Опасен ли е национализмът на Доналд Тръмп?

От първия ден от мандата си той сигнализира, че ще има твърд подход
21 яну 2017 14:54, Елка Василева
180
Опасен ли е национализмът на Доналд Тръмп?
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Тръмп иска да направи Америка "отново велика" и обещава да постави американските интереси над дългогодишните съюзнически задължения. За да обедини народа, той прегръща идеите на национализма. А това е много опасно, се казва в коментар в Дойче веле.

Доналд Тръмп си остава Доналд Тръмп. И онези, които са се надявали, че нюйоркският бизнесмен ще промени агресивния си тон, след като положи клетва, са вероятно дълбоко разочаровани. Първата реч на 45-ия президент на САЩ показа недвусмислено, че в новата си функция на заемащ най-важния досега политически пост в света Доналд Тръмп не възнамерява ни най-малко да са обезоръжи вербално.

Точно обратното: той продължава да залага на конспиративната си лексика от предизборната кампания. Тръмп обещава да върне "старото величие" на Америка - чрез изолационистична икономическа и отбранителна политика. Той твърди, че с неговото правителство от мултимилионери щял да направи страната по-справедлива. Тръмп изтъква, че иска да се бори за добро образование за всички и най-вече за сигурни работни места, ограничавайки влиянието на чуждите сили. При неговото управление Щатите трябвало да се погрижат единствено за собственото си благоденствие.

Вероятно 45-ият президент на САЩ много ясно осъзнава, че по този начин той се отказва от ролята на Америка като глобална сила. Това обаче явно не представлява никакъв проблем за човек, който поставя възможните изгоди за собствената си страна над всичко останало.   

Думите му имат нова тежест

На церемонията по встъпването му в длъжност не чухме нищо ново. И въпреки това думите на 70-годишния Тръмп все пак придобиха нова тежест. Макар и американският президент да не разполага с неограничена власт, именно той е човекът, който влияе в най-голяма степен на политическите настроения в страната.

Още по темата

В деня на тържествената церемония във Вашингтон бяха пристигнали близо 500 хиляди негови привърженици, дошли откъде ли не. Включително и защото той не ги подведе и не изневери на предизборните си послания. Също толкова решителни обаче се представят и противниците му - за да протестират срещу тази нова политическа линия.

Всъщност след толкова дълга предизборна борба е съвсем нормално новоизбраният президент да завари една наранена и разединена страна. В САЩ това винаги е било така - макар че този път благодарение на разединителната реторика на Доналд Тръмп нивото, на което се водеше последната предизборна битка, достигна невиждани досега низини. Съответно и от десетилетия насам първите жестове на новия обитател на Белия дом винаги са били опит за помирение. Тръмп обаче е изключение и в това отношение.

Той не вярва в силата на помирението. За него най-важна е силата на твърдия човек. С всяка своя дума и с всеки свой жест през този първи ден от мандата си Доналд Тръмп сигнализираше, че ще има твърд подход. Както и че ще продължи да следва правилата на демагога, който вижда заплаха в "чуждото" и използва страховете на хората.

Така обаче 45-ият президент на САЩ залага много капани - включително и пред либералните, отворени към света американци, които желаят една съвсем различна Америка от тази на Тръмп и които искат да бъдат част от един свободен свят, за който си заслужава да се борят.

Макар че 54% от американците не гласуваха за Тръмп и в крайна сметка той спечели само благодарение на особеностите на американската избирателна система, които позволяват за победител да бъде обявен този, който има дори 3 милиона гласа по-малко, както бе в случая с Тръмп: проблемите и тревогите на привържениците на Доналд Тръмп не бива да бъдат подценявани, те са съвсем реални.

И би било погрешно, дори арогантно, ако ги игнорираме. Срамно е, че в една от най-богатите страни в света толкова много хора живеят в бедност. Че толкова много американски деца са обречени на неуспех още от първия ден след раждането си - само защото са попаднали в грешното семейство и грешната образователна среда, различна от онази, създадена за привилегированите. Затова и толкова много хора се чувстват забравени и изоставени. И затова много от причините, поради които привържениците на Тръмп отдавна са загубили вярата в политическия елит, са разбираеми.

