Опасен ли е национализмът на Доналд Тръмп?

От първия ден от мандата си той сигнализира, че ще има твърд подход
21 яну 2017 14:54, Елка Василева
180
Опасен ли е национализмът на Доналд Тръмп?
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Тръмп иска да направи Америка "отново велика" и обещава да постави американските интереси над дългогодишните съюзнически задължения. За да обедини народа, той прегръща идеите на национализма. А това е много опасно, се казва в коментар в Дойче веле.

Доналд Тръмп си остава Доналд Тръмп. И онези, които са се надявали, че нюйоркският бизнесмен ще промени агресивния си тон, след като положи клетва, са вероятно дълбоко разочаровани. Първата реч на 45-ия президент на САЩ показа недвусмислено, че в новата си функция на заемащ най-важния досега политически пост в света Доналд Тръмп не възнамерява ни най-малко да са обезоръжи вербално.

Точно обратното: той продължава да залага на конспиративната си лексика от предизборната кампания. Тръмп обещава да върне "старото величие" на Америка - чрез изолационистична икономическа и отбранителна политика. Той твърди, че с неговото правителство от мултимилионери щял да направи страната по-справедлива. Тръмп изтъква, че иска да се бори за добро образование за всички и най-вече за сигурни работни места, ограничавайки влиянието на чуждите сили. При неговото управление Щатите трябвало да се погрижат единствено за собственото си благоденствие.

Вероятно 45-ият президент на САЩ много ясно осъзнава, че по този начин той се отказва от ролята на Америка като глобална сила. Това обаче явно не представлява никакъв проблем за човек, който поставя възможните изгоди за собствената си страна над всичко останало.   

Думите му имат нова тежест

На церемонията по встъпването му в длъжност не чухме нищо ново. И въпреки това думите на 70-годишния Тръмп все пак придобиха нова тежест. Макар и американският президент да не разполага с неограничена власт, именно той е човекът, който влияе в най-голяма степен на политическите настроения в страната.

Още по темата

В деня на тържествената церемония във Вашингтон бяха пристигнали близо 500 хиляди негови привърженици, дошли откъде ли не. Включително и защото той не ги подведе и не изневери на предизборните си послания. Също толкова решителни обаче се представят и противниците му - за да протестират срещу тази нова политическа линия.

Всъщност след толкова дълга предизборна борба е съвсем нормално новоизбраният президент да завари една наранена и разединена страна. В САЩ това винаги е било така - макар че този път благодарение на разединителната реторика на Доналд Тръмп нивото, на което се водеше последната предизборна битка, достигна невиждани досега низини. Съответно и от десетилетия насам първите жестове на новия обитател на Белия дом винаги са били опит за помирение. Тръмп обаче е изключение и в това отношение.

Той не вярва в силата на помирението. За него най-важна е силата на твърдия човек. С всяка своя дума и с всеки свой жест през този първи ден от мандата си Доналд Тръмп сигнализираше, че ще има твърд подход. Както и че ще продължи да следва правилата на демагога, който вижда заплаха в "чуждото" и използва страховете на хората.

Така обаче 45-ият президент на САЩ залага много капани - включително и пред либералните, отворени към света американци, които желаят една съвсем различна Америка от тази на Тръмп и които искат да бъдат част от един свободен свят, за който си заслужава да се борят.

Макар че 54% от американците не гласуваха за Тръмп и в крайна сметка той спечели само благодарение на особеностите на американската избирателна система, които позволяват за победител да бъде обявен този, който има дори 3 милиона гласа по-малко, както бе в случая с Тръмп: проблемите и тревогите на привържениците на Доналд Тръмп не бива да бъдат подценявани, те са съвсем реални.

И би било погрешно, дори арогантно, ако ги игнорираме. Срамно е, че в една от най-богатите страни в света толкова много хора живеят в бедност. Че толкова много американски деца са обречени на неуспех още от първия ден след раждането си - само защото са попаднали в грешното семейство и грешната образователна среда, различна от онази, създадена за привилегированите. Затова и толкова много хора се чувстват забравени и изоставени. И затова много от причините, поради които привържениците на Тръмп отдавна са загубили вярата в политическия елит, са разбираеми.

