново силна. Ние ще направим Америка заможна отново. Ние ще направим Америка горда отново. Ние ще направим Америка отново сигурна. И да, заедно, ние ще направим Америка отново велика", закани се Тръмп. 

Новият президент на САЩ се обяви и за запазване на старите съюзи и обеща да изгради нови, включително световен съюз срещу ислямския тероризъм, предаде ДПА. "Ние ще заздравим старите съюзи и ще изградим нови. Ще обединим целия цивилизован свят срещу ислямския тероризъм, който ще изкореним напълно от лицето на Земята", каза още той.

На церемонията присъстваха още Хилари Клинтън и бившият президент на САЩ Бил Клинтън. Двамата се присъединиха към други бивши президенти и техните съпруги, включително Джордж и Лора Буш.

Тръмп победи именно Хилари Клинтън в президентските избори на 8 ноември.

Встъпването в длъжност на Тръмп не мина и без сблъсъци. Сериозни спречквания имаше пред няколко пропускателни пункта за церемонията по полагане на клета между поддръжници и опоненти на новоизбрания американски президент.

Освен това активисти, облечени в черно, чупиха стъкла на магазини и коли, пострада и клон на "Банк ъф Америка" в столицата Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пожелавам му успех,разум и диалогичност.А речта му беше определено слаба.
47
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е ***
46
1
 
16
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 7 години
Бай Тръмп каза, че света живеел на гърба на Америка и това щало да се промени ? Искам да кажа на бай Тръмп следната фактология. САЩ произвежда около 20 % от световния БВП, потребява около 40 % ! Как се случва това, Тръмп може да пита г-жа Йелън, шеф на федералната резервна система. Май САЩ живее на гърба на света, а не обратното !
45
0
 
7
 
! Отговори
антисоросоид преди 7 години
Един е Тръмпи истината идва с него !!
44
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слушайки речта на Тръмп имах чувството че слушам Бойко -- ще построим магистрали, мостове, пристанища, летища. Някак си селянията дойде на власт повсеместно, интелигенцията отстъпи водеща роля на простотията. Сигурно и той е фен на Винету. Просто нереално как такъв човек става водеща фигура, която ще определя политиката и ще ръководи армията за поне 4 години.
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 78. Да но това ти гарантира 100 % растеж. Китайските работници от една купичка ориз,вече са на 2, а дори три купички ориз.Това е съответно 100% и 200% нарастване.Трепери Америка с твоите 1-2%
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само че да е конкурентноспособно американското производство, ще трябва американците да се задоволяват с паничка ориз, както правеха в продължение на 28 години китайските работници.Защото те като разбраха, че оризът е гарнирура, избраха Тръмп.
41
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова щуротии в една реч... много слаб оратор е тоя Тръмп!Всичко ще се решава от други, а не от този.
40
1
 
11
 
! Отговори
Пръскат преди 7 години
Бас хващам че половин свят се пръска от яд че Тръмп е президент... ощеееее ги е яд, ама на стана.
39
2
 
6
 
! Отговори
Айхан Кайхан преди 7 години
Изглежда родолюбец Трьмп! Но проблема е че, той повторя думите на хитлер! Както е казвал фюрера бог да прости, че Германия щял да я направи велика! Аман да си седи в краварника без трьгне да превзема сврта, инак ще срешне голямата мечка на ски!
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Александър Недков ( скритата истина youtube) ще разкрие истината за Тръмпеско ;)
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До *** "Ненчев: Президентът Тръмп нищо не каза за Украйна!"Обяснението е просто. Тръмп, за разлика от мъжете пишещи тук,не получава плюции само от името Путин. Да, най-вероятно Украйна ще бъде върната на Русия. Но....Това няма да е безплатно.Дали ще е офталмолога,дали ще е нещо друго предстои да видим.
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност изключително слаба реч.Не ме интересува нито Тръмп,нито Обама.Интересуват ме българските политици,техните послания и дали това което обещават,после изпълняват.Но в случая само констатирам реалността.Пожелавам му да не бъде експулсивен при вземането на решения,а балансиран и разумен.И да премахне визите за българи.
35
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много силна реч! Адресира болните места на американското общество и икономика. Не изгуби нито дума в празнословия!Либералите ***, вият, защото знаят, че идеите им бяха отхвърлени от цивилизационния курс на развитие на обществото. Либерализма (монетаризма) не сработиха в икономиката - те създадоха над 120 кризи за 30 години, създадоха върхушка от 1% която изсмуква всичко. Създадоха финансовата спекула и активите на балони, които ликвидираха нормалния работещ човек.
34
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е абсолютно непредсказуем и неуправляем. През цялата си бизнес кариера е доказал,че иска винаги да става на неговото и образно казано, "ще мине през трупове", за да постигне целите си. Така че, без излишна еуфория. Може да се разбере с Путин,но може и до такава степен да вледени отношенията,Хилърито да изглежда като Майка Тереза.Никой вкл. и Тръмп не знае какво ще стане.
33
4
 
3
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Виж шефа му как доволно гледа отстрани.Неслучайно му подариха Иванка на еврейчето.
32
1
 
7
 
! Отговори
*** преди 7 години
Ненчев: Президентът Тръмп нищо не каза за Украйна!
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 38. Шикългрубер, Шаломов.... какво ти пука. Гледай ти да си добре.
30
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добре дошъл ТРЪМП и Радев...
29
2
 
17
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Имам чувството че най-оплювания Американски президент в историята ще бъде един от най-успешните такива.Света има нужда от Обединение а не разделение.Света е силен когато е Обединен и точно сега когато над света е провиснала сериозната заплаха от Ислямизация света има най-голяма нужда да бъде обединен.Европа САЩ и Русия трябва да бъдат едно цяло и дружно да унищожим Мюсюлманската заплаха!!