Опасността е навсякъде

Явление като Тръмп вероятно може да съществува само в Съединените американски щати. Но това, че арогантността и невежеството във властта отварят широко вратите за опасни националисти, може да се случи навсякъде. Подобна опасност грози далеч не само Съединените американски щати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: сащДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До luckymanМоят коментар пък го изтриха, след като написах, че се надявам Тръмп да раз.ри.та мулти-култи тарикатите, които манипулират масите със сладки приказки, а всъщност служат на интересите на една шепа олигарси. После добавих, че нашите пишман милионери нямат нищо общо с тези олигарси и написах нещо смешно за произхода на пишман милионерите ни /но без нито една обидна или цинична дума/.Не ми е ясно защо ме изтриха и се питам дали сега няма да ме блокират, защото си позволявам да се чудя?
78
1
 
7
 
! Отговори
Vassia N. Ilieva преди 7 години
Trump ne pravi nazionalizum. DW niama viarno poniatie kakva e politikata na Trump. Naprotiv, upotrebiava se 'naziaonalizum' kakto poradi nevejestvo na misleneto, taka i po zadadeni politicheski poruchki na vragovete na Trump. Izviniavam se za latinitza.
77
3
 
16
 
! Отговори
Тръмп е велик преди 7 години
Който го критикува не е човек а е ***. За Тръмп гласуваха хората както и за Радев гласувата ХОРАТА - хора които се хора а не някаква неясна субстанция от кръв хормони кости и косми, която яде и се-ре и не разбира повече от едно средно статистическо магаре
76
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да живее краварският горби
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Бах ти аз избирателната система ,бах ти аз чудото ! С 3 милиона гласа по-малко пък да спечелиш изборите ! Ами сами са си виновни американците ,сега ще духат супата !"Избирателната система е такава че да не избират Ню Йорк и Калифорния сами президент, пък тези двата ясно за кого ще гласуват.
74
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин има да си спомня с умиление за Барак Обама с когото можеше да разговаря.Сега с този американски националист има да се мазни, има да му се умилква, ама нъц!Бял ден няма да види от него - хак да му е, като му помагаше да го изберат за президент.Вкара си такъв автогол, че никога няма да се оправи повече от него.Така както Сталин е помагал на Хитлер, така сега и с Тръмп. Само дето няма как да го победи - Тръмп е на друг континент, не е в Европа! Далече му е!
73
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бучат, че ако било няколко дена по-късно щели да искат импийчмънт на Радев.Абе, ей! Скоро не е имало такива избори с толкова висока избирателна активност и такава висока подкрепа за кандидат или партия, колкото получи Радев.Можете да си заврете импийчмънта отзад!Научете се какво значи първо думата демокрация, преди да учите чужди думи. Научете се на уважение към гласоподавателите!И да, имате доста кратко време да си придадете вид, че разбирате такива прости концепции! Ако не сте аут!
72
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ще обединим Цивилизования свят в борбата с РАДИКАЛНИЯ ИСЛЯМСКИ ТЕРОРИЗЪМ и ще го ЗАЛИЧИМ от лицето на Замята!"-Доналд ТръмпНа Обама му посърна физиономията, прибра си ръцете в скута и отказа да пляска..
71
19
 
3
 
! Отговори
BOBBY BOLIVIA преди 7 години
ТРЪМП Е НОВИЯ АДОЛФ..ТРЪМП ЩЕ ЗАВЗЕМЕ СТАЛИНГРАД, ТОЗИ ПЪТ БЕЗ ТРЕТА ГРУПА АРМИИ НА ФРИДРИХ ПАУЛУС.
70
14
 
9
 
! Отговори
анонимчо преди 7 години
РУСОФИЛИТЕ, бегом марш към Сибир!
69
19
 
8
 
! Отговори
русофил преди 7 години
Тръмп сега е президента на САЩ, значи всичко е вече в наши ръце. Русия управлява света, това трябва да е пределно ясно на всички!Слава России!
68
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светът се обръща. Присъстваме на началото на нова епоха в човешката история. Както 1848, 1917, 1945, 1989, така и 2016 беше решаващата година, в която започна новото време. Краят на либерастията дойде! Радвайте се и се веселете!
67
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По времето на Обамата външния дълг на уса се удвои от 10 на 20.000 милярда $.Всеки хамериканец дължи по 204000, включително бебета, безработни и навлеци. Само Супертръмп може да ги спаси от пълен фалит.
66
7
 
9
 
! Отговори
стоянчо преди 7 години
Дали е оасен национализма на един германец, макар и отрасъл с САЩ ? Що за въпрос? А опасен ли беше национализма на друг германец, само че роден в Австрия - Адолф Хитлер?
65
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Опасни *** във властта , като Плевенлиев.
64
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е хайлендъра, който ще освободи Европа от либерасите.
63
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бабушка Меркел я тресе треска в рейх канцеларията
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нобеловея лауреат ще остане в историята като най големия запартьк
61
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе знам точно едно ОБАМА нема ми липсва ич
60
2
 
13
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 7 години
Опасността идва от платени псевдо журналисти като Е.Василева....