Опасността е навсякъде

Явление като Тръмп вероятно може да съществува само в Съединените американски щати. Но това, че арогантността и невежеството във властта отварят широко вратите за опасни националисти, може да се случи навсякъде. Подобна опасност грози далеч не само Съединените американски щати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е ***, скоро ще го разберете
38
7
 
7
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Опасен е за глобализма-путинизма и за комунизма-депесизма.
37
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Дойче Зеле:А "БЕ" ***. От национализма страдат най много малките държави.Едно раздробяване на Европа на държавици затворени в някакви измислени граници от миналото, които са източник на вражди и напрежение непрекъснато са само в интерес на руската ***. Руснаците нямат нужда от жизнено пространство нито от природни ресурси, но понеже са едно полудиво не съзидателно племе (нямащо нищо общо с така наречените славянски народи) могат да съществуват само като завладяват и унищожават.
36
2
 
12
 
! Отговори
Bai Hui преди 7 години
"статията" е написана в ретро стил Георги Тодорчев (кореспондент на БТА в САЩ пре 70- те и 80-те години на миналия век) Той клеймеше всички американски президенти, като ястеби и оплакваше ***. Сега пак същото , че и отгоре, но явно толкова си могат драскачите, които се водят "журналисти".
35
12
 
2
 
! Отговори
Опасен е преди 7 години
...само докато приключи процедурата за импийчмънт!
34
2
 
8
 
! Отговори
do 44 преди 7 години
Баш си е демокрация, защото как си представящ ти 20 милиона космополита живеещи в няколко града до океана да определят съдбата на макар и три пъти по-малко хорица борещи се за живота си в дълбоката провинция на хиляди километри от тях? Някой ден като измислят телепорта и стане възможно например бърза помощ да стига от Ню Йорк до Денвър за минути, тогава може и да се помисли за пормяна на системата.
33
20
 
6
 
! Отговори
Коча преди 7 години
Американския Жорж Ганчев,такъв клоун е обречен на провал ,поставиха го за да обере негатива на политиката която ще налага елита.Тръмп не е Кенеди.Кажете ми опциите пред САЩ? Или война с Китай или са в трета глуха.Как ще спре САЩ Китай ,как питам аз,като изтегли компаниите си ? Ххаха,нека да ги върне в САЩ да видим как ще плащат тройни заплати и реални данъци,да видим как ще са конкурентно способни? Тръмп обеща един куп фантазмагории от които започва да се отмята
32
2
 
2
 
! Отговори
Приятел преди 7 години
Американските централи нито са американски нито на Иван Костов:demograph.blog.bg/politika/2017/01/15/quot-amerikanskite-quot-centrali-nito-sa-amerikanski-nito-na.1503256
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе да го гръмнат ама не е толкова просто като преди 70 години, защото сега чрез интернет белите американци могат да се организират много бързо. Вече не е толкова лесно да потулиш нещо като пратиш агенти във водещите телевизии и радиа.
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Америка щяла да става велика държава според Тръмп. Че тя винаги си е била велика.
29
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще го гръмнат
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей мамата си ... тия соросо.***! Тръмп ви каза, че Америка ще бъде велика сила не чрез налагане на начина си на живот, а като блести (shine) с нейното величие и служи за пример да я следват. Добре е соросопоклонниците да си преговорят някои поговорки като например "На сила хубост не става", "Лаком г*з глава затрива" и т.н.
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сбирщайн
26
2
 
7
 
! Отговори
42 преди 7 години
Що е то американска нация!?
25
4
 
20
 
! Отговори
Коча преди 7 години
Време е американските компании да започнат да си плащат данъците по света във реални размери.Апъл дължи на Ирландия 13 милиарда от данъчни измами,ежегодно българите покриваме два милиарда загуби на американските централи,така и аз мога да съм велик.Щом реве този ЕС да си плаща значи е време и САЩ да започне да си плаща трилионите които укрива от данъчни измами във ЕС.
24
3
 
7
 
! Отговори
НЕ. преди 7 години
Няма нищо опасно. Не защото Тръмп ще направи някаква драстична промяна, ами защото промяна изобщо няма да има. Дори да се опита да направи нещо, опозицията ще бъде силна. Ако настоява със сила - ще бъде отстранен със сила!Не забравяйте че над 55% от хората които имат влияние над политиката в сащ са евреи!Според мен за пореден път елита в сянка успя да излъже стадото. И най вероятно Тръмп е контролирана опозиция. Факта че той се обяви за допълнително въоражаване на Израел е показателен
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абсолютно здравословенкакъвто е и нашиятмачкай Дъки
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Донн Тръпски ша ги опрай сите.
21
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Опасен ли е национализмът на Доналд Тръмп?"Опасен е само за глобалистите и либерастите. Същата пас мина, за която държавата и патриотизма са мръсни думи, същите, които искат размият народите и да ги кръстосат с араби.
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Вероятно 45-ият президент на САЩ много ясно осъзнава, че по този начин той се отказва от ролята на Америка като глобална сила."Глобална сила = световен терор и потисничество, така че отказът от тази роля е добра новина за останалият свят.