Тръмп се закле: Ще направим отново Америка заможна, горда и велика

Протести и тържествени салюти белязаха церемонията
Обновена: 20 яну 2017 20:02 | 20 яну 2017 19:03, Красимир Ангелов
223
Тръмп се закле: Ще направим отново Америка заможна, горда и велика
Снимка: Reuters

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп положи клетва като 45-я американски президент. Това стана на тържествена церемония в столицата Вашингтон.

"Аз, Доналд Джон Тръмп, тържествено се заклевам вярно да изпълнявам задълженията си на президент на Съединените щати и в пълната мяра на силите си ще съхранявам, защитавам и отстоявам Конституцията на Съединените щати. С божията помощ", заяви Тръмп, с вдигната дясна ръка и лява ръка на Библията, която държеше пред него председателят на Върховния съд Джон Робъртс.

Веднага след това над Капитолийския хълм се разнесоха 21 артилерийски залпа.

Минути по-рано, в съответствие с традицията, клетва положи вицепрезидентът Майк Пенс.

След като положи клетва, Доналд Тръмп благодари на бившия вече президент Барак Обама и съпругата му Мишел за гладкото предаване на властта.

"Днес връщаме властта обратно на вас хората. Твърде дълго време една малка група в столицата на нашата държава се възползват от благата, докато народът плаща затова. Политиците просперират, докато работните места напускат страната", бяха първите думи на Тръмп, който заяви още:

"Докато те празнуваха в столицата, борещите се за оцеляване семейства в цялата ни страна нямаха повод за празнуване. Това ще се промени от този момент, защото това е вашият момент. Той принадлежи на вас. Ще прехвърлим власт от Вашингтон, окръг Колумбия, към вас, народа", каза президентът в словото, което произнесе след като положи клетва на Капитолия.

"В течение на десетилетия субсидирахме армиите на чужди страни, докато нашата западаше. Защитавахме границите на други държави, но забравихме нашите граници. Харчихме трилиони зад граница, докато нашата инфраструктура загнива. Направихме други държави богати, докато ние обеднявахме", заяви още 45-ят американски президент.

Той обеща тържествено, че всяко решение ще бъде вземано така, че Америка да бъде преди всичко. "От този ден нататък, нова визия ще управлява нашата земя. От днес нататък ще бъде само Америка преди всичко", отбеляза той.

"Заедно ще направим Америка отново силна. Ние ще направим Америка заможна отново. Ние ще направим Америка горда отново. Ние ще направим Америка отново сигурна. И да, заедно, ние ще направим Америка отново велика", закани се Тръмп. 

Новият президент на САЩ се обяви и за запазване на старите съюзи и обеща да изгради нови, включително световен съюз срещу ислямския тероризъм, предаде ДПА. "Ние ще заздравим старите съюзи и ще изградим нови. Ще обединим целия цивилизован свят срещу ислямския тероризъм, който ще изкореним напълно от лицето на Земята", каза още той.

На церемонията присъстваха още Хилари Клинтън и бившият президент на САЩ Бил Клинтън. Двамата се присъединиха към други бивши президенти и техните съпруги, включително Джордж и Лора Буш.

Тръмп победи именно Хилари Клинтън в президентските избори на 8 ноември.

Встъпването в длъжност на Тръмп не мина и без сблъсъци. Сериозни спречквания имаше пред няколко пропускателни пункта за церемонията по полагане на клета между поддръжници и опоненти на новоизбрания американски президент.

Освен това активисти, облечени в черно, чупиха стъкла на магазини и коли, пострада и клон на "Банк ъф Америка" в столицата Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страно, Тръмп каза, Америка преди всичко. Интересите на Америка над всичко.От това,което чета тук излиза,че целта на живота на Тръмп е да прави добро на Русия и и на Путин.
7
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА ЖИВЕЕ ПАТРИОТИЗМА !!!!Преди минути Тръмп говори за патриотизма ...само това дори е велико.
6
3
 
43
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Надке, ти, си тежко промит мозък, мила !Иначе доживях и аз да се радвам и кефя на американски президент. Не е за вярване, ама е факт.Да е жив и здрав чичо Тръмп. Желая му успех !
5
3
 
20
 
! Отговори
А Н Т И преди 7 години
Един е Тръмпи истината идва с него !
4
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 7 години
А Жорж Ганчев какво прави там-секунди преди речта на Тръмп беше на 2м в ляво зад него.
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 4Сирйозно ли ?
2
3
 
46
 
! Отговори
хммм преди 7 години
хора разбрахме че сте на страната на мaймунарникa. Само че взехте да се оливате, само днес това ви е третата подобна статия в стил колко е зле и мразен Тръмп, а Хилари обичана и лалала. Хората в америка направиха избора си и го нaбиха на Европата за пореден път. Дано вземете да попаднете на някой с връзки да разпрати статиите ви по плюенетo по американския президент и обидите към народа който го е избрал. Очевидно някой трябва да ви свали на земята, че много се разхвърчахте нещо.
1
6
 
64
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 7 години
Честито на всички свободомислещи хора по света !А, Мелания Тръмп е ослепително красива и представителна славянка.Успех !